Hertha: Liverpool a jubileumra • SportTV

Hertha: Liverpool a jubileumra

2017. 07. 29. 08:35    
Olvasási idő: 2 perc

Megalapításának 125. évfordulóját ünnepli a berlini Hertha. A jubileum alkalmából a klub első csapata a korábbi angol bajnoki rekordert, a 18-szoros bajnok Liverpool FC-t látja vendégül, s mérkőzik meg vele az Olimpiai Stadionban.

A nyugat-berlini együttes vezetői stílszerűen a klubjukkal egyidős ellenfelet kerestek a sportág őshazájából, így esett a választásuk az úgyszintén 1892-ben létrehozott Liverpool FC-re. A két csapat tétmérkőzésen, európai kupasorozat keretében még sosem találkozott, barátságos meccset is csak egyetlen egyet vívtak: 2008. július 22-én, ugyancsak az Olimpiai Stadionban, 51 649 fizető néző előtt gól nélküli döntetlenre végeztek egymással. (Annak az idénynek az elején, szeptemberben kapta kölcsön a Hertha a Pooltól annak ukrán válogatott csatárát, Andrij Voronint.)

Mindkét csapat jelen felkészülési időszak hajrájához közeledik. A Hertha eddig július 7. óta összesen 7 ellenféllel mérkőzött meg, ebből hatszor nyert (Oranienburger FC 2–0, RW Erfurt 3–0, CZ Jena 2–0, Anker Wismar 5–1, FC Málaga 2–1, Club Italia Berlin 9–0 – képünk ez utóbbi mérkőzésen készült), s egyszer kikapott (Aston Villa 0–2 – a két külföldi csapat elleni eredményt az MSV Duisburg nemzetközi, 45 perces meccsekkel vívott villámtornáján érte el.) Dárdai Pál a meccseken jó néhány fiatalt is kipróbált, saját legidősebb fia, a 18 esztendős (leg)ifjabb Dárdai Pál – akit a német sajtó a megkülönböztetés miatt gyakran hív becenevén Palkónak – is többször bekerült a csapatba, és nem is vallott szégyent. (Mi több, az Oranienburg ellen ő szerezte a tesztmeccsek első berlini gólját is.) Lassan, de biztosan kezd beépülni a csapatba több új szerzemény, az USA-nagyválogatott Jonathan Klinsmann kapus (Jürgen fia!), az ugyancsak amerikai csatár Matthew Leckie, a Marseille-ből érkező holland Karim Rekik (egykoron a Chelsea játékosa) és a Lipcséből igazolt csatártehetség, Davie Selke. A távozók közt akad három érdekes név is: az amerikai válogatott John Brooks a Wolfsburgba, Klaus Baumjohann a brazil Coritibába, míg a brazil középpályás Allan éppen a szombati ellenfél Liverpoolba szerződött.

A Pool július 12-én kezdte meg tesztmeccsei sorát a Tranmere Rovers elleni idegenbeli 4–0-val, majd következett a Wigan elleni hazai 1–1. A PL ázsiai meccssorozatából (Premier League Asian Trophy) is kivette a részét a csapat, előbb Hongkongban 2–0-ra megverte a Crystal Palace-t, majd ugyanott 2–1-re a Leicester Cityt. A Hertha elleni meccsel nem ér véget a németországi villámtúra: a vörösök jövő kedd-szerdán részt vesznek a Bayern nemzetközi Audi-kupáján. Kedden a házigazda bajorokkal mérkőznek, szerdán pedig az eredmény függvényében az Atlético Madrid–Napoli meccs győztesével vagy vesztesével. A Pool igazolásai a transzferszezonban: az egyiptomi csatár Mohamed Szalah a Romából (42 millió euro), Andrew Robertson beéső védő a Hill Cityból (9 millió), Dominic Solanke középpályás a Chelsea U23-ból (ingyen), Connor Randall balhátvéd a skót Heartsból (kölcsönból vissza, de kölcsön adták ugyanoda ismét) és visszatért a salzburgi kölcsönből André Wisdom is, akit azonnal el is adtak a Derbynek 2,3 millióért. A távozók rovatban szerepel a brazil középpályás Lucas Leiva, akit 5,7 millióért eladtak a Laziónak, Kevin Stewart, aki a Hull Citybe ment 4,5 millióért és a 40 esztendős osztrák tartalékkapus, az exválogatott Alex Manninger, aki felhagy az aktív labdarúgással.

Sport1 18:00 Hertha BSC–Liverpool FC felkészülési mérkőzés (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)