Egy újoncot adott a rájátszás • SportTV

Egy újoncot adott a rájátszás

2017. 08. 24. 15:47    
Olvasási idő: 2 perc

Az összesen tíz playoff-párharcból egyetlen újonc együttes került fel a BL 32-es táblájára: az azeri FK Qarabag, amely a kiemeltek közt szereplő RB Leipziggel együtt alkotja a csoportkör első bálozóinak duettjét.

+ A Liverpool a legsikeresebb selejtezősök egyike. Mág a playoffkör bevezetése előzz 7-szer vívott selejtezőket, s jutott túl az akkor az utolsó akadályt jelentő harmadik fordulón. A 2009-es „új rendszer” bevezetése óta most először játszott playoffot – kettős győzelemmel. (A legfurább selejtező-sorozatát 2005-ben játszotta, akkor címvédőként nem kapott automatikus kvalifikációt és ötödik angol együttesként az első fordulóban kellett kezdenie, azaz hat mérkőzést vívott meg a főtáblára jutásért.)
o A másik oldalt az FC Köbenhavn képviseli. A dán együttes 13. alkalommal veslkedett neki a BL-selejtezőnek, s mindössze kétszer járt sikerrel. A 2013-as playoffban a norvég Rosenborgot, tavaly az APOEL-t múlta felül a playoffban. (A harmadik főtáblás szereplésekor, 2013-ban kiemeltként lehetett tagja a főtáblás mezőnynek.)
= A lisszaboni Sporting most nyolcadszor lesz főtáblás, de csak harmadszor selejtezőlk által, 5 alkalommal automatikusan lehetett tagja a mezőnynek. Négyszer viszont fennakadt a BL selejtező rostáján, valamennyi alkalommal a playoffkörben.
+ A portugál együttes mind az öt gólját más-más játékos szerezte Bukarestben. Ötgólos eurokupameccsen ez legutóbb 2010-ben az El-csoportkörben fordult elő a Sportinggal, a Levszki elleni 5–0-on Daniel Carrico, Maniche, Salomao, Hélder Postiga és Mati Fernández talált a bolgárok kapujába. Azóta további három alkalommal szerzett az SCP 5 gólt, de mindig akadt duplázója. Ugyanabban az évben, három héttel később a belga Gent elleni 5–1-en a brazil származású Liédson, a 2012-es El-selejtezőben a dán Herning elleni 5–0-on a holland Ricky van Wolfswinkel, tavaly az El-csoportkörben az albán Skenderbeu elleni 5–1-en pedig az uruguayi Maxi Pereira.
o A ciprusi APOEL hat mérkőzés 660 perce alatt mindössze egyetlen gólt kapott a BL-selejtező sorozatban. A második körben a luxemburgi Dudelange-ot kétszer 1­–0-val intézte el, a román Viitorul veterán csatára, Ganea talált be egyedül Waterman kapus hálójába, a visszavágót hosszabbítás után 4–0-lal zárta a ciprusi bajnok, a Slavia ellen pedig Nicosiában lőtt kettőt, de otthon és Prágában sem kapitulált a cseh bajnokkal szemben.
= Emre Can egy mérkőzésen megtriplázta európai góljainak számát. A Pool török felmenőkkel büszkélkedő német válogatott középpályása a Hoffenheim elleni dupla előtt (képünkön az elsőt láthatják) korábbi 26 kupameccsén mindössze egyszer talált a kapuba, a Rubin Kazany elleni 2015 októberi, 1–1-re végződő El-csoportmérkőzésen.
+ Az FK Qarabag 11 esztendővel első európai fellépése után, első azeri csapatként érte el a BL-főtáblát. Korábban háromszor szerepelt már az Európa-liga csoportkörében. Negyedszer indult a BL selejtezőjében, eddig a korábbi három alkalommal mindig a harmadik kör jelentette a végállomást. A koppenhágai vesztesen is győztes együttes kezdő csapatát (az 1–2 továbbjutást ért) négy valódi azeri és egy brazilból honosított futballista mellett egy-egy bosnyák, albán, lengyel, spanyol, haiti és dél-afrikai légiós alkotta.