A 100 %-os helvétek a Sport1-en • SportTV

A 100 %-os helvétek a Sport1-en

2017. 09. 03. 09:40    
Olvasási idő: 4 perc

A csúcson pörgünk az európai vb-selejtezők 8. fordulójának nyitó napján: négy találkozót közvetítünk élőben, egyet felvételről a három szereplő csoportból. Feltűnik két csatornánkon az egyik európai százszázalékos együttes, Svájc, a kontinensbajnok Hollandia, az eddig legtöbb gólt szerző Belgium, a kontinensbajnok Portugália, no és a magyar nemzeti válogatott is. (Utóbbiak mérkőzését felvételről éjféltől tekinthetik meg a Sport1-en.)

HOLLANDIA–BULGÁRIA

Az előző fordulóban, csütörtökön helyet cserélt a két együttes. Mégpedig nem is akárhogyan! A hollandok az utóbbi idők egyik legszégyenteljesebb vereségét (pedig fiaskóból volt néhány az elmúlt három esztendőben…) vereségét szenvedték el Párizsban, a bolgárok viszont úgy győzték le az addig csoportelső svédeket, hogy kétszer is kiegyenlítette vezetésüket az ellenfél, de harmadszor is megszerezték a vezető gólt, amely már győztesnek is bizonyult. Az amszterdami ArenA közönsége 180 fokos fordulatot remél a narancs mezesektől, akiknek kapitánya, Dick Advocaat azt mondta, sosem érezte még ennyire vert sereg vezérének magát. Három nap alatt kellen „átállítani” csapatát, ez nem kis feladat. A bolgárokat kissé megérintette a továbbjutás szele Szófiában. A ’94-es vb-csapat egykori középhátvédje, Petar Hubcsev igenis sokat mesélhet tanítványainak arról, milyen érzés lehet egy világbajnokságon (jól) szerepelni, s persze joggal gondolhatják: ha le tudtuk győzni a minapi csoportelső svédeket, miért ne lehetne esélyünk a „ronggyá vert” hollandok ellen. Már csak azért is, mert idén márciusban ez már sikerült egyszer, hazai pályán, a Vaszil Levszkiben Delev duplájával már mefverték a németalföldieket. A tulipános csapatban persze ott az „ordas rutin” – Robben, Sneijder, Van Persie – , kérdés, hogy az „életmentő győzelem” feladatával őket, vagy az ifjú titánokat bízza-e meg a roppant tapasztalt kapitány. A múlt – bármilyen furcsa – nem áll a hollandok mögött. A két csapat 11 eddigi találkozójából ötöt nyertek a bolgárok, s csak négyet a hollandusok, két iksz mellett. Csak a 6 tétmérkőzést tekintve pedig egyensúlyban áll a mérleg: 2-2 győzelem mellett ugyanennyi döntetlen nyomja a serpenyőket. Kérdés, hogy a sebzett nagyvad most a sérüléseit nyalogatja majd, vagy ráront ellenfelére, hogy széttépje azt – de van-e ehhez megfelelő ereje?…

FEHÉROROSZORSZÁG–SVÉDORSZÁG

A svédek szófiai vereségükkel hagyták elmenni a franciákat, reményt adtak legyőzőiknek és a hollandoknak is, azaz három csapatossá szélesedett a playoffot jelent(het)ő második helyért folyó küzdelem az A-csoportban. A skandinávok komoly mentális erőről árulkodva egyenlítettek kétszer is a bolgár fővárosban, mégis utána engedték kiénekelni a szájukból a sajtot. Viszont most igazi győzelmi kényszer nyomja őket Minszkben, ahol ebben a sorozatban pontokat hagytak a franciák, kikaptak a bolgárok, de pontot szereztek a luxemburgiak, és még nem nyert egyetlen csapat sem. Márciusban a svédek 4–0-ra győztek Stockholmban, Forsberg duplája mellett Berg és Thelin talált a belorusz kapuba. Az volt a két együttes közös történetében negyedik ütközete, eddig mind a négyet a kék-sárgák nyerték. Értelemszerű: ők folytatnák, házigazdájuk megtörné ezt az egyhangú sorozatot.

LETTORSZÁG–SVÁJC

Két, ellentétes előjelű, ugyanolyan mérkőzésszámú sorozat birtokosa lép pályára egymás ellen vasárnap este a rigai Skonto Stadionban. A házigazda lettek tavaly szeptember 6-án, Andorrában nyertek legutóbb, azóta 8 vesztes mérkőzést játszottak sororozatban (6 selejtező, két barátságos), a legutóbbit éppen a Groupama Arénában. Vendégeik, a helvétek ugyanazon a napon, a friss Európa-bajnok Portugália legyőzésével kezdték meg nyolcas nyerő szériájukat, amelynek legutóbbi darabja a három nappal ezelőtti Sankt Gallen-i „pocsolyafoci” volt Andorra ellen. Mi több, ha a veretlenül lejátszott Eb-t (csak 11-esekkel estek ki a lengyelek ellen) és az azt megelőző felkészülési meccseket is beszámítjuk, tavaly május, a belgák elleni 1–2 óta 13 mérkőzéses veretlen sorozatot épített Vladimir Petkovics együttese. A helvét gárda pedig bírja sorozatban is az esélyesség terhét, aligha lehet kétséges, hogy a lett fővárosból is elviszi mindhárom pontot. A rigai találkozó mindössze a negyedik lesz a két válogatott között. A 2010-es – svájci szempontból sikeres – vb előtt is egy csoportban voltak, akkor St. Gallenben 2–1-re nyertek a helvétek, Rigában 2–2-es döntetlen született. Erre következett az idén márciusi, genfi összecsapás, amelyet csak kínnal-keservvel, 1­–0-ra nyertek meg a hazaiak Drmic egyetlen találatával. (Képünkön a fejes gól pillanata.) Ez a két eredmény, a „csak” 1–­0 és az ősrégi 2–2 figyelmeztet, óvatosságra int, de nagy csodának kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy a két nyolcmeccses sorozat ne nyúljon mindkét oldalon egyszerre tovább, hanem megszakadjon.

GÖRÖGORSZÁG–BELGIUM

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A H-csoportot két veretlen együttes vezeti, a 19 pontos belga és a 13 pontos görög. Előbbinek a legeredményesebb a csatársora (33 gólos, az e listán második, amúgy százszázalékos németeknek 29), utóbbinak elsősorban a védelme remekel. Mindössze 3 gólt kapott, ennél kevesebbet, kettőt csupán a németek, az észak-írek, az angolok, a belgák (!) és – egy meccsel kevesebből – a horvátok szedtek be csupán. Azaz kissé leegyszerűsítve: a görög védelem és a belga támadósor nagy csatáját hozhatja a vasárnap esti mérkőzés a pireuszi Karaiszkakisz Stadionban. Anélkül, hogy bárkit is le akarnánk beszélni a mérkőzés megtekintéséről, a sportszerűség azt íratja velünk: a fogadóirodák a legkevesebb pénzt a lehetséges eredmények közül a gól nélküli döntetlenre fizetik! Idén márciusban egyébként legalább egy-egy gólt hozó remit játszottak: Mitroglu vezető gólját Romelu Lukaku, a belgák házi gólkirálya (9 találatával jelenleg 3. az európai kvalifikáció góllistáján C. Ronaldo és Lewandowski mögött – képünkön) a 89. percben egyenlítette ki. Tétmeccsen a görögök még sosem győzték le a belgákat: az 1986-os (belga 4. helyet hozó) vb előtt Athénben 0–0-t játszottak, Brüsszelben 2–0-ra nyertek a hazaiak. Egy esetleges vendég győzelem matematikailag is biztos, de még egy döntetlen is 99 százalékos csoportgyőzelmet jelentene Roberto Martínez együttesének. Egy iksszel megmaradna ugyanis a 6 pontos különbség a két csapat között két fordulóval a vége előtt, és megmaradna a 24-gyel jobb gólkülönbsége is a belgáknak – ennyit csak a fantázia világában lehet behozni

A 8. FORDULÓ 1. JÁTÉKNAPJÁNAK MŰSORA

A-csoport
Fehéroroszország–Svédország 18:00 (Sport2 17:45)
Franciaország–Luxemburg 20:45
Hollandia–Bulgária 20:45 (Sport1 17:45)

B-csoport
Feröer–Andorra 18:00
Lettország–Svájc 20:45 (Sport1 20:30)
Magyarország–Portugália 20:45 (Sport1 0:00)

H-csoport
Észtország–Ciprus 18:00
Gibraltár–Bosznia-Hercegovina 20:45
Görögország–Belgium 20:45 (Sport2 20:30)
(Valamennyi mérkőzésről gólösszefoglaló: Sport1 23:00)



Sport1 17:45 Hollandia–Bulgária vb-selejtező A-csoportmérkőzés (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila és László Csaba), Sport2 17:45 Fehéroroszország–Svédország vb-selejtező A-csoportmérkőzés (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba), Sport1 20:30 Lettország–Svájc vb-selejtező B-csoportmérkőzés (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila, Kemenes Szabolcs és László Csaba), Sport2 20:30 Görögország–Belgium vb-selejtező H-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor), 23:00 a játéknap gólösszefoglalója (kommentátor: Fülöp László és Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila, Kemenes Szabolcs és László Csaba), 0:00 Magyarország–Portugália vb-selejtező B-csoportmérkőzés (felvételről, kommentátor: Petur András)