Legutóbbi frissítés 2017. szeptember 23. 13:30
Spanyol

Levélben ajánlom! bezár

10 pontban a Real gyenge rajtjáról

Fotó: EUROPRESS/AFP

A Marca szerint többek között az akadozó csatárjáték, az ingatag védelem és Zidane rossz döntései vezettek a Real Madrid visszafogott idénykezdetéhez.

A Real Madriddal szemben antipátiával semmiképpen sem vádolható Marca összeszedte, hogy az egyébként remek spanyol Szuperkupa-győzelem után milyen tényezők vezethettek a Real Madrid meglehetősen visszafogott idényrajtjához. A királyi gárda öt forduló után hétpontos lemaradással követi a Barcelonát, a Bernabéuban még csak bajnokit sem tudott nyerni (szerencséjére szombaton idegenben, az Alavésnál kell fellépnie) és egyelőre nem emlékeztet az előző szezonban bajnok és BL-győztes önmagára.

1. Akadozó csatárjáték
A Realt korábban nagyon gyakran a látványos támadójáték „szinonimája” volt, a közelmúltban a Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo alkotta trió is sok siker letéteményes volt. Ebben az évadban azonban nincs szerencséje a kapu előtt a frontvonalban játszóknak, főleg a Bernabéuban, ahol három meccsen három gólnál jár a társaság, de abból kettő Marco Asensio és Lucas Vazquez számlájára megy.

2. Otthoni szorongás
Akárcsak a támadójáték, a hazai pálya előnye is sok madridi sikert alapozott meg. A Valencia elleni iksz még csak kisebb meglepetés volt, a Levante és a Betis elleni borzalom már sokkal nagyobb, ahogyan a lehetséges kilencből begyűjtött két pont is. Eközben La Corunában (Depor) és az Estádio Anoetában (Real Sociedad) remekül ment a csapatnak.

3. Megkérdőjelezhető játékvezetői döntések
Cristiano Ronaldo ötmeccses eltiltásával kezdődött a hőzöngés a bírók ellen és a Betis elleni, hétközi bajnokin az időhúzás tolerálásával zárult egyelőre. Ne legyenek kétségeink, az Alavés ellen nem lesz kis nyomás a játékvezetőn madridi részről.

4. Sérüléshullám
Zinedine Zidane vezetőedzőnek hosszabb-rövidebb időre Benzema, Kovacic, Theo Hernández, Kroos, és Marcelo játékáról is le kellett-le kell mondania.

5. Az új igazolások egyelőre nem bizonyítottak
Hiába a reményteljes igazolások (például Dani Ceballos, Marcos Llorente, Jesús Vallejo), egyelőre nem kaptak sok időt, de ha kaptak is valamennyit, azt sem használták ki jól.

6. Elmaradnak a szélsőhátvédek áttörései
Dani Carvajal és Marcelo is posztja legjobbjai közé tartozik a világon, és ha mindketten jó formában vannak, támadásban és védekezésben is elsőrangúak. Csakhogy eddig ebben az évadban viszonylag keveset mutattak az ellenfél térfelén, különösen annak utolsó harmadában.

7. Katasztrofális támadás-befejezés
A Valencia, a Levante és a Betis ellen is elképesztően nagyokat hibáztak a támadók a kapu előtt. Cristiano Ronaldo visszatérésétől reméli mindenki a nagy fordulatot.

8. Nem „ülnek” Zidane cseréi
A francia vezetőedző cseréi egyelőre nem jönnek úgy be, mint az előző szezonban. A Betis ellen is inkább túltöltötte elöl a gárdát, ahelyett, hogy a rosszul játszókat vette volna le. Ráadásul remek középpályásokat hagy a padon, így a betömörülő védelmet még nehezebb feltörni.

9. Ingatag védelem
A Sergio Ramos, Raphael Varane kettős a legjobb formájában a világ egyik legjobb belsővédő-kettőse, 2017 őszén azonban már öt kapott gólnál jár a Real, ami mutatja, ettől a hátsó alakzattól okvetlenül nem kell rettegni.

10. Élettelen középpálya
A Modric, Kroos, Isco hármas alaphelyzetben remekül lát a pályán, halálos passzaitól pedig rettegni kell. Csakhogy ebben a szezonban ez a csapatrész még nem tudta dominálni a játékot, ami idegesítheti Zidane-t.

Az Alavés-Real Madrid mérkőzést szombaton 16:15-től élőben közvetítjük a Sport2-n.

Hozzászólás (1) Hozzászólok!

Sándor 2017. 09. 23., 16:17

Érdekes statisztikát mutat a linkelt táblázat az elmúlt év, spanyol bajnokikon megadott büntetőiről. http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2017/09/22/790ESP.jpg A táblázat alapján, az első helyezett Barcelona (+20-szas mutató) és utolsó Valencia (-7-es) közt lévő különbség 27 büntető. Miből jön ez a nagy különbség? A csapatok minőségi különbsége miatt (-azért a spanyol foci első osztályát bőven minőségi csapatok képviselik) „felezzük meg” a +27-es „különbséget”, ennyivel jobbak a Barcelona játékosai, és tudnak több helyzetet kiharcolni támadásban, több helyzetet hiba nélkül megoldani védekezésben. A feléből vegyünk le még egész évre, 4 fatális véletlenből adódó szituációt. Így is maradna még +10. Ami vajon miből adódik? Mert ugye a bíró is ember, objektív szabályok mentén, de szubjektív megítélése alapján dönt egy-egy helyzetnél. (Mondjuk, a Barcelona stílusában mindig megtalálható az „esek-kelek” attitűd, s az is igaz, a mai modern futballban már mindenki simlizik, nem egyszerű megítélni, mikor jogos egy-egy büntető, 5 bíróval a pályán sem.) De olybá tűnik, hogy a „szakemberek” által hangoztatott, „a bírói hibák, klub szinten, egy-egy szezon alatt kiegyenlítik egymást, nem befolyásolják a bajnokságot” kijelentés nem állja meg a helyét. És ki tudja, lehet nem véletlen az sem, hogy ezen a táblázaton a Reál Madrid és a Tico is ott végez az elején. Amúgy, a meg nem adott büntetők statisztikája is egy érdekes adat lenne. (Talán soknak tűnhet, a Reál ellen befújt hat büntető, de tapasztalat, büntethetnék volna bőven sokkal többre is a csapatot.) Véleményem szerint sosem volt akkora(!) különbség a kettő(+1) „kirakatcsapat” és a többi klub között (a plusz jel az ügyeletes „harmadikakat” jelenti, mint anno volt bajnokok Depor, Valencia vagy most a Tico), mint, amit egy táblázat sugall egy-egy bajnokság végén. Érdekes lesz majd, ha egyszer bevezetik végre, a videó bíró miként változtat ezen a táblázaton, és a bajnokságot mennyiben fogja befolyásolni.

Szólj hozzá!