Angolok: "exszovjet" akadály • SportTV

Angolok: „exszovjet” akadály

2017. 09. 26. 07:40    
Olvasási idő: 5 perc

Már a szovjet éra óta az onnan származó csapatok komoly akadályt jelentenek az angol klubok számára. A BL második körének első játéknapján két Premier League-csapatnak is exszovjet ellenfele lesz: a Liverpoolnak nehéz túra ígérkezik Moszkvába, a Man City otthon fogadja a szokás szerint „elbrazilosított” ukrán bajnok donecki Sahtart. Harmadik élő meccsünknek a Film Mánián is lesz angol részese, a Tottenham, amely a reményeink szerint Sallai Rolanddal felálló APOEL vendége lesz. A Liga másik magyarjáról sem akarunk lemaradni, így felvételről megmutatjuk a „lipcsei” Gulácsit is a Besiktas ellen idegenben. A nap a szokások szerint a „Mezeket fel!” ajánlóműsorral kezdődik és a játéknap összes meccsének összefoglalójával ér véget.

SZPARTAK MOSZKVA–LIVERPOOL

A két együttes kétszer is szembekerült már Európában. Először 25 éve, 1992-ben a KEK-ben a második fordulóban a Szpartak előbb az Anfield Roadon (2–0), majd Moszkvában (4–2) is legyőzte a vörösöket. Tíz évre rá az akkor két csoportkörös BL első, őszi körében voltak csoporttársak, akkor viszont a Pool nyert oda-vissza, otthon 5–0-ra, idegenben 3–1-re. A Szpartak mérlege amúgy pozitív az angol csapatok ellen: 8 győzelem mellett 2 remi és csak 6 vereség, Moszkvában 5 siker, 1 iksz és 2 kudarc, az egyik a már említett Pool elleni, a másik a legutóbbi otthoni mérkőzés a Chelsea ellen (0–1, 2010-ben). A Liverpool oroszországi mérlege egyensúlyban van: 3 győzelem, 3 vereség, legutóbb győztes meccsel távoztak Kazanyból, a Rubin ellen nyertek 1–0-ra tavalyelőtt novemberben az El csoportkörében.
Ebben a kiírásban mindkét együttes ikszelt az első körben, a Pool otthon a Sevillával, a Szpartak Mariborban osztozott meg két ponton az ellenféllel. A viszonylag korán, júliusban kezdődött orosz bajnokságban a C-betűsök eléggé hektikusan teljesítettek eddig, 11 meccsből 3-3 győzelemmel és 5 remivel, 14 ponttal csupán a 8. helyen állnak. Legutóbb szombaton az Anzsi ellen is csak 2–2-re futotta otthon. A Liverpool idénye nem rossz eddig, 5. a Premier League-ben 11 ponttal – de már 5 egységnyi hátránnyal a két manchesteri csapattal szemben – , viszont a képet jócskán elcsúfítja a City elleni 0–5. A héten négy nap alatt kétszer küzdöttek meg a tavalyi meglepetésbajnok Leicesterrel, a ligakupában 0–2, a bajnokságban 3–2 lett a vége, az utóbbi találkozón a megtért ”tékozló fiú”, a sorba ismét beálló Philippe Coutinho zseniális szabadrúgással szerezte meg idénybeli első gólját. A mérkőzésen a francia Clément Turpin vezeti, aki a két csapatnak nem bíráskodott a BL-ben, orosz csapatnak egyszer vezetett (Rosztov–PSV 2–2), angol klubnak meg háromszor, a két City, a Manchester és a Leicester egyaránt 2–1-re nyert, az Arsenal 3–3-at játszott az Anderlechttel az ő bíráskodásával.

MANCHESTER CITY–SAHTAR DONECK

A két együttes első ízben találkozik a nemzetközi kupaporondon. A Citynek korábbról két ukrán „élménye” is akad, mindkettő a Dinamo Kijevhez kötődik, az egyik negatív, a másik pozitív. 2011-ben az Európa-liga nyolcaddöntőjében Kijevben 2–0-ra nyert a Dinamo (az első gólt az akkor már második D-betűs korszakát élő veterán Andrij Sevcsenko szerezte), s mivel a visszavágón csak 1–0-ra nyertek az angolok, a Dinamo ment tovább. Tavaly viszont „magasabb szinten”, a BL-ben csatáztak szintén a nyolcaddöntőben, akkor viszont a City 3–1-re nyert Kijevben é s a hazai 0–0-val megőrizve előnyét lépett tovább. A Sahtarnak sokkal gazdagabb az „angol múltja”, öt klubbal hatszor két meccset is váltott (az Arsenallal 4-et, a Tottenhammel, a Fulhammel, a Chelsea-vel és a Man Uniteddel 2-2-t), az összmérlege 4 győzelem, 3 döntetlen és 5 vereség. Közvetlen párharc ezekből csak kettő volt, a Tottenhamet 2009-ben kiverte, a Fulhammel szemben egy évre rá elvérzett a Sahtar az UEFA-kupában. A hat angliai fellépés mérlege azonban csapnivaló, csak a Spursszel sikerült 2009-ben remizni, a másik öt szigetországbeli kiszállásról egyaránt vesztesen utazhatott haza az egykori bányászcsapat legénysége.
A City eddig parádés idényt fut: Guardiola együttese augusztus közepe óta nyolc fellépésből három sorozatban (PL, BL, ligakupa) egyetlen egyet, az Everton elleni bajnokit adta döntetlenre (1–1), a másik 7-et megnyerte, összesen 27 gólt rúgott és mindössze 3-at kapott. A Sahtar szerényebben teljesít, de nem sokkal: 11 eddigi tétmeccséből 9-et megnyert (közte a BL-rajton is győzött a Napoli ellen 2–1-re), egyszer remizett, ám a hazai nagy rivális Dinamótól otthon kapott ki 1–0-ra, s bár éppúgy vezeti az ukrán pontvadászatot, mint a City az angolt, a vesztett pontok tekintetében a Kijev áll jobban egy egységgel. Az ukránoknak alighanem elsősorban Sergio Agüerót a kellene megállítaniuk, ha nem akarnak vesztesen távozni a City of Manchester Stadionból, megőrizve 27 meccses idegenbeli veretlen szériájukat, amely tavaly augusztus óta, a Young Boys elleni BL-selejtezős 0–2 óta tart. A zseniális kis argentin eddig 7 tétmeccsen 7 találatnál tart az idényben, a BL-ben pedig a Feyenoord elleni idei nyitó találkozón (4–0, képünkön ezen látható) 85. európai kupameccsén megszerezte jubileumi 50. gólját is.
A mérkőzésen bíráskodó portugál Manuel de Sousa a Sahtarnak tavalyelőtt vezetett egy ikszes playoff-meccset (a Fener ellen idegenben 0–0), a Citynek még nem, az Arsenal viszont tavaly a csoportkörben 4–1-re nyert vele Bázelben

APOEL NICOSIA–TOTTENHAM HOTSPUR

Először játszanak egymással az APOEL eddig csak a Chelsea-vel mérkőzött az angol csapatok közül (tavaly a BL-csopotkürben 0–0 és 2–2), a Spurs pedig kétszer futott össze ciprusiakkal (2007-ben az UEFA-kupa első fordulójában az Anorthoszisz ellen 5–1, 1–1, tavaly az El-playoffban a limassoli AEL ellen 2–1, 3–0). Az APOEL csupán a 10. a hazai bajnokságban 4 ponttal ám ez megtévesztő, mert az 5 fordulóbüé sak 3-szor lépett pálára, ha elmaradt két meccsét megnyeri, pontszánban már beéri a 10 pontos listavezető Anorthosziszt. Sallai Roland – nem titkoljuk, elsősorban miatta választottuk ezt az összecsapást – 2 bajnokin 166 percet játszott, a NEA Szalamina elleni 4–1-en debütáló meccsén kezdőként 76 percet (ő szerezte meg csapata vezető gólját), az Anorthoszisz ellen 0-1-es rangadón végig a pályán volt. Egy teljes óra jutott neki kezdőként a védő Real ellen is Madridban a 0–3-as BL-nyitómeccsen. Reményeink szerint németországi születésű görög edzője, Giorgiosz Donisz – a mester három kupát nyert Szaúd-Arábiában, 1-1 bajnokságot és kupát Ciprusban első APOEL-edzői szakaszában – most is a kezdőbe jelöli a húszesztendős magyar válogatott középpályást.
Ami a Spurs eddigi idényét illeti, a Premier League-ben 4. a csapat 11 ponttal, a BL-rajton nagy meccsen 3–1-re megverte a jelenlegi Bundesliga-éllovas Borussia Dortmundot, a múlt héten pedig a ligakupában 1–0-ra legyőzte a otthon a Barnsleyt,. vasárnap pedig a bajnokságban idegenben 3–1-re a West Hamet, Kane idénybeli harmadik duplájával.

BESIKTAS–RB LEIPZIG

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Mivel a lipcseiek a BL-rajton mutatkoztak be Európában, értelemszerű, hogy korábban nem játszhattak a Besiktassal, sőt más török csapattal sem mérkőztek. A Besiktas viszont korábban 7 meccset vívott német csapattal (a Dortmunddal, a Bayernnel és a Wolfsburggal 2-2-t, a Leverkusennel egyet) és ezekből csupán egyetlen egyszer ikszelt, a másik féltucatot egyformán elveszítette. A török bajnoki címvédő jelenleg 13 ponttal második a Süper Ligben, három ponttal a vezető Galata mögött. A lipcseiek az elmúlt idény remeklései után most csupán 6.-ak a Bundesligában, hat pont hátránnyal a listavezető Dortmund mögött. Gulácsi Péter (képünkön az isztambuli meccs sajtótájékoztatóján) a csapat nyolc tétmérkőzéséből (6 bajnoki, 1-1 kupa és BL) 7 alkalommal végig a kapuban állt, csupán a vesztes augsburgi bajnokin nem ő védett. Ha Ralph Hasenhüttl a csapatba állítja, 27. európai kupameccsét teljesítheti, ennél többje csapattársai közül csupán a szlovén Kamplnak (41), ugyanennyi az osztrák Sabitzernek van.

A 2. FORDULÓ 1. JÁTÉKNAPJÁNAK MŰSORA

Szpartak Moszkva–Liverpool FC, E-csoport (Sport1 20:00)
Sevilla FC–NK Maribor, E-csoport
Manchester City–Sahtar Doneck, F-csoport (Sport2 20:30)
SSC Napoli–Feyenoord SC, F-csoport
Besiktas JK–RB Leipzig, G-csoport (Film Mánia 20:30, Sport1 szerda 15:00/felv.)
AS Monaco–FC Porto, G-csoport
APOEL Nicosia–Tottenham Hotspur, H-csoport (Sport2 22:45/felv.)
Borussia Dortmund–Real Madrid, H-csoport (Sport1 péntek 18:00/felv.)
Összefoglaló a nap mérkőzéseiről (Sport1 22:45)

Sport1 19:30 Mezeket fel! – ajánló- és tippelőműsor (műsorvezető: Matuz Krisztián, vendég: Fülöp László); Sport1 20:00 Szpartak Moszkva–Liverpool FC BL E-csoportmérkőzés (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs, László Csaba és Puhl Sándor); Sport2 20:30 Manchester City–Sahtar Doneck BL F-csoportmérkőzés (kommentátor: Fülöp László); Film Mánia 20:30 APOEL Nicosia–Tottenham Hotspur BL H-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián); Sport1 22:45 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Farkas Norbert és Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs, László Csaba és Puhl Sándor); Sport2 22:45 Besiktas–RB Leipzig BL G-csoportmérkőzés (felv., kommentátor: Gyulai Miklós)