Remek elődöntők Pekingben • SportTV

Remek elődöntők Pekingben

2017. 10. 07. 06:41    
Olvasási idő: 2 perc

Mindkét ATP 500-as tornán már a döntőbe jutásért csatáznak a játékosok. Még mindkét helyen áll az első kiemelt, de nincsen garancia arra, hogy mindketten be is jutnak a fináléba.

TOKIÓ

A japán fővárosban David Goffin. A 4. kiemelt belga (a világrangliszán 11.) játssza az első találkozót a 8.-ként rangsorolt argentin Diego Schwartzman (vlr.: 29.) ellen. A két játékos korábban háromszor találkozott egymással. Tavalyelőtt a Davis-kupában a belga három sima szettben nyert, Schwartzman összesen hat játékot tudott összehozni ellene. Tavaly éppen Belgiumban, Antwerpenben a dél-amerikai volt a jobb, mindkét szettjét 7:5-re nyerte meg, a középsőben Goffin 6:2-re volt jobb. Végül idén a miami 1000-esen mérkőztek meg, Goffin 2:6 után 6:3, 7:5-tel fordított. Győzelme esetén a belga tizedszer (ebből az egyik a tavaly a Nick Kyrgios ellen a döntő szettben elbukott meccs volt ugyanitt Tokióban), az argentin harmadszor jut el egy ATP-torna fináléjába.
A másik találkozón az első kiemelt, a negyeddöntőben parádézó Marin Cilic (vlr.: 5.) játszik a francia Adrian Mannarino (vlr.: 21.) ellen. A horvátnak tavaly ugyanitt az elődöntő jelentette a végállomást (Goffintől kapott ki 7:5, 6:4-re), Mannarino még sosem volt finalista, elődöntőben tavaly májusban a nizzai 250-es salakos tornán járt, ahol simán alulmaradt Thiemmel szemben. A két teniszező eddig egyszer került össze egymással a Touron, tavalyelőtt a Queens Club füves tornáján Cilic döntő szett 6:2-re nyert. Előztte egyszer azért összefutottak, tíz éve, 2007-ben a Roland Garros selejtezőjének első fordulójában szintén Cilic volt a jobb 6:3, 6:2-re.
Sport2 6:00-tól: ATP 500, Tokió, elődöntő (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Kisgyörgy Gergeéy)


PEKING

Az elődöntő mindkét mérkőzése parádés csatát ígér. Az elsőn a viadal csúcssztárja, Rafa Nadal, a világelső a 3. kiemelt bolgár Grigor Dimitrovval (vlr.: 8.) csatázik. Eddigi párharcuk elég egyoldalú, a 2009-es első találkozásuk óta a spanyol 8-szor győzte le a bolgárt, és csupán egyszer – tavaly Őekingben 6:4, 6:2-re – kapott ki tőle. Lgutóbb is elődöntőben játszottak egymással, az idei ausztrál openen 4 perc híkán ötórás (!), epikus nagy küzdelemben Nadal öt szettben nyert úgy, hogy a harmadik és a negyedik játszma is tie-breakkel végződött, egy ide, egy oda végkifejlettel. A manacori zseni győzelme esetén 110. (!) döntőjét játszhatja, Pekingben a harmadikat (2005-ben nyert a China Openen, 2008-ban az olimpián, 2013-ban viszont kikapott Novak Djokovicstól). Dimitrov sikere esetén 13-szor jutna döntőbe egy ATP-versenyen és ismételne Pekingban. Tavaly ugyanis már döntőzött ezen a versenyen, a bombaformába lendülő Andy Murraytól kapott ki 6:4, 7:4(2)-ra.
A másik találkozón két fiatalember, a 22 esztendős, 8. kiemelt Nick Kyrgios (vlr.: 19.) lép páyára a húszéves Sascha Zverev (vlr.: 4.), a versenyen 2. kiemelt ellen. Eddigi három ATP-találkozójukat egyaránt az idén játszották, mindhármat 1000-es tornán, szabad téren, kemény pályán. Indian Wellsben és Miamiban két, illetve három szettben az ausztrál volt a jobb, a montreali Rogers Cup nyolcaddöntőjében viszont a német nyert viszonylag simán, 6:4, 6:3-ra. Ha nyer, Kyrgios vasárnap pályája 6., Zverev pedig 10. fináléjában léphet fel.
Sport1 10:30, Sport2 15:00: ATP 500, Peking, elődöntő (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs)