Legutóbbi frissítés 2017. július 11. 20:31
Egyéb

Levélben ajánlom! bezár

Az angolok miatt jön a Szuperliga?

Fotó: EUROPRESS/AFP

Egy angol tanulmány szerint a Premier League-csapatok túlköltekezése hosszú távon a szigetországi labdarúgás bajba kerüléséhez és egy európai Szuperliga kialakulásához vezethet.

A Vysyble nevű cég pénzügyi elemzői szerint a Premier League jelentős problémák előtt áll. A „Hihetetlen, milyen gazdagok vagyunk!! A vagyon illúziója a labdarúgásban” című tanulmány végkövetkeztetése: ha az angol klubok továbbra is így gazdálkodnak (értsd: elképesztő fizetéseket és lelépési díjakat garantálnak), akkor a romba dőlés elkerülhetetlen.

A szerzők a 2008 és 2016 közötti időszakot vizsgálták, és megállapították, hogy az együttesek ezen időszakban mintegy 2,26 milliárd eurót „égettek el”. Jelenleg a Premier League-ben a csapatok naponta 876 ezer fontos, csaknem egymillió eurós veszteséget termelnek. Ha úgy nézzük, akkor óránként 36 500 fontot, percenként 608-at, másodpercenként pedig 10-et.

„Gazdaságilag csődöt mond a labdarúgás – fogalmazott Roger Bell, a tanulmány társszerzője. – A brit klubok sokkal többet költenek, mint amennyi a bevételük. Ideje, hogy a Premier League és Richard Scudamore nagyfőnök elkezdjen nagyon aggódni.”

A krónikus túlköltést két faktor okozza: a többek között a Chelsea-nél és a Manchester Citynél megjelenő külföldi befektetők, illetve a televíziós bevételek. A jelenlegi tv-s szerződések 2016-tól 3 évre 9,5 milliárd eurót garantálnak a kluboknak. Ugyanakkor a Vysyble rámutatott: jóllehet 1991-től minden egyes szerződéskötés után nőtt a bevétel, ez már a következő megállapodás rögzítésekor megváltozhat. Mert megváltoztak a nézői szokások, valamint az illegális streamek csökkentik az előfizetéses csatornák bevételeit – állítja a tanulmány. Ha a Sky és a BT, illetve a nagy nemzetközi televíziós társaságok a jövőben kevesebb pénzt kínálnak, az alapjaiban rengetheti meg az angol labdarúgást.

Ball feltételezése szerint abban az esetben a nagycsapatok (Chelsea, Tottenham, Manchester City, Liverpool, Manchester United, Arsenal, Everton) azonnal érdekeltek lesznek egy európai Szuperliga létrehozásában. Abban a sorozatban német, spanyol és olasz topcsapatokkal mérhetik össze az erejüket – talán még a mostaninál is több pénzért.

„Azt gondolom, egy európai Szuperliga és egy új tulajdonosi struktúra felé haladunk, sokan majd Észak-Amerikából érkeznek. Az amerikaiak alakíthatják ki a liga kereteit, mert azokat ismerik és értik: nem lesz kieső és feljutó, lesz viszont fizetési sapka és lesznek nagy televíziós események” – vonta le a végső következtetést Ball.

(Sport TV)

Hozzászólás (0) Hozzászólok!

Eddig még senki sem szólt hozzá, légy Te az első!

Szólj hozzá!