A BL-ben megmarad a 100 százalék? • SportTV

A BL-ben megmarad a 100 százalék?

2017. 10. 18. 07:54    
Olvasási idő: 4 perc

Szerdán „ráteszünk egy lapáttal”, s mivel Azerbajdzsánban a mi időnk szerint kora este is játszanak, négy élő mérkőzéssel jelentkezünk. Hogy csak az élő meccseinket számítsuk, összesen 18 korábbi BEK-/BL-győzelem (Barcelona és Bayern 5-5, Man United 3, Juventus és Benfica 2-2, Celtic 1) birtokosa szerepel kínálatunkban, s persze a napot ismét az összes mérkőzés összefoglalója zárja

QARABAG–ATLÉTICO MADRID

Az azeri bajnok abszolút újonc lévén természetesen először meccsel spanyol együttessel, és az Atlético sem találkozott még azerivel. Gyakorlatilag a meccs tétje a belépés a továbbjutásért folytatott küzdelembe, a Qarabag ugyanis pont nélkül áll, és az Atléticónak is csupán egy van, mert a római döntetlen után otthon egy utolsó perces góllal alulmaradt a Chelsea-vel szemben új stadionja első eurokupa-mérkőzésén. Azaz csak a győzelem tarthatja versenyben Diego Simeone együttesét amely egyébként legutóbbi tíz idegenbeli fellépéséből csak három alkalommal nyert idegenben a BL-ben. A Qarabag pénteken 2–0-ra nyert a bajnokságban az Inter Baki ellen, és vezeti a bajnoki táblázatot egy ponttal, noha eggyel kevesebbet játszott a második Ziránál. Az Atlético remek csúcsrangadón ikszelt a Barcával, még veretlen a LaLigában, de csak a 4., hat ponttal elmaradva szombati ellenfelétől. A márkőzést a francia Ruddy Buquet vezeti, aki eddig a BL-ben egy, az eurokupákban összesen 4 mérkőzésen bíráskodott spanyol csapatoknak, amelyek egytől egyig az összes találkozót megnyerték. Azeriek közül viszont csak a válogatottnak fújta a sípot, amely 2015-ben meglepő gól nélküli döntetlent játszott a horvátokkal.

FC BARCELONA–OLYMPIAKOSZ

A Barca parádés, az Olympiakosz csapnivaló idényt fut jelenleg. A katalán sztárcsapat a Real elleni szuperkupa-kudarcok óta szombaton vesztett először pontokat, a kettő közt hét bajnoki és két BL-meccsét egyaránt megnyerte, azaz a csúcsligában még őrzi 100%-os mérlegét. Vezércsillaga, Lionel Messi a BL-ben 96, az összes eurokupában 99 gólnál jár, utóbbi kategóriában jubileumot ünnepelhet. De ne zárjuk ki, hogy akár a milliomos elitligában is eléri a centenáris határt. (Mesternégyese, sőt -ötöse is akadt már a BL-históriában.) A görög rekordbajnok viszont olyan katasztrofálisan rajtolt saját pontvadászatában – két vereség, két iksz 6 fordulóban, két zakó a BL-csoporttkörben – , hogy az az albán-belga edző, Besnik Hasi állásába került. Utódja, Takisz Lemonisz már negyedik alkalommal vezeti a piros-fehéreket, meg is verték legutóbb idegenben a Panionioszt 4–3-ra. Ezzel felkapaszkodtak az 5. helyre, de hátrányuk messze nem ledolgozhatatlan, csupán négy pont a listavezető PAOK mögött. Noha az Olympiakosz és a Barca is az idők kezdetétől állandó eurokupa-résztvevő, a 62 esztendő alatt még egyszer sem találkoztak. A Barca más görög csapatok ellen otthon hibátlan, 6-ból hatszor nyert, a pireuszi gárda viszont 14 hispániai fellépéséből 2-szer szerzett pontot, 12-szer viszont vesztesen hagyta el a pályát. Kasszaborogató meglepetés lenne, ha ez a szám szerda estére nem növekedne 13-ra!

FC BAYERN–CELTIC

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A bajorok szurkolótáborát – van Magyarországon is számos drukkerük – alighanem egyöntetűen megnyugtatta az Ancelotti–Heynckes csere a kispadon. Aligha a népszerű Jupp (képünkön) varázsütésére nyert 5–0-ra a csapat a hétvégén, de kétségtelen, a korábban sokat elégedetlenkedő játékosok lendületesen és főként jókedvűen futballoztak a Freiburg ellen. Ami azt illeti, a Celtictől aligha kell tartaniuk. Amennyire szuverén módon uralkodnak a kelták otthon, Skóciában, annyira alárendelt szerepet játszanak ez elmúlt egy-másfél évtizedben Európában. Tavaly például kaptak egy hetest Barcelonában, abszolút nem elképzelhetetlen egy hasonlóan nagy ruha most Münchenben sem. A két együttes korábban mindössze két mérkőzést váltott a nemzetközi színtéren. 2003-ban, az akkor még kétszeres csoportkör első részében kerültek egy csoportba, akkor a müncheni 2–1-es hazai sikert gól nélküli glasgow-i mérkőzés követte. A bajorok mindkét találatát Roy Makaay érte el a párharcban. Most is van hollandjuk, Arjen Robben, a válogatottságról lemondó szélső eddig 103 fellépésén 30 gólt jegyzett, ezzel harmadik legeredményesebb a jelenlegi Bayern-keretben (Lewandowski 48, Thomas Müller 39 gólnál jár). A bajorok legtöbbszörös BL-részvevője persze a mester, Ribéry és Robben mögött 103-103 mérkőzés áll, Heynckes eddig 176 mérkőzésen vezényelte aktuális csapatát (Real Madrid, Leverkusen, Bayern) a legnagyobb európai kupasorozatban.

BENFICA–MANCHESTER UNITED

A Film Mánián egy legendás európai kupapárharc újabb csörtéjét mutatjuk meg. Először az 1965–66-os BEK-negyeddöntőben találkoztak, akkor az angolok 3:2, 5:1-gyel jutottak tovább. A legnagyobb tétű meccsük az 1968-as BEK-döntő, amelyben az MU a Wembley-ben hosszabbítás után 4:1-re nyert. Legutóbb a 2011–12-es BL-csoportkörben találkoztak, mindkét együttes pályáján döntetlen született. Az összmérlegük az MU számára kedvező, a sasok egy sikere és 2 iksz mellett az United 6 sikert jegyez, a portugál csapat 11, az angol 22 gólt ért el. Az idény eddigi eredményei is inkább vendég sikert valószínűsítenek. A Benfica csak harmadik a portugál ligában, 8 meccsből már van 2 remije és egy veresége. Az MU ezzel szemben 6 győzelemmel és 2 iksszel második a városi vetélytárs City mögött. A lisszaboni csapat két vereséggel, a manchesteri két győzelemmel nyitotta a BL-t, a Benfica esélye teljes esélytelenségében rejlik.

A 3. FORDULÓ 2. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

SL Benfica–Manchester United, A-csoport (Film Mánia 20:30, felv. csütörtök Sport1 15:00)
CSZKA Moszkva–FC Basel, A-csoport
RSC Anderlecht–Paris St.-Germain FC, B-csoport
FC Bayern München–Celtic FC, B-csoport (Sport2 20:30)
Chelsea FC–AS Roma, C-csoport
Qarabag FK–Atlético Madrid, C-csoport (Sport1 17:45)
FC Barcelona–Olympiakosz Pireusz, D-csoport (Sport1 20:00)
Juventus FC–Sporting CP, D-csoport (felv., Sport2 22:45)
Összefoglaló a nap mérkőzéseiről (Sport1 22:45)

BAJNOKOK LIGÁJA csoportkör 3. forduló. Sport1 17:45 Qarabag FK–Atlético Madrid C-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Matuz Krisztián, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 20:00: FC Barcelona–Olympiakosz PFC D-csoportmérkőzés (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs, Nyilasi Tibor és Vincze Ottó); Sport2 20:30 FC Bayern München–Celtic FC H-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián); Film Mánia 20:30 SL Benfica–Manchester United A-csoportmérkőzés (kommentátor: Faragó Richard), Sport2 22:45 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs, Nyilasi Tibor és Vincze Ottó); Sport2 22:45: Juventus FC–Sporting CP D-csoportmérkőzés (felvételről, kommentátor: Farkas Norbert)