Kétszeres kupadöntősök küzdenek • SportTV

Kétszeres kupadöntősök küzdenek

2017. 08. 15. 08:29    
Olvasási idő: 4 perc

Két mérkőzéssel kezdjük idénybeli közvetítéssorozatunkat a Bajnokok Ligájából. A playoffkör nem bajnoki (liga-) ágáról adunk két találkozót, az egyik az egyetlen olyan párosítás a fordulóból, amelyen egykori kupagyőztesek találkoznak.

SPORTING CP–FCSB

A portugál bajnoki bronzérmes és a román bajnoki ezüstérmes csatájában nem csupán két korábbi kupagyőztes, de két korábbi kupadöntős is összecsap. A portugálok trófeaszerzése az „ősidők ködébe vész”, az 1963–64-es KEK-kiírást nyerték meg a lisszaboniak, a döntőben éppen az MTK ellen győztek, megismételt mérkőzésen (3:3 után 1:0). 41 évre rá az UEFA-kupa fináléjáig verekedte el magát a csapat, ekkor azonban hazai pályán, a José Alvalade Stadionban kikapott az orosz CSZKA Moszkvától 3–1-re- (A CSZKA meccsét adjuk éppen a Sport2-n, a Sportingéval egy időben.) A Steaua – amely újabban hívatja magát négybetűs szóval FCSB-nek – két döntője azonos kupára esik (éppen a BL elődjére, a BEK-re), négy éven belül. 1986-ban Sevillában gól nélküli döntetlen után 2–0-ra megnyert 11-es párbajjal akadályozták (még) meg a Barcelonát első sikerében a bajnokok kupájában, 1989-ben pedig nagyon kikaptak (4–0-ra) a fénykorában lévő, Sacchi-féle AC Milantól.

Noha a Sporting ott volt már a legelső BEK-ben 1955-56-ban (mi több, az európai kupahistória első mérkőzését játszotta 1955. szeptember 4-én a belgrádi Partizannal) és a Steaua CCA Bucuresti néven 1958–59-ben rajtolt először, mégsem találkoztak korábban sosem az európai kupaporondon. A „gyíkok” hat mérkőzést játszottak román ellenféllel, mindháromszor nyertek hazai és kikaptak idegen pályán, két ízben továbbjutottak, egyszer kiestek. A „csillagosok” ugyancsak háromszor futottak össze Portugáliából való együttessel, az összmérlegük 1 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség, a Rio Avét kiverték az Európa-ligából, a Benficától viszont a BEK-ben (1988) kiestek, a BL csoportkörben (1994) egy pontot szereztek a két mérkőzésen.

A Sporting – amelynek keretében kétszeres BL-győztes játékos is található, Fabio Coentrao személyében (képünkön ő köszönti a csapat házi gólkirályát, Bas Dostot) –, repülőrajttal kezdte az idényt a bajnokságban, idegenben 2–0-ra verte meg az Avest, otthon 0–0-ra a Setúbalt és csak rosszabb gólkülönbségével szorul a vezető Porto mögé. Az FCSB is veretlen még a jóval korábban kezdődő román pontvadászatban, de 3 győzelme mellett 3-szor remizett is, 12 pontjával 4. a táblázaton, s csupán egy ponttal szorul a vezető CFR Cluj, Botosani kettős mögé. (Közben a BL-selejtező második körében 2–2, 4–1-gyel verte ki a cseh Viktoria Plzent.)

A két klubot összeköti Bölöni László személye, a Steaua BEK-győztese kétéves edzői regnálása alatt szerezte meg a klub legutóbbi bajnoki címét, valamint kupát és szuperkupát is nyert az irányításával. Mai utódja, Jorge Jesús korábban a Benficával halmozott sikert sikerre, s kétségkívül jobban cseng a neve európai edzőberkekben, mint Nicolae Dicáé. Igaz, a románok szakvezetője játékosként volt ismertebb: 32-szer szerepelt a román nagyválogatottban és játszott a 2008-as Eb mindhárom román mérkőzésén.

YOUNG BOYS–CSZKA MOSZKVA

Szintén két gazdag kupamúltú együttes csap össze a svájci és az orosz bajnoki ezüstérmes párviadalán. A helvét főváros csapata volt már a jogelőd BEK-ben elődöntős, igaz nem manapság, hanem közel hat évtizede, az 1958–59-es kiírásban, amikor a Stade Reims ütötte el a fináléba kerüléstől. A svájci együttesnek ez az 5. nekifutása a BL-ben és harmadszor jutott el a playoffig – az előző kettőt elbukta a Tottenham ellen 2010-ben és egy évre rá a Mönchengladbachhal szemben. A CSZKA szerepelt az első BL-kiírásban – amelyben kiverte a címvédő Barcelonát a nyolcaddöntőben –, és további három alkalommal volt főtáblás, 2004–05-ben, 2006–07-ben és 2015–16-ban. Az eredetileg katonacsapatként alapított orosz fővárosi klub UEFA-kupagyőzelemmel is büszkélkedhet, 2005-ben a döntőben a Sportingot verte meg 3–1-re.

Korábban a két csapat nem mérkőzött az európai kupákban, a YB-nek két orosz ellenfele volt az El-ben – 2011-ben a 32 között kiesett a Zenittől, egy évre rá a csoportkörben otthon 3–1-re verte meg az Anzsit, idegenben 2–0-ra kapott ki tőle. A CSZKA egyetlen alkalommal mérkőzött svájci klubbal, 2010-ben a csoportkörben, hazai pályán 5–1-re, idegenben 3–0-ra verte meg a Lausanne-Sportst. Mindkét együttes a harmadik körben kapcsolódott be a jelen BL-kiírásba. A svájciak az ukrán Dinamo Kijevet verték ki, két hajrágóllal. Az egyikkel a 91. percben szépített Fassnacht Kijevben 0–3 után, a másikat Bernben a 90. percben érte el Lotomba 1–0-s állásnál. Az oroszok útja simább volt, Moszkvában 2–0-ra, Athénben 1–0-ra múlták felül az AEK-t.

Fotó: EUROPRESS

Fotó: EUROPRESS

A Young Boys jelenleg 4 forduló után 3 győzelemmel, 1 vereséggel második a svájci bajnokságban a Zürich mögött, a vereségét éppen a legutóbbi fordulóban, múlt csütörtökön szenvedte el, amikor hazai pályán 4–0-ra kikapott a Thuntól. (Azelőtt gólt sem kapott, 9–0 volt a gólkülönbsége.) Elöl a helvétel elsősorban a veterán francia csatár, Guillaume Hoarau (képünkön fejel) eredményességében bízhatnak, az egykori PSG-támadó 74 bajnokin 44-szer volt eredményes a sárga-feketék színeiben. Az orosz bajnokság már előbbre jár a helvétnél, 6 kör után a CSZKA 4., 12 ponttal, négy győzelem, két vereség mérleggel. Legutóbb szombaton rangadót nyert, a bajnok Szpartakot 2–1-re győzte le, 0–1 után az utolsó tíz perben fordítva.

Mindkét együttesnek külföldi trénere van, svájciakat Adi Hütter, az oroszokat a fehérorosz Viktor Goncsarenko (beloruszul: Viktar Hancsarenka) edzi. Előbbi nevesebb futballista volt – 14-szeres válogatott –, utóbbi nevéhez fűződik a BATE Boriszov (Bariszau) BL-csoportkörbe vezetése az első alkalommal.

Az élő közvetítés előtt láthatják szokásos tippelőműsorunkat, a „Mezeket fel!” című adást, a Sport1-en a mérkőzés után mind az öt mérkőzés gólösszefoglalója következik.

Sport1 20:00 Mezeket fel! – tippelőműsor (műsorvezető: Takács Rita, vendég: Várhidi Péter)­; Sport1 20:30 Sporting CP–FC Steaua Bucuresti (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor és Várhidi Péter); Sport2 20:30 BSG Young Boys–CSZKA Moszkva (kommentátor: Matuz Krisztián); Sport1 22:45 a játéknap összefoglalója (Sporting–FCSB, Young Boys–CSZKA, APOEL–Slavia, Hoffenheim–Liverpool, Qarabag–FC Köbenhavn – kommentátor: Farkas Norbert és Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor és Várhidi Péter)