Paulinho 40 millióért a negyedik • SportTV

Paulinho 40 millióért a negyedik

2017. 08. 14. 17:54    
Olvasási idő: 2 perc

Miközben „ezerrel dübörög” a Coutinho- és a Dembelé-sztori – közös bennük, hogy mindketten szembe helyezkedtek jelenlegi klubjukkal, hogy a Barcához mehessenek – , a katalánok szép csendesen megállapodtak a kínai Kuangcsou Evergrandével a brazil Paulinho leigazolásáról.

Aki nem követné naprakészen a brazil futball történéseit, annak is ismerős lehet Paulinho, teljes formájában José Paulo Bezerra Maciel Júnior neve. A Sao Pauló-i születésű futballista 29 éves korára kacifántos pályafutást mondhat magáénak. A nem túl ismert Pao de Acúcar neveltjeként először 18 éves korában próbált szerencsét Európa keleti felében, elúőbb a litván FC Vilnius, majd a lengyel LKS Lódz színeiben. Összesen 55 meccsen öt gólt szerzett, majd visszatért nevelőklubjába, ahonnan a Bragantino szerződtette. 2010-ben került először nagycsapathoz, a Corinthiansba, amellyel három esztendő alatt paulista és brazil országos bajnokságot (85 meccsen 20 gól a Serie A-ban), valamint Libertadores-kupát és klub-vb-t is nyert. Ebben az időszakban került be a selecaóba is, amellyel 2013-ban a Konföderációs-kupa győztese lett (a tornán győztes gólt szerzett az elődöntőben Uruguay ellen és megkapta a harmadik legjobb játékosnak járó bronzlabdát is). A hazai pályán lebőgéssel járó vb-n (a braziloknak a 4. hely az, főként a németek elleni 1–7-tel…) 6 meccsen szerepelt, de a követő „tisztogatásnak” nem esett áldozatul. Jelenleg 41 brazil nagyválogatottságnál és 9 gólnál tart. A sikeres Konfi-kupa után szerződtette a Tottenham, 17 millió fontért. Két évet húzott a Spursban (45 bajnoki, 6 gól), amely 2015 nyarán 14 millió euróért, azaz csaknem feleáron engedte el Kantonba. Kínában sokkal jobban ment neki, mint Angliában: 53 bajnokin 17 gólt szerzett, közben két-két kínai bajnokságot és Szuperkupát, egy országos kupát nyert a csapattal, valamint megnyerte az Ázsiai Bajnokok Ligáját is.

Szóval, nem „zsákbamacskát” vett vele a Barca, más kérdés, hogy a Neymar-ügylet felvitte árkörben 40 millió eurót kellett áldoznia a nemsokára a harmincat betöltő játékosért. Viszonyításként: a Barca hivatalos klubcsúcsa 88,2 millió Neymarért (amennyivel több igazából, azért Rosell elnök a börtönt is megjárja…), a második legdrágább vétel Luis Suárez a maga 81,72 milliójával, a harmadik meg a nagy Zlatan, akiért annak idején 69,5 millát szurkoltak le. Paulinho ezen a listán a 4., olyan szuperklasszisokért fizettek ki együtt ennyit, mint a vb-elődöntős, BL-győztes Marc Overmars valamint a világ- és Európa-bajnok David Villa… De hát az egy más világ volt! Paulinho játékstílusát és posztját tekintve leginkább Iniesta alternatívája lehet. Anélkül, hogy lebecsülnénk, lehet, hogy ennyi pénzért egy fiatalabb alteregót is lehetett volna szerződtetni… Amúgy a transzfer egyik pikantériája, hogy Paulinho egyik legnagyobb cimborája Neymar, akinek Párizsba szerződése nyitott utat ahhoz, hogy a válogatott csapattárs Katalóniába szerződhessen…

A Barca összes bajnokiját ebben az idényben is a sporttévé közvtíti. Az elsőt, a Betis elleni hazait most vasárnap a Sport1-en 20:15-től láthatják.