Ez semmi, Dalton! • SportTV

Ez semmi, Dalton!

2017. 09. 12. 11:36    
Olvasási idő: 2 perc

Andy Dalton minden idők egyik legrosszabb quarterback-teljesítményével rukkolt ki a 2017-es NFL-alapszakasz nyitányán.

Véget ért az első játéknap az NFL-ben, és nem elég, hogy a fantasy-tulajdonosok fogják a fejüket Andy Dalton miatt, de a Cincinnati Bengals irányítója egyenesen történelmi mélységbe süllyedt a Baltimore Ravens ellen. Jóllehet ez már nem az Ed Reed és Ray Lewis által fémjelzett Ravens-védelem, de azért sikerült nullán tartania a Bengalst, Dalton pedig olyan statisztikai mutatókat hozott össze, hogy minden idők harmadik legrosszabb Total QBR-mutatója lett az övé. Ez a mutató többet árul el a quarterback teljesítményéről, mint a passer rating, hiszen ebben benne van, hogy a játékosnak mekkora a hitele a csapattársak előtt, figyelembe veszi a downokat és az egyes hadműveleteivel megtett távolságokat, a rivális védelmének erősségét, a QB futótudását és azt, hogy kritikus időszakokban milyen produkciót nyújt.
Dalton a 0-tól 100-ig terjedő skálán 0,6 pontot kapart össze, ami nem csoda, ha megnézzük, mit művelt: 31 passzából 16 volt pontos, ebből 170 yardot haladt előre a csapata, ehhez hozzátett még 2 futott yardot, eddig még egy gyenge kettes osztályzat beleférne talán. Na de a négy interception, az öt sack és az egy fumble bőven a minősíthetetlen kategóriába taszítja a nyitányon mutatott teljesítményét. Persze, a Bengals fala körülbelül olyan, mint az ementáli sajt, főleg két falember, Andrew Whitworth és Kevin Zeitler távozása után, ettől még a számok Daltonnál jelentkeznek.
Az espn.com segítségével megnéztük, kikkel lehet egy lapon említeni Dalton bénázását. Jöjjön az öt legrosszabb Total QBR-produkció 2006 óta, amióta ez a statisztikai kategória létezik!

1. Peyton Manning 0,3 Total QBR (Denver Broncos, 2015, 10. hét, a Kansas City Chiefs ellen)
Minden idők egyik legjobb quarterbackje még a második Super Bowl-győzelme előtt rukkolt ki ezzel a borzalommal. Csak eggyel több pontos passza (5) volt, mint ahány interceptiont dobott (4), kétszer sackelték, labdát is vesztett, a harmadik negyedben pedig lecserélték és Brock Osweiler váltotta. A sikeres passzai közül mindössze egy volt hosszabb két yardnál. A meccset a Chiefs 29–13-ra nyerte meg.

2. Jay Cutler 0,5 Total QBR (Chicago Bears, 2010, 4. hét, a New York Giants ellen)
A Chicago Bears 3/0-s mérleggel vágott neki a találkozónak, aztán Cutlert kilencszer földre döntötték a Giants védői, meg kiosztott egy interceptiont is, a Bears pedig összesen 3 QB-t (Cutleren kívül Todd Collinst és Caleb Hanie-t) vetett be, mielőtt kikapott volna.

3. Andy Dalton 0,6 Total QBR (Cincinnati Bengals, 2017, 1. hét, a Baltimore Ravens ellen)
Fentebb mindent leírtuk erről, amit csak azzal tudunk kiegészíteni, hogy egy gólpasszt azért adott – a baltimore-i C.J. Mosleynak. Ami pedig jó hír lehet a számára: Manning élete legrosszabb mérkőzése után csak-csak nyert egy Super Bowlt.

4. Ken Dorsey 0,6 Total QBR (Cleveland Browns, 2008, 16. hét, a Cincinnati Bengals ellen)
Dorsey csak azért játszott, mert a sorban előtte lévő két clevelandi quarterback, Derek Anderson és Brady Quinn sérüléssel bajlódott. A meccs végére már Dorsey is… Élete utolsó NFL-mérkőzésén többek között három interceptionnel (ebből egyet Leon Hall vissza is vitt touchdownra) járult hozzá csapata 14–0-s vereségéhez.

5. John Skelton 0,7 Total QBR (Arizona Cardinals, 2011, 11. hét, a San Francisco 49ers ellen)
Akkoriban Kevin Kolb volt az Arizona első számú irányítója, de ő megsérült, így lépett elő Skelton. A Niners elleni 20 passzából 15 negatív hatással volt a Total QBR-jára, eladott három labdát (az egyiknél semmiféle nyomás sem volt rajta), aztán lecserélték, a Cardinals pedig 23–7-re kikapott.

(Sport TV)