Kézi BL – egyelőre egy magyarral • SportTV

Kézi BL – egyelőre egy magyarral

2017. 09. 14. 09:47    
Olvasási idő: 2 perc

A férfi kézilabda BL két elit csoportja, az A (a MOL Pick Szegeddel) és a B (a Telekom Veszprémmel) csak a hétvégén rajtol, de a C-D csoportokban már a hét közepén elkezdődnek a küzdelmek. A rendszer elég bonyolult, e helyütt legyen elég annyi, hogy innen is van út a nyolcaddöntőbe, de csak a csoportelsőségen keresztül. A nap szereplői közt akad magyar játékos is, Császár Gábor, a svájci Schaffhausen első számú kézilabdázója, azaz frontembere.

MOTOR ZAPORIZZSJA–CSEHOVSZKIJE MEDVEGYI

Az ukrán és az orosz csapat még nem mérkőzött egymással az európai kupasorozatokban, most a D-csoportban találkoznak. A Motor fennállása során már két ízben megjárta a nyolcaddöntőt is, a 2013–14-es és a 2015–16-os kiírásban. Az ukrán együttes leggólerősebb játékosa Barisz Puhauszki (oroszosan Borisz Puhovszkijnak írnák) fehérorosz, hazája válogatottja történetének legeredményesebb játékosa. Rajta kívül még további három fehérorosz, négy orosz, valamint egy-egy lengyel és litván légiós is található a zaporizzsjaiak BL-keretében. A túloldalon az orosz klub históriája sokkal gazdagabb eredményekben. A 15-szörös orosz bajnok és 14-szeres kupagyőztes 2005–16-ban megnyerte a KEK-et, a 2000–01-es rajt óta 17. alkalommal szerepel a Bajnokok Ligájában. Legjobb eredményeként 2008–10-ben elődöntős volt és még kétszer, egy-egy idénnyel előtte és után a negyeddöntőig jutott, emellett még három alkalommal játszhatott a nyolcaddöntőben is. Az egykori CSZKA utódklubja – az exkatonacsapat 2002-ben költözött Csehovba – jelenleg nagy harcban áll a nagy pénzekkel megtámogatott Szpartakkal korábbi hazai hegemóniája megőrzéséért. A csapat edzője a legendás Vlagyimir Makszimov, a 71 éves szakember igazi edzőfejedelem, a 90-es években egy Eb-t, két vb-t és pályája csúcsaként 2000-ben olimpiát is nyert az orosz nemzeti csapattal. A csapat keretében egyetlen légiós sincs, valamennyi játékos orosz, közülük hatan jelenleg is válogatottak.

SCHAFFHAUSEN–ELVERUM

A két együttes most a C-csoport tagja, s nem először mérkőznek. Tavalyelőtt a D-csoportban találkoztak kétszer, Svájcban 31–30-ra nyertek a norvégok, Norvégiában 28–27-re a svájciak, azaz még gólkülönbség sem differenciál közöttük. A helvét együttes hazája 10-szeres bajnoka – a legutóbbi négy évben mindig aranyat nyert –, 7-szeres kupagyőztese. Az egykori KEK-ben elődöntőt, az EHF-kupában 7 éve döntőt játszhatott, de mindkétszer vereséget szenvedett. 11 alkalommal indul a BL főtábláján, legjobb eredményeként 2011-ben és 2012-ben egyaránt nyolcaddöntős volt. Első számú játékosa Császár Gábor, a magyar válogatott 32 esztendős irányítója Magyarország, Dánia, Spanyolország és Franciaország után már az ötödik ország bajnokságában szerepel kiválóan. A PSG-ből érkezett Svájcba 2015 elején, idény közben. Két ízben is tagja volt az olimpiai 4. helyezett magyar válogatottnak (2004, 2012), tavaly a BL csoportkörének gólkirálya lett, 64 találattal. Rajta kívül fehérorosz, svéd, dán, osztrák, iráni, ukrán, lengyel, horvát és szlovén légiósa is van a csapatnak. A legjobbnak tűnő nyári szerzemény Vlagyiszlav Osztrusko, a 202 centis balátlövő korábban hazájában, Ukrajnában (ötször) és Romániában is volt bajnokcsapat tagja.
A vendég norvég klub ötszörös bajnokcsapat, a legutóbbi három idény aranyérmese. A KEK-ben egyszer volt negyeddöntős (2011), negyedszer indult a BL-ben, harmadszor szerepel a csoportkörben. BL-keretében két dán, egy-egy svéd, izlandi és szlovén légiós található.

Sport2 17:15 Motor Zaporizzsja–Csehovszkije Medvegyi férfi kézilabda BL D-csoportmérkőzés, 20:15 Kadetten Schaffhausen–Elverum Handball férfi kézilabda BL C-csoportmérkőzés (kommentátor: Gyulai Miklós, szakértő: Borsos Attila)