A latin versenyfutás folytatódik • SportTV

A latin versenyfutás folytatódik

2017. 09. 05. 10:20    
Olvasási idő: 2 perc

A hatnapos vb-selejtező maratoni utolsó estéjén a G-csoport nagy latin versenyfutását követjük nyomon a két csatornánkon. A három napja hátrányba kerülő olaszok hazai pályán javíthatnak, s szurkolhatnak a csodáért, hogy az idegenben pihekönnyű ellenféllel játszó spanyolok hibázzanak vagy könnyelműsködjenek…

OLASZORSZÁG–IZRAEL

„Egy vereség miatt nem dobjuk ki a kukába az eddigi munkát” – mondta Giampiero Ventura, az olaszok kapitánya a madridi 0–3 után. Fontos volt ezt leszögezni, mert a korábbi pontazonosság, 4-gyel rosszabb gólkülönbség állást ezzel három pont hátrányra és 10-zel rosszabb gólkülönbségre változtatták. Praktikusan tehát eldőlt a közvetlen kijutás kérdése, de az olaszoknak kötelességük megnyerni a hátralévő két meccset. Már csak szurkolóik miatt is.
A futballhistória nem bővelkedik az olasz-izraeli összecsapásokból, az 1961-es kezdettől mindössze négy alkalommal találkoztak a csapatok. Kivétel nélkül minden mérkőzésük vb-küzdelem volt. Az első kettő az 1962-es chilei tornára selejtezett közvetlenül, az olaszok Torinóban 6:0-ra, Ramat Ganban 4:2-re nyertek, a tíz gól szerzője közt olyan nevek szerepeltek, mint Sivori (4), Corso (3) és Altafini. Ezt követte a mexikói vb csoportmérkőzése 1970-ben egy gól nélküli döntetlennel, a negyedik találkozó pedig már a tavaly szeptemberi selejtező nyitó fordulójában volt, 3–1-es itáliai sikerrel Izraelben. Pelle szerzett előnyt, amelyet Candreva duplázott meg, Ben Haim szépített és a 83. percig kellett várni, hogy Ciro Immobile végleg eldöntse a 3 pont sorsát. Izrael azért matematikailag még odaérhet a második helyre, ezért (is) fontos az olaszoknak a három pont otthon tartása Reggio Emiliában. Az olasz együttes egyébként még sosem veszített otthonában vb-selejtezőt, felettébb valószínűtlen, hogy ez a sorozat éppen most törjön meg.

LIECHTENSTEIN–SPANYOLORSZÁG

Spanyol győzelemre csak háromgólos hendikeptől lehet fogadni érdemben a mértákadó fogadóirodáknál. A két ország játékereje, az eddigi selejtezős eredmények, a múlt történései egyaránt sok gólos spanyol győzelmet sejtetnek. Nézzük csupán egy elemet, az egymás elleni mérleget: a 2001-es vb-selejtezős premier óta két Euro-kvalifikációban voltak egy csoportban, s most másodszor a világbajnoki előküzdelmekben találkoznak. A mérleg: 7 mérkőzés, 7 spanyol győzelem, 31–0-s gólkülönbség. Hogy az átlagot ne rontsák le, minimum egy ötöst kellene rúgniuk Iscóéknak Vaduzban is, ahol eddig sorrendben „csak” 2–0, 2–0, 4–0-ra nyertek az elődök. Ha ezt tűzik ki maguknak – alighanem sikerrel járnak. Ha csak „lelazsálják” a meccset, akkor is nyernek kettővel-hárommal. Az egyetlen intő példa a franciák Luxemburg elleni hazai 0–0-s blamázsa lehetm ám ha Lopetegui beveti a tartalékokat, mondjuk kezdeti David Villát, akinek Madridban csak jelképes három percet juttatott, a kispadosok ambíciója alighanem eljuttatja még az átlagtartó ötösig is a furia roját.

A 8. FORDULÓ 3. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA
(valamennyi mérkőzés 20:45-kor kezdődik)

D-csoport
Ausztria–Grúzia
Írország–Szerbia
Moldova–Wales

G-csoport
Liechtenstein–Spanyolország (Sport2 20:30)
Macedónia–Albánia
Olaszország–Izrael (Sport1 20:30)

I-csoport
Izland–Ukrajna
Koszovó–Fnnország
Törökország–Horvátország
(Teljes gólösszefoglaló minden mérkőzésről: Sport1 23:00)

Sport 1 20:30 Olaszország–Izrael vb-selejtező G-csoportmérkőzés (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György, Hajdu Attila és Puhl Sándor), Sport1 20:30 Liechtenstein–Spanyolország (kommentátor: Farkas Norbert), Sport1 23:00 gólösszefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Farkas Norbert, Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György, Hajdu Attila és Puhl Sándor)