Legutóbbi frissítés 2017. szeptember 17. 09:20
férfi kézilabda BL

Levélben ajánlom! bezár

Francia nap a BL-ben, Szeged-rajttal

Fotó: MTI/Bugány János

Mindkét férfi kézi BL-csoportból közvetítünk egy-egy mérkőzést vasárnap: a B-ből az egyik csúcsfavorit, a Paris-SG németországi rangadóját, az A-ból a Veszprém melletti másik magyar együttes, a MOL-Pick Szeged nyitó találkozóját, amelyet a franciaországi Nantes-ban játszik 

THW KIEL–PARIS-SG

Két igazi európai nagycsapat csatázik a B-csoport első fordulójában, Kielben. A helyi THW már 21. szezonját nyűvi az elitligában, három alkalommal (2007, 2010, 2012) a trófeát is elhódította, 4-szer volt döntős, további 5-ször az elődöntőig jutott. A PSG Handball csak hatodszor indul, mindegyik alkalommal elérte a nyolcaddöntőt, kétszer a negyeddöntő jelentette a végállomást, tavalyelőtt a 3., tavaly a második helyen végett. A bronzérmet speciel a Kiel ellen szerezte meg tavaly Kölnben, 29–27-es győzelemmel. Az volt az a mérkőzés, amely kettejük mérlegét a franciák javára húzza el: a 9 találkozásukból a többi csoportmeccs volt, amelyekből 3-at a franciák, 5-öt a németek nyertek meg. Általában 2-3 gólos különbséggel, két kiugró különbségű kivételével. A másodikat a legutóbbi párizsi meccsen aratta a PSG, amely a csoportkörben 42–24-verte meg a németeket. Ez volt a franciák legnagyobb győzelme a BL-ben, a legnagyobb vereségüket meg éppen a Kieltől szenvedték el, még 2005 decemberében, 44–28-ra (az meg az első nagy különbségű összecsapásuk volt). A franciák a nyáron leigazolták az előző vb egyik nagy csillagát, az ifjú norvég Sander Sagosent és a spanyol Corralest, no meg a montenegrói Jovo Damjanovicsot. Három klasszisuk viszobt távozott: William Accambray Veszprémbe, Xavier Barachet St.-Raphaelbe, míg Skof kapus a német Erlangenbe ment. A Kielbe érkezett a szlovén Zarabec, a svéd Öfors és Rahmel az Erlangenből, míg a két nagy távozó Brozovic (Hannover) és Lackovic (Hamburg), míg a csapatkapitány Sprenger visszavonult, jelenleg másodedzőként és az ificsapatok koordinátoraként dolgozik. Szoros csata várható a kieli Sparkassen-Arenában.

 NANTES HBC–MOL-PICK SZEGED

A francia együttes mindössze második alkalommal indul a legrangosabb kupában, a elmúlt kiírásban a nyolcaddöntőig ment. A csapt legnagyobb hazai sikere a Francia Kupa idei megnyerése, amely mellé megnyerték a szuperkupát (Trophee des Champions) is, a bajnok PSG legyőzésével. Nyáron leigazolták a BL-ben 1200. góljához közeledő macedón klasszist Kieill Lazarovot (ex-Veszprém, most a Barcelonátó ment oda) és Faluvégi Rudolfot Csurgóról. A Nantes két felkészülési tornát nyert a nyáron, a másodikat a Veszprém döntőbeli legyőzésével.
A MOL-Pick sokkal rutinosabb BL-es, már 16.-szor indul a legrangosabb kupában, négy ízben – legutóbb a legutóbbi kiírásban, az idén – a negyeddöntőig is eljutott. Az EHF-kupát tavalyelőtt megnyerte, a KEK-ben elődöntős volt (1994). Carlos Pastor mester évek alatt olyan remek csapatot épített, amely ismét reaális célként tűzheti ki legalább a negyeddöntőt, de szerencsés esetben a Final Fourért is csatázhat. A két csapatnak nem ez lesz az első európai kupacsatája. Három éve az EHF-kupában ugyanis szintén azonos csoportban voltak. Akkor a Pick Szegeden szoros 28–27-es győzelmet aratott, Nantes-ban viszont 31–2-as vereséget szenvedett. Most ekkora különbségtől aligha kell tartani, mi több, az izlandi Sigurmannssonnal és az orosz Dmitrij Zsitnyikovval erősítő Tisza-parti csapat a pontszerzés reális reményével lép pályára a nantes-i Trocadiere Sportcsarnokban. 

Sport1 17:00 THW Kiel–Paris SG-Handball  férfi kézilabda BL B-csoportmérkőzés, Sport1 19:00  HBC Nantes–MOL-Pick Szeged férfi kézilabda BL A-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Takács Rita és Fazekas Erzsébet, szakértő: Herbert Gábor)


Hozzászólás (0) Hozzászólok!

Eddig még senki sem szólt hozzá, légy Te az első!

Szólj hozzá!