Lewa és CR7 együtt csúcstartó • SportTV

Lewa és CR7 együtt csúcstartó

2017. 10. 08. 13:14    
Olvasási idő: 3 perc

Az európai vb-selejtezők 9. körében újabb három ország véglegesítette részvételét a jövő évi oroszországi döntő torna 32-es mezőnyében: Anglia, Németország és Spanyolország. Mivel Belgium már egy fordulóval korábban megszerezte a csoportelsőséget, a másik öt csoportelső kilétére csak az utolsó, a tizedik körben derül fény. A kilencedik játéknapon a lengyel és a portugál válogatott frontembere új európai vb-selejtezős gólrekordot állított fel, illetve be.

+ Csütörtökön Robert Lewandowski mesterhármasával 15-re javította az európai vb-selejtezők egy sorozaton belüli gólrekordját, szombaton Cristiano Ronaldo vezető találatával beállította ezt a csúcsot.
o A négyszeres aranylabdás portugál 79-re növelte a nemzeti gólcsúcsot, ezzel az iraki Szaid Husszeint (78) megelőzve, a zambiai Godfrey Chitaluval holtversenybe kerülve az örök világranglista 3. helyére lépett előre. Csupán a perzsa Ali Daei (109 – 149 mérkőzésen) és Puskás Ferenc (84/89) előzi meg őket. Az afrikai játékos 111, Cristiano 146 válogatott mérkőzésen érte el 79 találatát.
= Cristiano a 2016-os naptári év kezdete óta a Real Madridban és a portugál válogatottban 101 tétmérkőzésen 97 gólt szerzett.
+ Joe Hart megelőzte az angol kapusok válogatottsági listáján az egyetlen világbajnok hálóőrt, Gordon Bankst. Az örök rangsort Peter Shilton vezeti 125 szerepléssel, David Seaman (75), Hart (74) és Banks (73) előtt.
o Joshua King az első norvég játékos, aki 5-nél több gólt szerzett egy vb-selejtező sorozatban John Carew 2002 előtti hasonló teljesítménye óta.
= Christian Eriksen öt egymást követő dán válogatott meccsen betalált az ellenfél kapuába. Hasonlóra Dániából legutóbb Jon Dahl Tomasson volt képes 2007–08-ban.
+ Sebastian Rudy minden idők második leggyorsabb német vb-selejtezős gólját szerezte az észak-írek ellen a 2. percben. A leggyorsabbat Andy Brehme lőtte a csehszlovákoknak, az 1. percben.
o Joshua Kimmich is gólt lőtt a Nationalelfben. Ő az egyetlen játékos, aki a német válogatott mind a 12 mérkőzésén pályára lépett a 2017-es naptári évben. 2016 májusi bemutakozása óta 13 német gólban volt részes (3 gól, 10 assziszt), ezzel ő a csapat házi csúcstartója.
= Sandro Wagner Dieter Hoeness óta az első német játékos, aki első 4 válogatott érkőzésén 4 gólt szerzett.
+ Joachim Löw 86%-os győzelmi mutatójával a legeredményesebb a német szövetségi kapitányok nem túl sok nevet tartalmazó (az NDK-sokat nem számítva ő a 10. edzője a Nationalelfnek 1926 óta) örök rangsorában. A további sorrend: Jupp Derwall (Európa-bajnok) 66 százalék, Berti Vogts (Európa-bajnok) 65, Helmut Schön (világ- és Európa-bajnok) 63, Otto Nerz (vb-harmadik) 60.
o Németország 19. alkalommal indulhat a világbajnokságon. Ennél több csak a minden egyes tornán szereplő Brazíliának van (21). Olaszország is 19-edszer lehet résztvevő, ha sikerrel veszi a pótselejtező akadályát. Az európai válogatottak közül a spanyol és az angol (15-15 szerepléssel) követi a német-olasz duót.
= 1978 óta a spanyolok a brazilokon és a németeken kívül a harmadikak, akik minden vb-n ott lehettek. Ha kijut, Olaszország és Argentína csatlakozhat ehhez a hármashoz.
+ Albánia ellen Thiago Alcantara (23. mérkőzésén) és Rodrigo (2. találkozóján) első gólját szerezte a spanyol válogatottban. Isco pedig először szerzett gólt és adott gólpasszt is ugyanazon a találkozón a furia rojában.
o Továbbra is a spanyolok passzolnak a legtöbbet és a legpontosabban – legalábbis az európi vb-selejtezőkön. Első 9 mérkőzésén Julen Lopetegui együttese 6248-szor passzolt, 90.8%-os pontossággal. A hispánokat a németek (5922/89.4) és a franciák (4879/87.7) követik a sorban.
= Harry Kane a szlovénok elleni találat előtt hazai pályán legutóbb 2016. május 22-én, a törökök elleni 2–1-es felkészülési találkozón szerzett gólt az angol válogatottban.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

+ Gianluigi Buffon eddig is Európa-csúcstartó volt a nemzeti válogatottságok számát tekintve. 172. szereplésével most a világranglista holtversenyes 4. helyére lépett elő, amelyet a szaúdi kapus Mohamed el-Diajával oszt meg. Az előttük lévő három: Ahmed Hasszan (184) és Hoszam Hasszan (178), a két egyiptomi és a mexikói Claudio Suárez (177)
o Anglia hatodszor egymás után vehet részt a világbajnokságon. A legutóbbi ilyen sorozatra 1950 és 1970 között volt példa, de ebből csak négyszer szerzett selejtezőkön indulási jogot a három oroszlános gárda, 1966-ban rendezőként, 1970-ben védőként alanyi jogon indulhatott.
= A walesiek legutóbbi 9 válogatott meccsükön veretlenek maradtak (4 győzelem, 5 döntetlen), ilyen hosszú kudarc nélküli sorozatra válogatottjuk 141 éves históriájában korábban nem volt példa.
+ A svéd center Markus Berg mesternégyest, az észt hátvéd (!) Joonas Tamm mesterhármast ért el a luxemburgi, ill. a gibraltári csapat ellen. Előbbi Zlatan Ibrahimovic 2012. novemberi, angolok elleni teljesítményét ismételte meg, utóbbi korábban egy gólt sem szerzett a válogatottban, most pedig 25 perc alatt ért el ‘klasszikus” triplát, azaz három gólja között más játékos nem talált a kapuba.
o Az írek 4 gólt is szereztek a selejtezők első öt percében – ezzel rangelsők a jelen európai kvalifikáción részt vevő 54 együttes között.
= A boszniai győztes csapatban fellépő Jan Vertonghen beérte a belga válogatottsági ranglista élén álló Jan Ceulemanst 96. szereplésével.
+ A belga Thomas Meunier első 10 válogatottsága alkalmával nem szerzett gólt – szélsőhátvédként nem is feladata – , a következő négyen viszont négyszer is betalált a kapuba.
o San Marino és Gibraltár verseng az európai selejtezők abszolút mínusz rekordere címért. Mindketten mind a 9 mérkőzésüket elveszítették eddig, az itáliai miniállam két gólt szerezve -44-es gólkülönbséggel áll, Európa csücskének csapata pedig 3-szor volt eredményes és „csak” 40-nel kapott többet.