Vasárnap beszállnak a gigászok • SportTV

Vasárnap beszállnak a gigászok

2017. 08. 20. 10:23    
Olvasási idő: 4 perc

Száz elemzőből 99 egyetért abban, hogy a LaLiga bajnoki címe ebben az idényben is a két óriás, a Real Madrid és a Barcelona valamelyikének a birtokába kerül. A két ősi rivális vasárnap kezdi meg bajnoki menetelését, a katalánok otthon, a fővárosiak idegenben.

ATHLETIC BILBAO–GETAFE

A Bilbao egyik nagy vesztesége a kispadról van: elhagyta a csapatot Ernesto Valverde, egy nagyobb kihívást választva, a Barcelona edzőségét elvállalva. A karizmatikus mester helyét a csapat korábbi csatára, José Ángel „Kuko” Ziganda vette át, aki korábban a második csapat, a Bilbao Athletic szakmai munkáját vezette. Új játékosokat nem igazolt a klub, de kölcsönből visszatért Herrerin (Leganés), Vesga (Sporting), Kike Sola (Numancia) és Aketxe (Cádiz). Elhagyta viszont Bilbaót Iraizoz kapus (Girona), Remiro (Huesca), Unsai López (Rayo), Elustondo pedig meg sem állt Kolumbiáig, az Atlético Nacionalba szerződött. A tesztmérkőzések vegyes eredményeket hoztak, meg tudták verni például a Bruges-t idegenben, de kikaptak a másodosztályú Valladolidtól.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A Getafe egy év purgatórium után azonnal visszajutott az élvonalba, ugyan kissé megnehezítette az útját azzal, hogy „csak” a 3. helyen végzett a táblázaton, így a Huescát és a Tenerifét felül kellett múlnia az osztályozó playoff-minitornán. A játékosmozgás viharos volt a nyáron: 16 új játékos érkezett, 11 távozott a csapattól. Az újak közül volt, akiért fizettek (1,25 milliót a szerb Manojlovicsért a Crvena zvezdának, 1-1 milliót Portillóért és Pachecóért a Betisnek, Álvaro Jiménezért az RM Castillának, 700 ezret Chuliért az Almeríának, 600-at Bruno Gonzálezért a Betisnek), ingyen szerződtették Sibaszakit a Tenerifétől és Fajrt a Deportól, és kölcsön kapták Emiliano Martínez kapust az Arsenaltól, Martin Bergarát a Celtától, Antunest a Dinamo Kijevtől és Emiliano Velázquezt az Atléticótól. A távozók legnevesebbjei: Yoda (Almería), Van den Bergh (Greuther Fürth), Antón (Dinamo Bucuresti), Alberto García (Ryo) és Feltscher (Zaragoza). A felkészülési meccsek a nagy mozgást tükrözve inkább negatív mérleggel zárultak: 6, csak spanyol ellenféllel szembeni vívott meccsből csak egyet nyertek meg, az újonc Girona ellen, viszont gól nélkül végeztek az Atléticóval.
(Örök mérleg: 24 mérkőzés.–10 Athletic-győz.–7 dönt.–7 Getafe-győz.–28-21-es gólkül.; Bilbaóban: 12–7–2–3–19-8; a 2015–16. idényben: Bilbaóban 3–1, Getafében 1–0).

BARCELONA–BETIS

Nem a legjobb előjelekkel készül a Barcelona a bajnoki rajtra. Nem szokásos a katalán óriás életében, hogy első két tétmeccsét elveszti, márpedig most oda-vissza kikapott a mindkét Szuperkupa-meccsen meggyőző formát mutató ősi rivális Real Madridtól. (Ezzel semmissé vált a lélektani előnye, amelyet azzal szerzett, hogy Amerikában a nyári felkészülési tornán megverte a királyiakat roppant ritka nem tétre menő meccseik legújabbján.) Olyan formátumú sztár elvesztését, mint Neymar, a világ bármelyik klubja megsínylené, ráadásul az érte kapott rengeteg pénzből a tervezett nagy erősítések (Coutinho, Dembelé) eddig nem nagyon akarnak sikerülni, szóval az új edző, Ernesto Valverde kellemetlen körülmények közt vág csapatával a bajnokságnak. Ráadásként jönnek a sérülések is: Suárez kidőlt egy hónapra, Piqué és Iniesta sem játszhat a Betis ellen. Lélektani hátráltatónak meg ott a barcelonai terrortámadás is. Ennyi negatív előzmény után szokott egy fényes győzelem születni, ráadásul a Barca az elmúlt évtizedben nem is egyszer nagy különbségű sikerrel rajtolt a LaLigában: tavaly éppen a Betist verte meg 6–2-re, 2013-ban a Levantét 7–0-ra, 2012-ben pedig a Real Sociedadot 5–1-re.

A vendég Betis sokat változott a nyáron. A kispadra jött Quique Setien a Las Palmastól, a vezérkar pedig nem kevesebb mint 28,5 millió eurót invesztált új játékosokra. 7-7 milliót fizettek Camarasáért (Levante) és Budebuzért (Montpellier), 4-be került a korábban nagy tehetségnek induló Tello (Barcelona), 3,5-be az Osasuna mindenese, Sergio León, 3-ba Feddal (Alavés) és végül 2 milliót fizettek a veterán, több mint 100-szoros mexikói válogatott Guardadóért eredeti tulajdonosának, a PSV-nek. A távozók sincsenek kevesen: a klubgólrekorder-ikon Rubén Castro (Guicsu, Kína), Ceballos (Real Madrid), Rubén Pardo (Real Sociedad, kölcsönből vissza), Pacheco (Getafe), Cejudo (Sydney Wanderers), Alex Alegría (Levante), Jonas Martin (Strasbourg), Pezzella (Fiorentina), Piccini (Sporting CP), Donk (Galatasaray), Portillo (Getafe), Álex Martínez (Granada), Petros (Sao Paulo), Bruno González (Getafe) és José Carlos (Lorca). E névsorból igen sok a stabil kezdő, úgyhogy az új edzőnek praktikusan új csapatot is kell(ene) építenie. Ezért is játszott sok, 12 felkészülési mérkőzést a csapat, amelyek közt volt meglepő vereség is a negyedosztályú Balonáról 1–0-ra, de például a Benficától és az Intertől csak 1-1 góllal kapott ki a sevillai gárda (1–2, ill. 0–1), ugyanakkor a Stuttgartot és a Milant is idegenben le tudta győzni 2–1-re!
(Örök mérleg: 102 mérk.–61 Barca-győz–21 dönt.–20 Betis-győz.–232-110-es gólkül.; Barcelonában: 51–40–7–4–148-46; a 2016–17. idényben: Barcelonában 6–2, Sevillában 1–1)

DEPORTIVO–REAL MADRID

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A Depor az esélytelenek nyugalmával léphet pályára a szárnyaló bajnokcsapat ellen. A galíciai gárda szolidan változott az átigazolási időszakban. Összesen 5,6 millió milliót költött, ebből 5 milliót az Udinese braziljára, Guilhermére, 600 ezerért pedig Gerard Valentint vették meg a Nástictól. Jött még Bakkali kölcsönbe a Valenciától, valamint a svájci Schär a Hoffenheimből, Adrán López a Portóból és Carles Gil az Aston Villából, valamint Fede Valverde, ugyancsak kölcsönbe az RM Castillától. Elég sokan távoztak viszont, többnyire kezdő játékosok: Lux (haza Argentínába, a Riverbe), Laure (Alcorcón), Fajr (Getafe), Oriol Riera (Sydney Wanderers), Joselu (Stoke), Ola John (Benfica), Insúa (Schalke), Bergantinos (Sporting) és Pier (Levante). A tesztidőszakban 8 egymást követő, alacsonyabb osztályú spanyol csapat elleni győzelem után Portóban 4–0-ra kikapott a Depor, viszont 2–0-ra legyőzte a West Bromot.

Mindezekkel együtt a bajnok királyi gérda a találkozó torony magas favoritja. Az idényt a vegyes felkészülési eredmények után élesben pazarul nyitó, az európai és a spanyol Szuperkupát két óriásklub, a Man United és a Barcelona ellen három meccsből három győzelemmel nyitó blancók rekorddöntögető edzője, Zinédine Zidane persze más témával kezdte a kötelező, meccs előtti sajtótájékoztatót: „Elsősorban szeretnénk szeretetünket, megdöbbenésünket és együttérzésünket kifejezni a barcelonai merénylet miatt” – kezdte a francia szakember. „Már a pénteki edzésünkön egyperces gyászszünettel gondoltunk azokra a családokra, melyeket megcsonkított ez a merénylet. Nehéz ilyenkor szakmáról beszélni, de természetesen nem hagyom válasz nélkül a kérdéseket sem. Ronaldo eltiltása nagy lyukat üt a csapatomon. Öt meccs nagyon sok, mindenképpen fellebbezni fogunk, hátha lehet csökkenteni ezt a számot. Nem okolok senkit, a játékvezetőkkel soha nem foglalkoztam, most sem fogok.” A Deportivo tavaly épphogy megúszta a kiesést, alig 5 ponttal sikerült a vonal felett maradnia, ráadásul a Real összesen kilenc gólt lőtt a két legutóbbi összecsapásukon. Ezek ellenére sem akarja félvállról venni az ellenfelet Zidane. „Otthon játszanak majd, ez lesz az első meccsük a szezonban, a bajnok ellen lépnek majd pályára. Ezek mindegyike nagy motivációt jelent majd számukra. Jó játékosaik vannak, tudják mit kell játszaniuk, ugyanakkor aggódni sem fogunk. Minden idei meccsünk ilyen lesz. Extrán motivált ellenfelek, melyek le akarják győzni a bajnokot. Nekünk nem velük, hanem saját magunkkal, a saját játékunkkal kell foglalkoznunk.”
(Örök mérleg: 90 mérk.–18 Depor-győz.–19 dönt.–53 Real-győz.–110-186-os gólkül.; La Corunában: 45–16–14–15–75-71; a 2016–17. idényben: Madridban 2–3, La Corunában 2–6)



Sport 1 18:00 Athletic Bilbao–Getafe (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:15 FC Barcelona–Real Betis Balompié (kommentátor: Matuz Krisztián, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György); Sport1 22:15 Deportivo–Real Madrid (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Bognár György)