CR7 és Kroos a fő kupahalmozó • SportTV

CR7 és Kroos a fő kupahalmozó

2017. 08. 09. 08:00    
Olvasási idő: 4 perc

43. alkalommal mérkőztek meg Európa két legértékesebb kupaküzdelmének védői az UEFA Szuperkupájáért. (Az európai szövetség ebből 42-t ismer el hivatalosnak, de a statisztikusok az első, 1972-re vonatkozó, de 1973-ban lejátszott Ajax–Rangers páros csatát is annak tekintik.) A Real Madrid negyedszer hódította el a trófeát, eggyel megközelítve az 5-5 sikerrel holtversenyben vezető AC Milant és FC Barcelonát. A blancóké a harmadik csapat, amely meg tudta védeni a trófeát az Ajax (1972-73) és a Milan (1989-80) után.

+ A Real sikere egyben a 14. spanyol győzelem volt a Szuperkupa históriájában (a Barca 5-öt, a királyi klub 4-et, az Atlético Madrid és a Valencia 2-2-t, a Sevilla egyet nyert.) Az országok rangsorában Spanyolország mögött Olaszország következik 9, majd Anglia 7 sikerrel. Belgiumnak és Hollandiának 3-3 győzelme van, egy-egy alkalommal nyert Szuperkupát német, orosz, portugál, román, skót, szovjet (tkp. ukrán) és török klub.
o A klubranglistán a Barca, a Milan és a Real mögött az Ajax és a Liverpool következik 3-3 győzelemmel. Az Anderlechtnek, az Atlético Madridnak, a Juventusnak és a Valenciának 2-2 sikere van, további 15 csapat (köztük a kedden vesztes Manchester United) szerzett egy-egy Szuperkupa-győzelmet.
= Az elmúlt tíz kiírásból nyolcat a spanyol klubok vittek el, az orosz Zenit 2008-as és az FC Bayern 2013-as győzelme képez kivételt.
+ Az abszolút számban vezető spanyol klubok győzelem-vereség aránya valamivel gyengébb a második olaszokénál. A Real a 25. spanyol Szuperkupa-résztvevő volt és a 14. hispán győzelmet aratta. Az itáliai klubok 13 párosításban voltak jelen, ebből 9-szer elhódították a serleget.
o A 42 kiírásból ez volt a 21. egymérkőzéses összecsapás, ezek egyike sem végződött gól nélkül. Mi több, a kétmeccses viadalokkal együtt összesen 63 mérkőzést játszottak az UEFA-Szuperkupa keretében, ezekből kettő végződött góltalanul, az 1983-as HSV–Aberdeen és az 1994-es Arsenal–Milan első összecsapás.
= Casemiro a második brazil játékos, aki betalált Szuperkupa-meccsen. Az első Roberto Carlos volt, aki a 2002-es Real–Feyenoord 3–1-es mérkőzésen a madridiak középső gólját szerezte.
+ A Real már 66. egymást követő tétmérkőzésén szerzett legalább egy gólt, ezeken a találkozókon összesen 183-szor talált a kapuba.
o A legutóbbi 23 Szuperkupa-meccsből 19-edszer nyert az a csapat, amely az első gólt elérte.
= A Real 1962 óta lejátszott 22 hazai és nemzetközi kupadöntőjéből egyetlen egyszer vesztett csak félideji vezetés után. A sorozat az 1962-es BEK-döntőt követően kezdődött, amikor Amszterdamban a királyi gárda Puskás triplájával 3:2-re vezetett a félidőben a Benfica ellen, végül 5:3-ra elveszítette a mérkőzést.
+ Isco a szkopjei gólját megelőzően döntőben 2013-ban talált be, amikor az U21 Európa-bajnoki fináléban az olaszok ellen 4–2-re győztes spanyolok negyedik gólját lőtte, 11-esből. (Annak a bajnokcsapatnak a kapusa De Gea volt, akinek a kapujába Isco most betalált.)
o Romelu Lukaku az ötödik belga játékos, aki Szuperkupa-meccsen betalált, Francois Van der Elst, Vercauteren, De Wilde és Eden Hazard után.
= José Mourinho két negatív sorozata is folytatódott. Harmadszor is elveszítette csapatával a Szuperkupát (2003 Porto, 2013 Chelsea, 2017 MU), és sosem győzte még le aktuális együttesével a Real Madridot (5 mérkőzés, 1 döntetlen, 4 vereség)
+ Zinédine Zidane az első, aki játékosként és edzőként is 2-2 európai Szuperkupát nyert. Futballistaként a Juventusszal (1996) és a Reallal (2002) győzött, edzőként a királyi gárdával tavaly és az idén. (Összesen 4 győzelme van Carlo Ancelottinak és Pep Guardiolának is, ők azonban csak egyszer nyertek játékosként és háromszor edzőként.) A francia mester pályája első öt egymeccses döntőjét (2-2 BL és Szuperkupa, 1 klub-vb) egyaránt győztesen zárta.
o A Real 2000, Boca Juniors elleni világkupa-meccs (1–2) óta nem veszített nemzetközi kupadöntőt. Azóta 4 BL, 4 Szuperkupa, 1 világkupa és 2 klub-vb döntő mérkőzését, azaz összesen 11 finálét zártak győztesen a királyi gárda futballistái.
= Cristiano Ronaldo 10. nemzetközi kupafináléja során első ízben állt be csereként a mérkőzésre.
+ A legújabb kori Real-sikersorozat „törzsgárdatagjai” kupahalmozásban kezdik elérni a nagy Milan és a pár esztendővel ezelőtti Barcelona állandó tagjainak szintjét. Az öt nagy kupasorozat, ill. „utólagos” kupa – BEK/BL, KEK, VVK/EVK/UEFA-kupa/Európa-liga, európai Szuperkupa és világkupa/klub-vb (ez utóbbinak egy kivétellel mindegyik kiírásában európai döntős is szerepelt) összesen 1146 kupagyőztest számál, közülük 386-an szereztek 3 vagy több trófeát. Az abszolút éllovas Paolo Maldini (Milan) és Dani Alves (Sevilla, Barcelona) 12-12 kupagyőzelemmel, őket követi Arie Haan (Ajax, Anderlecht), Messi (Barcelona) és Alessandro Costacurta (Milan) 10-10 trófeával. A mögöttük található, 9 kupás ötös holtversenybe kedden este lépett be Cristiano Ronaldo és Toni Kroos (előbbinek az MU-val, utóbbinak a Bayernnel is vannak címei), Andrés Iniesta és Gerard Piqué (Barcelona, utóbbi MU is) valamint Clarence Seedorf (Ajax, Real, Milan) társaként. 8 kupája van 12 játékosnak – közéjük került most be Benzema, Dani Carvajal, Isco, Marcelo és Sergio Ramos –, 7 serleget számlál 10 futballista, köztük van már Modric és Varane is. (Persze, ez az abszolút számlálás a jelen csillagainak kedvez, a Di Stéfano-, Puskás-féle „fehér balett” idejében még éppen csak elindult a világkupa, az európai Szuperkupa meg csak az idő méhében rejtezett…)

EUROPRESS/AFP

EUROPRESS/AFP

ZIDANE: MINT GUARDIOLA

Zinédine Zidane kevesebb mint egy és háromnegyed év alatt bekerült a Real históriájának legeredményesebb edzői közé. A királyi gárda legdekoráltabb mestere Miguel Munoz 14 trófeával (9 bajnokság, 2 BEK, 2 Copa del Rey, 1 világkupa), őt követi Luis Molowny 8 serleggel (3 bajnokság 2-2 UEFA-kupa és Copa del Rey, 1 spanyol ligakupa), majd Vicente del Bosque jön 7 titulussal (2-2 bajnokság és Bajnokok Ligája, 1-1 európai és spanyol Szuperkupa valamint világkupa). Zizou már negyedik a rangsorban a maga 4 fajta, összesen 6 megszerzett címável (2-2 BL és európai Szuperkupa, 1-1 bajnokság és klub-vb). Ehhez hasonló kupasűrűséggel „kezdő korában” csak Pep Guardiola dicsekedhetett a Barcelonával, aki összesen négy esztendős regnálása alatt 13 trófeát gyűjtött a Barcelonával, s lett a Real legnagyobb riválisa történetének legeredményesebb mestere.