Két évtized után – újratöltve Kínában • SportTV

Két évtized után – újratöltve Kínában

2017. 07. 21. 07:51    
Olvasási idő: 2 perc

Éppen két évtizede, 1997 májusában már összecsapott egymással az német FC Schalke 04 és az olasz FC Internazionale. Nem kis tétért: a mai Európa-liga jogelődje, az UEFA-kupa birtoklásáért. Az akkori kétmeccses finálé mindkét találkozóján 1–0-s hazai győzelem született, majd a gól nélküli hosszabbítás után a milánói San Siro több mint 80 ezres szurkolóserege nagy részének bánatára a 11-es rúgásokban a németek 4–1-re nyertek, nem utolsósorban Jens Lehmann parádés büntetőhárításainak köszönhetően.

Most csupán egy szimpla felkészülési meccsen mérik össze erejüket. Semleges pályán, a kínai Kuangcsouban, amelyet Európában inkább Kanton néven ismernek. Mindkét együttes új szakvezetővel kezdett neki a nyári felkészülésnek. A németek mestere roppant ifjú, a 32. esztendejében járó, olasz származású Domenico Tedesco (akinek a vezetékneve olaszul ’németet’ jelent), eddig csupán a Bundesliga 2-ben szereplő Auét vezette a profik közül, beugróként 11 meccsre. Ami azt illeti, jól kezdett, első három felkészülési meccsét egyarán megnyerte együttese: az amatőr Erkesnschwicket 9–1-re, a harmadosztályú Paderbornt 1–0-ra, míg a török bajnok Besiktast – már Kínában– 3–2-re verte meg együttese. A csapat alapos vérátömlesztésen esik át: olyan simert. Vűlogatott átékosok távoztak, mint Aogo, Badstuber, Riether, Kolaszinac, Choupo-Moting és ea legismertebb, Klaas Jan Huntelaar, ugyanakkor remek játékosokat is igazoltak., mint a védő Pablo Insúa és Bastian Oczipka, a középpályás Amine Harit (képünkön éppen ő lő a Besiktas ellen) és Sydney Sam (ötszörös nagyválogatott), a csatár Felix Platte és Fabian Reese. A cél természetesen adva van: a méltatlan 10. helyről előre, valamilyen európai kupahelyre kormányozni a hatalmas múltú gelsenkircheni egyesületet.

Ami azt illeti, az Inter még nagyobb múltú, és legutóbbi 7. helye éppoly elfogadhatatlan szurkolói számára, mint a németeké az övéiknek. Itt a felújítást nem újoncra bízták, hanem nagy tekintélyű, tapasztalt mesterre, Luciano Spallettire. Az együttes Kína előtt két meccset játszott az ausztriai edzőtáborban, Bruneckben. Mindkettő 2–1-es eredménnyel ért véget. Csak míg az osztrák másodosztályú Wattens ellen ennyire nyert a csapat – a győztes gólt a 86. percben az új szerzemény Rover szerezte –, a második találkozón ugyanennyire kikapott a bundesligás Nürnbergtől. Az új szerzemények listáján a milánóiaknál két roppant tapasztalt és három ifjú szerepel egyelőre. A 31 éves torinói Padelli kapus nyilván Handanovic tartalékjaként érkezett, Nicolo Zanioliért, a Virtis Entella 18 éves középpályásáért 1.8 millió eurót fizettek (ez felmehet a bónuszokkal 3.5-re), a Lyngby ugyancsak 18 éves csatára, Jens Odgaard vételára nem nyilvános, a Samp szlovák védőjéért Martin Skriniárért 17 milliót fizettek, a Fiorentinától szerződtetett 32 esztendős spanyol középpályása, Borja Valero meg 7-et ért meg a kínai tulajdonosoknak. Emellett nem kevesebb mint 41 játékosnak járt le a kölcsönszerződése, ők papíron visszatértek az Interhez. De jó részüket azonnal eladták, vagy újra kölcsön adták. Egy játékos érdemel különös figyelmet: Sztevan Jovetics, a Sevillától visszatérő bosnyák klasszis, aki viszont vélhetőleg marad a csapatnál. Az Interre egyébként még márkás ellenfelek várnak a nyári felkészülési időszakban. A Nemzetközi Bajnokok Kupájában Nankingban a Lyonnal, Szingapúrban a Bayernnel és a Chelsea-vel mérkőzik meg Spalletti együttese még az ázsiai túra keretében, majd már augusztusban Olaszországban a Villarreallal és a Betisszel is összeméri felkészültségét

Sport2 13:30 Schalke 04–Internazionale felkészülési mérkőzés (kommentátor: Farkas Norbert)