Minden spanyol BL-csapat az S1-en • SportTV

Minden spanyol BL-csapat az S1-en

2017. 09. 09. 09:39    
Olvasási idő: 4 perc

A Bajnokok Ligája jövő heti nyitó fordulója miatt minden laligás BL-együttes szombatra kapott meccsbeosztást, s mind a négyet, szép sorban meg is mutatjuk a Sport1-en.

REAL MADRID–LEVANTE

Ismét valenciai együtt látogat a Bernabéuba, ahol a bajnok már nem engedheti meg magának az újabb pontvesztés luxusát. Noha a nagycsapatok edzői többnyire tele vannak panasszal a „FIFA-vírust” emlegetve a válogatott szünetek miatt, Zidane mérlege százszázalékos az ilyen megszakítások után: vele mind az öt vb-selejtezős szünet utáni meccset megnyerte a Real. (Az elmúlt két évtizedben csak két madridi mester büszkélkedhet ugyanezzel a rátával: Carlos Queiróz és Manuel Pellegrini, az ő csapatai háromból hármat nyertek, az igazi nagy Real-edzők, például Del Bosque vagy Capello nem tudták produkálni ugyanezt.) A magyarázat a francia mester egyik nagy erényében rejlik, a kiváló rotáló képességében. Nem véletlen, hogy a hosszú utazás miatt a csapattal csak egyet edző Keylor Navas és Casemiro közül a kapus nem szerepel a szombati meccskeretben, a brazil helyett pedig előtérbe kerül Marcos Llorente vagy Theo Hérnandez játéka. Luka Modric szintén nem tagja a Levante ellen készülő keretnek, őt inkább pszichésen viselte meg a „válogatott etap”, ki is fakadt a FIFA ellen a horvát-koszovói meccs újra játszatása miatt. Varane már a csapattal edzett, de egyelőre ő sem tagja még a meccskeretnek. A hivatalos sajtótájékoztatón Zidane először arról beszélt, hogy Ronaldo mennyire hiányzik a csapatnak, és Ronaldónak mennyire hiányzik a játék: „Sajnos még várnia kell két hetet, mire legközelebb játszhat a bajnokságban, de a portugál válogatottal lejátszott azért két győztes Eb-selejtezőt, amelyeken remekül futballozott, és szerdán is pályára léphet majd az APOEL elleni Bajnokok Ligája-találkozón, tehát garantáltan nem jön ki a játékból. Ő boldog, és mi is azok vagyunk, de persze alig várjuk, hogy visszatérjen a bajnokságban is.” A mester arról is beszélt, hogy a Valencia elleni bajnokin a Bernabeu közönsége kifütyülte Gareth Bale-t: „Egy játékos sohasem örül annak, ha a saját közönsége kifütyüli, de úgy látom, hogy Gareth már túltette magát a dolgon, és kettőzött erővel azon dolgozik, hogy minél jobban teljesítsen. Szerintem a közönség nem is igazán őt fütyülte, hanem annak a találkozónak az eredménye nem tetszett a nézőknek.” Ezt követően Zidane még elmondta, hogy nem tudja elképzelni a spanyol bajnokságot a Barcelona nélkül abban az esetben, ha Katalónia függetlenné válna, és a Barca nem játszhatna a Ligában, illetve elárulta, hogy nem lepte meg Marco Asensio (képünkön) parádés idénykezdése, mert tudta, hogy hatalmas tehetség. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem szabad agyondicsérni a fiatal játékost, mert még rengeteget kell tanulnia, és fontos, hogy a fejlődése töretlen legyen.
(Örök mérleg: 22 mérkőzés–19 Real-győz.–1 dönt.–2 Levante-győz./59–13-as gólkül.; Madridban: 11–10–0–1/19–7; a 2015–16-os idényben: Madridban 3–0, Valenciában 3–1).

VALENCIA–ATLÉTICO MADRID

Két forduló után azonosan áll a két csapat, egy-egy győzelemmel és döntetlennel. Mindketten adtak válogatottakat a vb-selejtezőket vívó együtteseknek – az Atlético többet – , ez tehát nem jelent jelentős különbséget a klubok közt. Sokkal inkább a két vezetőedző közi különbség. Marcelino García Toral már többször is bizonyította, hogy kiváló tréner, Diego Simeone azonban lassan-lassan az edzőfejedelmek közé emelkedik. A klub hívei számára valóságos diadalmámort jelentett, hogy a válogatott szünet idején két évvel meghosszabbította szerződését, amelyet korábban éppen az ő kérésére kurtítottak meg. „Amikor a klub vezetői választás elé állítottak, azt kértem, senkit se engedjünk el, s maradtak is igazi értékeink, Griezmann, Saúl és Koke is. A klub a növekedés útjára lépett, ezt jelzi az új stadion is, és a vezetők arra kértek, szakmailag vezessem tovább a csapatot. Nem tudtam ellenállni a kérésnek” – nyilatkozta a mester egy hosszabb interjúban a Marcának. Godín, Giménez és Augusto Fernández is már együtt edzett a csapattal kétszer is, Simeone bevetheti akár mindhármukat is, egyedül a kiállítás miatt eltiltott Griezmann nem játszhat Valenciában. A Valenciában debütálásra vár Andreas Pereira, aki kölcsönben érkezett a Man Unitedtől. „Ellene voltam az elmenetelének. Esélye volt arra, hogy bekerüljön a csapatba, harcban állt érte. Világos, hogy minden játékos játszani szeretne, de egy ilyen fiatal még nem érett arra, hogy folyamatosan magas szinten teljesítsen, mint ami a Man Unitedben szükséges. Remélem, Valenciában erősödik majd és úgy tér vissza hozzánk” – nyilatkozta a héten a középpályásról José Mourinho.

(Örök mérleg: 158 mérk.–57 Valencia-győz.–42 dönt.–59 Atlético-győz./233–234-es gólkül.; Valenciában: 79–40–17–22/139–85; a 2016–17-es idényben: Valenciában 0–2, Madridban 0–3)

SEVILLA–EIBAR

A Sevilla idén megcélozta a dobogót. Legalábbis erről beszélt az andalúziai csapat francia játékosa, Clément Lenglet a Radio Sevillának: „Tavaly negyedikek lettünk, a harmadik helyre kellene előre lépnünk. Ebben az Atlético lesz a nagy vetélytársunk. A Madrid vagy a Barcelona elleni küzdelem reménytelennek látszik, túl sok pénzük van. Nem tudom, mi történik majd, de nagyon jó csapatunk van, ambiciózusak és magasra emelhetik a klubot. Reméljük, hogy a bajnokságban maximálisan küzdeni tudunk.” Ez utóbbi megjegyzés halvány utalás volt a legutóbbi szezonra, amikor a csapat remekelt a BL-ben, de közben fontos pontokat hullajtott el a LaLigában, s végül elveszítette a bronzcsatát a madridiakkal szemben.
A vendég Eibar két 1–0-s meccsen van túl az idényben: idegenben Málagában nyert, otthon a baszk rangadón a Bilbao ellen veszített ennyire. Egy harmadik egygólos meccs sincs kizárva, a baszkok védelme masszív, de hogy a favorit Sevilla ellen is képes-e „légmentesen zárni”, az majd kiderül a Ramón Sánchez Pizjuánban ahol az élvonalban még nem tudott az Eibar gólt szerezni. (A másodosztályban igen: 1997 és 2001 között 3 mérkőzésen kettőt.)

(Örök mérleg: 6 mérk.–3 Sevilla-győz.–3 dönt.–0 Eibar-győz./8–3-as gólkül.; Sevillában: 3–2–1–0/3–0; a 2016–17-es idényben: Eibarban 1–1, Sevillában 2–0)

BARCELONA–ESPANYOL

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP


A Barcában bezzeg dúl a ”FIFA-vírusozás”, mindenestre a spanyol kontingens – Piqué, Jordi Alba, Busquets, Iniesta és Deulofeu – valamint Messi és Mascherano már csütörtökön együtt edzett a társakkal, Suárez és Paulinho csak pénteken gyakorolhatott. „Az átigazolási időszakban az a legjobb, hogy vége van” – nyilatkozta Valverde, aki örül, hogy végre már a közös munkán és a soron következó meccseken van a hangsúly. „Enyém a világ legjobb csapata, azon leszünk, hogy ezt minden fronton bizonyítsuk. A szurkolók minél jobb eredményeket akarnak, nekünk meg teljesítenünk kell. Dembelé óriási tehetség de nagyon fiatal még, ám rengeteget tanulgat és méltó társa lehet Messinek és Suáreznek” – így az edző, aki Espanyol-játékosként és edzőként is veretlen volt a Barca ellen. Mindkét minőségében egy győzelem, három döntetlen volt a mérlege a katalán óriás ellen, ebből egy döntetlen a legfájdalmasabb a Barcelona-hívek számára: a 2006–07-es idényzáró, a „Tamudazo”, amikor Raúl Tamudo duplájával az Espanyol ikszelt a Camp Nouban, és ezzel a bajnoki cím a Real Madrid ölébe hullott. Így aztán a Barca mestere fényépezkedhetett a csapat mezével a kezében egyrészt a másik edző, Quique Flores Sánchez társaságában, aki csapattársa volt és Rijkaarddal, akinek a csapatát edzőként megfosztotta a LaLiga aranyától. Az excsapattárs, most ellenfél edző Quique azt mondta: „Szerencsére semmiféle motivációs probléma ilyenkor nincs a csapattal, mindenki meg akarja mutatni, ér annyit, mint a Barca világklasszisai.” A közelmúlt egyértelmű hazai fölényt mutat: az Espanyol 2008 februári győzelme óta 18 meccset vívtak, ebből 16-szor nyert a Barca, két döntetlen mellett…

(Örök mérleg: 167 mérk.–98 Barcelona-győz.–35 dönt.–34 Eibar-győz./318–175-ös gólkül.; a Barca pályaválasztásával: 84–66–9–9/207–72; a 2016–17-es idényben: a Camp Nouban 4–1, a Cornella El-Pratban 3–0)

Sport 1 12:45 Real Madrid–Levante (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 16:00 Valencia–Atlético Madrid (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Bognár György); Sport1 18:30 Sevilla–Eibar (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:30 Barcelona–Espanyol (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)