Az Audi-kupa 3. győztesre vár • SportTV

Az Audi-kupa 3. győztesre vár

2017. 08. 02. 08:14    
Olvasási idő: 2 perc

Háromszor a rendező Bayern, egyszer a Barcelona nyerte meg az Audi-kupa nemzetközi felkészülési tornát. Idén harmadik győztese is lesz a versenynek, vagy a közelmúltban kétszeres BL-döntős Atlético Madrid vagy a régebbi múltban 5-szörös KEK/BL-győztes Liverpool FC csapatában.

FC BAYERN–NAPOLI

A bajorok szekere nagyon döcörészik, a gyengén sikerült ázsiai turné után a legrangosabb tesztmérkőzés-dupla, az Audi-kupa elődöntője kiábrándítóra sikeredett. A Liverpool úgy verte meg az Allianz Arenában a házigazdáját, hogy valamennyi csapatrészben jobbnak bizonyult a münchenieknél. Főleg a kreatív, de védekezésben gyengécske teljesítményt nyújtó középpályás sor okolható a váratlan nagy különbségű vereségért. No nem mintha a támadó részleg brillírozott volna, régén lűttul Lewandowskit például ennyire veszélytelennek. Carlo Ancelottinak nagyon hatékony pszichológiai munkát kell végeznie mintegy 21 óra leforgása alatt, hogy fiai szerdán felvehessék a versenyt a saját meccsén sokkal meggyőzőbb játékot mutató Napolinál.

A nápolyiak ugyanis csupán két védelmi figyelmetlenség miatt maradtak alul az Atléticóval szemben, a meccs egészét tekintve amolyan „ikszes” mérkőzésen vesztettek egyetlen góllal. Méghozzá úgy, hogy Maurizio Sarri teljes sort cserélt, a 74. percre már tíz új mezőnyjátékosa volt a pályán, azaz a döntő gólt gyakorlatilag már a B-csapat kapta…

Ami a két csapat tétmeccseken való találkozásait illeti, összesen négyszer meccseltek egymással. Az 1989-es UEFA-kupa-elődöntőjüket a nápolyiak nyerték (2–2, 2–0 – utána elnyerték a trófeát is!), 2011-ben a BL-csoportkötben Münchenben a bajorok győztek 3–2-re, Nápolyban 1–1-re végeztek egymással.

ATLÉTICO MADRID–LIVERPOOL

Az Atlético ugyanolyan masszívnak látszik, mint esztendők óta mindig. Nem csoda, keveset változott az együttes, a kulcsjátékosok már az előszezonban tudják hozni a megszokottat, ami most aktuálisan elég volt a Napoli legyőzéséhez. Gameiro kiesése – a csatár nem játszhat a tornán – ellenére sincs fennakadás elöl, Fernando Torres, akinek a potencális távozásáról annyit cikkeztek, egyelőre életveszélyes ékpárt alkot Griezmannal. A hátsó sorok legendás stabilitása is a megszokott, bár a nápolyiak csak-csak összehozták azt a vezető gólt.

A Liverpool eddig szárnyal a felkészülési időszakban, szurkolói már-már tarthatnak az esetlegesen túl korai kirobbanó formától. A Bayernt az első félidőben remek kontrákkal hozták jelentős hátrányba a(z ezúttal fehér-feketében játszó) vörösök, aztán a második félidőben már 9 csere után lényegében a második vonal is képes volt megadni a kegyelemdöfést a bajoroknak. Az első napon látottak alapján meglehet, a döntő a Pool csatársora és az Atleti védelme közti hatalmas küzdelemben dőlhet el.

Bár mindkét csapat kupamúltja több mint hat évtizedre tekint vissza, összesen csak négyszer mérkőztek tétre menő találkozón. A 2008–09-es BL-kiírás D-csoportjában oda-vissza 1–1-re végeztek, egy évre rá az Európa-liga elődöntőjében Madridban 1–0-ra nyert az Atleti, a liverpooli visszavágó 0–1-es normál játékideje után a hosszabbításban 0–2 után Diego Forlán góljával kiharcolta a döntőbe jutást, amelyet aztán meg is nyert a Fulham ellen.

AUDI-KUPA NEMZETKÖZI TORNA. Sport1 17:30 FC Bayern–Napoli a 3. helyért, 20:15 Atlético Madrid–Liverpool FC döntő (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor)