Egy újoncot küld Európa a vb-re • SportTV

Egy újoncot küld Európa a vb-re

2017. 10. 11. 10:59    
Olvasási idő: 4 perc

Az európai vb-selejtezők 10. körében véglegessé vált az összes csoportelső kiléte és a pótselejtező nyolcas mezőnye is. A kilenc bejutó és a 8 párharcra váró csapat között Izland az egyetlen, amely korábban még sosem járt világbajnokságon. Az utolsó kilenc meccs statisztikai érdekességeivel jelentkezünk.

+ A 270 lejátszott európai selejtezőn összesen 794 gól született, ez 2.9-es mérkőzésenkénti átlagot jelent. A legtöbb gólt Németország és Belgium szerezte (43-43, csúcs, a legkevesebbet Liechtenstein, egyet)
o Az európai selejtezők gólrekordere a lengyel Robert Lewandowski 16 góllal (örök csúcs), megelőzve Cristiano Ronaldót (Portugália, 15) és Romelu Lukakut (Belgium, 11).
= A legsportszerűtlenebb játékos a máltai Jonathan Caruana, aki két mérkőzésen játszott, s mindkettőn kiállították. A sárgalap-rekorder a szlovén Bostjan Cesar, négy sárgája mellé egy pirosat is kapott a 9 mérkőzésen, amelyen szerepelt.
+ Az utolsó előtti, hétfői játéknapon meglehetősen lassan indult be a gólgyártás. Az egy időben kezdett 9 mérkőzés közül a macedón–liechtensteinin született meg az első gól, a 36. percben Visar Musliu révén, aki élete első válogatott gólját szerezte. Addig a 18 csapat összesen 305 gól nélküli játékpercet játszott le.
o Harry Kane az első angol válogatott játékos, aki négy egymást követő idegenbeli meccsén betalált Alan Shearer 1998–99-es hasonló sorozata óta. A Tottenham sztárja legutóbbi 10 tétmérkőzésén 15 gólt szerzett. A 2017-es naptári évben 37 meccsen 43 gól a teljesítménye, azaz átlagosan 72 percenként eredményes.
= Christian Eriksen a harmadik játékos a dán válogatott históriájában, aki hat egymást követő mérkőzésen gólt szerzett. Két elődje: Poul “Tist” Nielsen (1912–16) és Ole Madsen (1961–62)
+ Két futballista van, aki egyazon európai vb-selejtező sorozatban 9 különböző meccsen betalált: Predrag Mijatovics (Jugoszlávia, 1998-as vb-selejtezők), Robert Lewandowski (Lengyelország, 2018-as vb-selejtezők)
o Lengyelország nyolcadszor lett vb-résztvevő, először 2006 óta, amikor kiesett a csoportkörből.
= Anglia 21 mérkőzés óta őrzi veretlenségét a vb-selejtezőkön a 2009. október 10-i, Ukrajnától idegenben elszenvedett vereség óta. Ez a második leghosszabb ilyen szériája az 1981–1993 közötti időszak óta.
+ 2006. május 26. óta Ramil Sejdajev az első játékos, aki Németországban betalált a Nationalelf kapujába, véget vetve ezzel a világbajnok 7 mérkőzéses kapott gól nélküli sorozatának.
o Németország 43 góljával európai vb-, ill Eb-selejtezős gólrekordot állított fel. A korábbi csúcsot Spanyolország tartotta, a 2000-es Eb-selejtezőkön szerzett 42 góljával.
= Sandro Wagner Ronald Worm (1975–78) óta az első német játékos, aki első 5 válogatott érkőzésén 5 gólt szerzett.
+ A németek egymást követő 16 vb-selejtezős győzelme világcsúcs-beállítás. A sportág történetében ugyanennyire csak szintén a Nationalelf volt képes, 1969 és 1985 között.
o Németország mind a 10 vb-selejtezője megnyerésével megismételte a spanyolok 2010 előtti hasonló teljesítményét.
= Sergio Busquets a 12. spanyol játékos, aki elérte a 100. válogatottságot, hetedikként a még aktív futballisták közül. A Barca középpályása a mérkőzés előtt 99 meccsen 2 gólt szerzett, 5 gólpasszt adott, meccsenként átlagosan 75-ször passzolt 93.6%-os pontossággal és 6.4 labdát szerzett.
+ Jonathan Viera több mint 36 esztendeje az első Las Palmas-játékos, aki helyet kapott a spanyol nemzeti együttesben. Elődje Gerardo Miranda volt az 1981. június 20-án a portugálok elleni 2–0-s vesztes mérkőzésen szereplő csapatban.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

o A Julen Lopetegui (képünkön) irányításával lejátszott mind a 14 mérkőzésen szerzett a spanyol válogatott legalább egy gólt – most Asier Illarramendi találata őrizte meg ezt a sorozatot. A Real Sociedad középpályása első kapura lövéséből szerezte bombagólját, amely egyszersmind első válogatottbeli találata is volt. A 14 összecsapáson összesen 44 gólt értek el a hispánok, ez 3.1-es meccsenkénti átlagnak felel meg.
= A spanyol szövetségi kapitány ezen a 14 találkozón veretlen is maradt együttesével (11 győzelem, 3 döntetlen). Hasonló sorozatot Luis Aragonés produkált a furia roja élén (14 meccs, 8 győzelem, 6 döntetlen) – az a széria Európa-bajnoki címbe “torkollott”…
+ Belgium a legtöbbszörös európai vb-résztvevő (12), amely nem jutott sosem a döntőbe, Szerbia (jogelődeivel) a második (11) e tekintetben. (Megjegyzendő: a belgák bronzmeccset játszottak 1986-ban, a jugoszlávok elődöntősök 1930-ban, amikor nem játszottak mérkőzést a 3. helyért)
o A lélekszámot tekintve a 330 ezres népességű Izland a legkisebb ország, amely valaha vb-részvételi jogot szerzett. A korábbi rekorder Trinidad és Tobago (1.3 millió) volt 2006-ban.
= A skótok legutóbbi 6 meccsükön veretlenek maradtak (2 győzelem, 4 döntetlen). Ennél hosszabb hasonló sorozatuk (7 mérkőzés) legutóbb 1997 áprilisában ért véget.
+ Leigh Griffiths legutóbbi 5 skót válogatott mérkőzésén 7 gólt ért el.
o James McClean az írek három vb-selejtezőjén szerzett gólt, mindhárom győztes találatnak bizonyult. A walesiek elleni egyszersmind azt is jelentette, hogy Írország idegenben veretlenül zárta ezt a selejtező sorozatot (3 győzelem, 2 döntetlen).
= Olaszország története 800. válogatott mérkőzését játszotta hétfőn. Ebből 2-szer lépett pályára Albánia ellen – mindkétszer megnyerte a mérkőzést.
+ Antonio Candreva 50. válogatottságát győztes góllal ünnepelhette. A találat 7. gólja volt a squadra azzurrában és a harmadik Giampiero Ventura kapitányi korszakában.
o Olaszország legutóbbi 3 meccsén 3 gólt szerzett, az azt megelőző négyen 12-t.
= Jan Vertonghen Ciprus ellen 97-edszer lépett pályára a belga nemzeti színekben, ezzel megelőzte nemzete örökranglistáján a vele eddig holtversenyben álló Jan Ceulemanst.
+ Eden és Thorgan Hazard , a testvérpár első ízben szerzett gólt egyazon válogatott mérkőzésen. A belgák 43 góljukkal beállították a németek friss, két nappal azelőtti csúcsát, amely az egy kvalifikációs sorozatban elért gólok számát illeti.
o Amióta a Man Unitedbe szerződött, Romelu Lukaku 13 tétmérkőzése közül 12-n gólt szerzett, a legutóbbi 9-en sorozatban betalált.
= Arjen Robben pályafutása 36. gólját szerezte a válogatottban, ezzel a holland örök góllista 5. helyére lépett előre. Akik megelőzik: Robin van Persie (50 gól), Klaas-Jan Huntelaar (42), Patrick Kluivert (40) és Dennis Bergkamp (37).
+ Cristiano Ronaldo ezúttal nem gól-, hanem szereplési csúcsot állított be. Bastian Schweinsteigerrel együtt 38-szor szerepeltek Eb-selejtezőn és európai vb-selejtezőn összesen.
o A legutóbbi vb-bronzérmes Hollandia nem jutott ki a következő világbajnokságra. Hasonló eset legutóbb a törökökkel fordult elő: a 2002-es bronz után 2006-ban nem vehettek részt a németországi tornán.
= Didier Deschamps csapata egyenes ágon vb-döntős. A francia szövetségi kapitány jövőre megkísérelheti azt, ami eddig csak Mario Jorge Zagallónak és Franz Beckenbauernek sikerült: játékosként és szakvezetőként is világbajnoki címet nyerni.

VÉGRE KAPOTT GÓL NÉLKÜL

A magyar válogatott 7 mérkőzés után nyolcadszorra végre megőrizte kapuját a góltól. Ezt megelőzően pontoson egy éve, tavaly október 10-én nullázott a magyar védekezés, a lettek ellen (2–0). Legutóbb ennél hosszabb negatív szériája 24 esztendeje, 1993-ban volt a nemzeti csapatunknak, akkor néhai Verebes József és Mészöly Kálmán irányításával március 9. (Svájc 1–2) és szeptember 7. (Törökország 2–2) között 9 egymást követő találkozón maradt shutout nélkül. Azt a negatív szériát az akkori Európa-bajnok németek elleni Népstadion-beli 0–0 zárta le október 12-én.