Kézimaratoni, BL-érmesekkel • SportTV

Kézimaratoni, BL-érmesekkel

2017. 10. 15. 09:21    
Olvasási idő: 3 perc

Ismét egy programban szerepel két Bajnokok Ligája-érmesünk, a női bajnok Győri Audi ETO és a férfi bronzérmes Telekom Veszprém. Kettejük közt is mutatunk egy – nem magyar – szupercsapatot, stílszerűen egy BL-ezüstérmest, a férfi második PSG-t. E hármat non stop, 14:30-tól 21 óráig, hat és fél órában. Csak győzzék nézni!

BREST BRETAGNE–GYŐRI AUDI ETO KC

A címvédő az újonchoz látogat. A Nyugat-Franciaország csücskében lévő kikötőváros, Brest együttese a BL-ben először szerzett indulási jogot, de nemzetközi szinten nem tapasztalatlan. Az elmúlt kiírásban egészen az elődöntőig menetet az EHF-kupában kettős vereséggel, összesen 12 gól különbséggel alulmaradt a későbbi győztes HC Rosztov-Donnal szemben. (A sors különös fintoraként most ismét összekerültek, mert a doni csapat is a B-csoportba kapott besorolást. Mi több, első meccsüket is egymással játszották, Rosztovban ezúttal csupán két góllal győztek az oroszok) A győriek BL-tapasztalata persze sokszorosan több ennél, a kétszeres kupagyőztes együttes bő másfél évtizede a közvetlen élvonalhoz tartozik a kontinensen. A legnehezebbnek mindig a kötelező győzelmek számítanak, ám ez a mérkőzés tényleg ebbe a kategóriába tartozik Görbiczék számára. A zöld-fehér együttes az idei kiírást is nagy győzelemmel kezdte a Midtjylland ellen. A 11 gól nagy különbség, de győriek képesek akár ugyanennyivel nyerni a franciák ellen is.
(Mérlegük az eurokupákban: még nem játszottak.)

AALBORG HANDBOLD–PARIS-SG HANDBALL

Kicsit az előző párosításhoz hasonló a meccstrió középső darabja is. Az Aalborg persze nem BL-újonc, már negyedszer résztvevő, de a nyolcaddöntőig csupán három éve jutott el, egyszer. A párizsiakkal még nem találkozott. Ebben az idényben 4 mérkőzéséből csupán egyet nyert meg – a Celje ellen otthon – , háromszor veszített. A favoritok közé tartozó PSG mérlege ennek éppen tükörképe, három győzelem, egy vereség, utóbbi a Flensburgtól idegenben. Ez egyébként tétmeccsen az együttes második veresége az idényben, a honi szuperkupában (Trophée des Champions) alulmaradt a Nantes-tal szemben, ám a bajnokságban 5 meccs után százszázalékos. Legutóbb idegenben a Saran Loriet ellen győzött 36–28-ra. A két együttes egyébként augusztus végén játszott már egymással egy felkészülési tornán, akkor a párizsiak 35–25-ös győzelmet arattak, szintén Dániában. Persze, a tétmérkőzés az mindig más, mégsem okozna meglepetést a PSG hasonló különbségű sikere most sem.
(Mérlegük az eurokupákban: még nem játszottak.)

PGE VIVE KIELCE–TELEKOM VESZPRÉM

A két klub eddig 7 alkalommal csapott össze egymással a BL-ben 2003 óta, de elsőre mindenkinek a legutóbbi, a hetedik összecsapás ugrik be, a 2015–16-os kiírás tavaly májusi döntője. Feledhetetlen. A lengyeleknek a hihetetlen diadal, nekünk a mérhetetlen csalódás azután, hogy a veszprémiek 9 gólos előnyről döntetlenre adták a mérkőzést, és a döntetlen hosszabbítás után hetesekkel elbukták a trófeát. Azóta egyébént a lengyel és a magyar rekordbajnok elkerülte egymást, tavaly másik csoportban voltak. Fájó emlék persze nemes bosszúért kiált, a bakonyiak eddig 4-ből 4-t nyerve hibátlanok a BL-ben, de ez az ötödik siker mindegyiknél édesebb lenne. Igaz, a két kispad közül csak az egyiken ül a majd’ másfél évvel ezelőtti mester, Talant Dujsebajev a lengyelekén (aki magyar kapitányként nem alkotott maradandót…) Ám a Veszpém mostani mestere (és a mostani magyar szövetségi kapitány), Ljubomir Vranjes is alighanem átérzi, mennyire fontos lenne a Telekomnak éppen Kielcéből elhozni mind a két pontot. A lengyelek egyébként ezt a BL-szezont mérsékeltebben kezdték, 4 találkozójukból csupán egyet nyertek (Kiel 32–21!), egyszer remiztek (Flensburg 25–25), az idegenbeli meccseiket (Breszt, Zágráb) viszont elveszítették. Otthon tehát még veretlenek, reményeink szerint azonban csak vasárnap estig!
(Mérlegük az eurokupákban: 7 mérkőzés, 2 Kielce-győzelem, 5 Veszprém-győzelem, 197–225-ös gólkülönbség. Legutóbbi mérkőzés 39–38 hétméteresekkel, 2016. május 29-én a döntőben, Kölnben.)

Sport1 14:30 Brest Bretagne Handball–Győr Audi ETO KC női kézilabda BL, B-csoport (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Pigniczki Krisztina, műsorvezető: Petur András, szakértő: Tóth Tímea); Sport1 16:45 Aalborg Handbold–Paris St.-Germain Handball férfi kézilabda BL, B-csoport (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 18:30 PGE Vive Kielce–Telekom Veszprém férfi kézilabda BL, B-csoport (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila)