Real 4. vagy Man United 2.? • SportTV

Real 4. vagy Man United 2.?

2017. 08. 08. 08:55    
Olvasási idő: 4 perc

Az európai Szuperkupa 1973-as életre hívása óta a Real Madrid öt, a Manchester United három alkalommal mérkőzött meg a jeles trófeáért, ellentétes tendenciával. A királyi gárda első két fellépése kudarccal zárult, utána háromszor győzött, míg a vörös ördögök elsőre nyertek, azóta kétszer kikaptak.

Az UEFA legújabb kori rotációs elvének érvényesítésével újabb helyszín mutatkozik be az európai finálék sorában. Szkopjéban, a II. Filipposz Stadionban csap össze a 45 éve alapított trófeáért a BL-győztes Real Madrid és az Európa-liga birtokosa, a Manchester United. A két óriási múltú szuperklub eddig összesen 33 kupafináléban volt érdekelve, ám most csapnak össze egymással először közvetlenül egy trófeáért.
Noha korábban arról szóltak a hírek, hogy a Real első számú szupersztárja nélkül lép fel Szkopjében, a négyszeres aranylabdás csillag mégis ott van a macedón fővárosban. „Ha Cristiano Ronaldo itt van velünk, ezt azt jelenti, játékra kész” – jelentette ki a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Zinédine Zidane, a spanyol bajnok mestere. „Ám azt majd meglátjuk, játszik-e vagy sem.” A Bale esetleges távozására vonatkozó kérdést elhárította: „Ő is roppant fontos játékosunk. Végig edzette a nyarat, amely nem volt számára könnyű előző idény végi sérülését követően.” A francia mester így összegzett: „Ami engem érdekel, mit tudunk tenni kedden.” A felállási formációt illető kérdésekre válaszolva kifejtette: „Többféle formációban tudunk játszani és alkalmazzuk is ezeket. Ezen nem is akarok változtatni. Meglátják, hogy fogunk játszani, több középpályásra lesz szükségünk egy olyan csatában, amilyent nem szoktunk játszani.”
A játékosok nevében megszólaló Sergio Ramos kijelentette: „A Real elégedett Bale-lel, de minden játékos maga dönt a jövőjéről. Tisztelem minden edző véleményét, de ő a mi játékosunk. Hosszú még az augusztus, minden megtörténhet, még az is, hogy velünk marad.” CR7 váratlan megjelenésére reagálva ezt mondta: ”Cristiano Ronaldo fontos játékosunk, lényegtelen, hány napot tréningezett. Akár játszik, akár nem, jelenléte életbevágó számunkra. Nem beszéltünk róla, játszik-e, a futballtól független dolgokról diskuráltunk.” Az esély, hogy újabb trófeát nyerhet a blancókkal, feldobja Ramost: „Minden alkalommal, amikor tudatosul bennem, hogy én vagyok a Real kapitánya, hatalmas büszkeséget és elszántságot érzek. A feladat kedden, hogy megnyerjünk egy újabb trófeát és hazavigyük és megmutassuk a szurkolóinknak.”

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A másik oldalról az edző, José Mourinho az első ízben szólalt meg úgy, hogy tétmeccsen korábbi csapata, a Real Madrid ellen dirigálja jelenlegi tanítványait. (Barátságos meccsen már megütközött a két együttes, a Bajnokok Kupája keretében két hete Santa Clarában 1–1-re végeztek, majd egy katasztrofális 11-es párbajban az MU 2–1-re nyert.) A Bale-kérdésről az alábbi formában foglalt állást: „ Ha Bale játszik holnap, az nyilvánvaló jele annak, hogy maradni akar Madridban. Ha nem, tovább fogok harcolni a szerződtetéséért. Ha ott lesz a kijárati ajtóban, a másik oldalon várni fogok rá.” A korábbi játékosaival való kapcsolatát firtató kérdésre a következőképpen válaszolt: „Az én futball-problémáim mindig a futballon belül maradnak. Számos emberrel, akikkel együtt dolgoztam – nemcsak a Realban, hanem a Portóban, a Chelsea-ben, satöbbi – tartom a kapcsolatot, másokkal meg nem. Ha találkozom velük az utcán, üdvözöljük egymást.”

A Realban egyébként van egy játékos, aki már nyert Szuperkupát – Mourinho ellen. Toni Kroos tagja volt annak a (Pep Guardiola irányította) BL-győztes Bayernnek, amely 2013. augusztus 30-án Münchenben 1–1-es normál játékidőt, és 2–2-es hosszabbítás utáni állást követően 11-esekkel legyőzte a a José Mourinho irányította, Európa-ligát védő Chelsea-t. Romelu Lukaku – aki szerephez juthat Szkopjében is – kihagyta a Chelsea első 11-esét. Kroos viszont értékesítette a magáét, a Bayern 4. rúgását. David Alaba lőtte be az utolsót, ezzel megszerezve Kroosnak is első Szuperkupáját, amelyet további kettő követett, már a Reallal.

Noha Zidane jóval kevesebb ideje edző, mégis jobb az ő Szuperkupa-mérlege Mourinhóénál. Eddig egyszer játszott a serlegért csapata (tavaly a Sevillával) és győzött is. A portugál azonban a Portót és az Intert is elhagyta a BL-győzelem után, úgyhogy azokkal az új idény kezdetén már nem mérkőzhetett a serlegért, a Potóval UEFA-kupa-győztesként a Milan elleni találkozót, valamint a már említett meccset pedig második Chelsea-korszaka első meccseként elbukta, azaz kettőből két vereség a mérlege. Edzőként a két mester nem mérkőzött meg csapatával, mégis van két egymás elleni mérkőzésük. A 2003–04-es BL őszi csoportkörében Zidane Real-játékosként kétszer is játszott a Mourinho edzette Portóval. Portugáliában 3–1-re nyert a Madrid – Zizou lőtte a harmadik gólt –, a Bernabéuban 1–1-re végeztek. Az első volt a Porto egyetlen veresége a sorozatban, a playoffban már nem kaptak ki a sárkányok, akikkel Mou első BL-győzelmét jegyezte az idény végén.

A BEK-/BL GYŐZTESEK A JOBBAK

A kupa 1972-es alapításától 1992-ig a BEK-győztes játszott a KEK győztessel, 1993-tól 1999-ig a BL-győztes a KEK-győztessel, 2000-től 2009-ig a BL-győztes az UEFA-kupagyőztessel, 2010 óta pedig a BL-győztes az Európa-liga győztessel. A megrendezett 42 finálénól (háromszor terminusnehézségek miatt nem játszottak) 25-ször nyertek a rangosabbik kupa képviselői, 17-szer a másiké. A nyolc győzelemnyi különbség a legutóbbi négy idényben nőtt meg ekkorára, az Atlético Madrid 2012-es, Chelsea elleni sikere óta csak a BL-győztesek nyertek, sorrendben a Bayern, a Real Madrid, a Barcelona és ismét a Real. Csupán egyetlen klub akad, amely mindkét „oldal” képviseletében győzött és veszített is, legalább egy alkalommal: a Barcelona. A katalánok KEK-győztesként háromszor (1979, 1982, 1989) vesztettek, egyszer (1997) nyertek, BL-győztesként háromszor (1992, 2009, 2011) győztesen, egyszer (2006) vesztesen vonultak le a pályáról az UEFA-Szuperkupa meccse(ke)t követően.

A REAL MADRID ÉS A MAN. UNITED A SZUPERKUPÁÉRT

1991 Man United (KEK)–Crvena zvezda (BEK) 1­–0
1998 Chelsea (KEK)–Real Madrid (BL) 1–0
1999 Lazio (KEK)–Man United (BL) 1–0
2000 Galatasaray (UEFA-kupa)–Real Madrid (BL) 2–1 (hosszabbítás után)
2002 Real Madrid (BL)–Feyenoord (UEFA-kupa) 3–1
2008 Zenit (UEFA-kupa)–Man United (BL) 3–1
2014 Real Madrid (BL)–Sevilla (Európa-liga) 2–0
2016 Real Madrid (BL)–Sevilla (Európa-liga) 3–2 (hosszabbítás után)

Sport1 19:45 Real Madrid–Manchester United európai Szuperkupa-mérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs, Nyilasi Tibor és Puhl Sándor)