Skót-osztrák elődöntő? • SportTV

Skót-osztrák elődöntő?

2017. 07. 27. 07:46    
Olvasási idő: 2 perc

Már a negyeddöntőknél tart a folyamatosan hosszabbodó meccseket tartalmazó World Matchplay torna Blackpoolban. Az elődöntőbe jutásért mér 16 nyert legig (best of 31) tartanak a mérkőzések, egy-egy este programjába már csak két összecsapás fér be. Az alsó ági két mérkőzésen egyformán egy-egy kiemelt és nem kiemelt csap össze egymással.

Az első találkozót a nem kiemeltek listáját vezető Daryl Gurney vívja Mesur Suljoviccsal (képünkön). A világranglistán 15. észak-ír dartos előbb a 15. kiemelt Benito van de Past győzte le szoros meccsen 11–9-re, majd a másodikként rangsorolt, kétszeres világbajnok Gary Andersont verte ugyanennyire egy olyan mérkőzésen, amelyen mindketten 100 fölötti körátlaggal dobtak. Az osztrákok kedvemc kiszállója miatt csak „Mister Double 13” néven emlegetett élversenyzője „brit ágon” érkezett az elődöntőbe, előbb a skót John Hendersont győzte le sima 10–4-gyel, majd valamivel szorosabb találkozón az angol Justin Pipe-ot 11–6-ra. Noha Mensur számít eredményesebb versenyzőnek, kettejük eddig vívott tavalyi és idei összesen 9 meccséből Gurney nyert eggyel többet, ötöt. Az addigi iksz egy hónapja a Players Championship wigani versenyén billent el az észak-ír javára egy szoros, 6–5-ös sikerrel. Gurney egyébként harmadszor indul Blackpoolban, az első két alkalommal az első körben ragadt, Suljovic viszont tavalyelőtt is eljutott a negyeddöntőig.

Peter Wright viszont eddig egyetlen egyszer jutott el a World Matchplay elődöntőjéig, tavalyelőtt. Hogy a 3. kiemelt skót kiválóság beállítsa egyéni rekordját, Darren Webster skalpját kell megszereznie. Az extravagáns skót egy szoros (James Wilson 10–8) és egy könnyed (Cristo Reyes 11–4) sikerrel jutott a legjobb nyolcig. Ellenfele színangol ágon került el idáig, előbb a forduló meccsén 13–11-re verte meg a 6. kiemelt, korábbi World Matchplay-győztes James Wade-et, majd Steve Westet ütötte el a továbbjutástól 11–7-tel egy olyan meccsen, amelyen győztesnek és vesztesnek századra azonos, 95.39 volt a körátlaga. A két versenyző eddig 11 meccset vívott, ebből négyet (!) is a Players Championship barnsley-i tornáján, az összesítésben Wright 9–2-ra vezet. A legutóbbi találkozójukat is a skót nyerte meg, tavaly májusban az European Matchplay második körében 6–5-re.

Sport1 20:00 darts World Matchplay, negyeddöntő, első nap (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)