Indul az év utolsó dupla 500-as hete • SportTV

Indul az év utolsó dupla 500-as hete

2017. 10. 23. 09:15    
Olvasási idő: 2 perc

Ilyen tájt, októberben „párban járnak” az 500-as tenisztornák. Három hete egy időben rendezték a két távol-keleti fővárosban, Tokióban és Pekingben az előző kettőt, ezen a héten pedig szintén egyszerre, hétfőtől vasárnapig zajlik az esztendő utolsó két versenye ebből a típusból, a bécsi Erste Bank Open és a bázeli és a bázeli Swiss Indoors Basel. Utóbbin elindul Nadal és Federer is, de ők még első nap még lépnek pályára.

Bécsben már kora délután elkezdődnek a főtábla küzdelmei és kiváló teniszezőket szólítanak majd a kemény pályára. Elsőként Gilles Simon (a világranglistán 71.) játszik a korábban sokkal jobb játékosnak számító, de a sok kihagyás miatt jócskán visszaesett, most szsabad kártyával induló lett Ernests Gulbisszal (vlr.: 203.). A 32 éves francia és a 29 esztendős balti teniszező eddig csupán egyszer játszott a Touron, az is több mint hat és fél éve volt: a 2011-es sydney-i torna elődöntőjében Simon 7:6(1), 6:0-ra bizonyult jobbnak. Érdekesség, hogy tíz éve a cincinnati mesterverseny selejtezőjében is összemérték erejüket, akkor Gulbis győzött 6:4, 7:5-re.
A második párra is jut francia, s ott is két, a harmadik x-et már átlépő játékos mérkőzik meg egymással, két korábbi nagymenő, aki mára már nem kerültek a kiemeltek közé. Richard Gasquet (vlr.: 28.) mérkőzik a hozzá hasonlóan már Davis-kupa-döntőben szereplő, sőt a csapattrófeát meg is nyerő spanyollal, a már 36 esztendős Feliciano Lópezzel (vlr.: 34.). Ők már jó néhányszor összemérték erejüket a profi körversenyen, 2003 óta (!) lejátszott féltucat találkozójukból Gasquet ötöt nyert meg. Ezek közül két tornadöntő is volt, 2006-ban az akkor még három nyert szettre menő gstaadi finálét a gall két ellentétes végű rövidített és két 6:3-as szettben nyerte meg. Legutóbb viszont – igaz, annak is már három éve – López volt a jobb, az eastbourne-i füvön győzte le egyedül Gasquet-t, ugyancsak a döntőben.
A bécsi harmadik találkozón már kiemelt is fellép. Az ugyancsak két +30-as teniszező részvételével zajló találkozón a 34 éves Philipp Kohlschreiber (vlr.: 32.) a nála két esztendővel fiatalabb amerikai John Isnerrel (vlr.: 13.) csap össze, aki a torna 5. kiemeltje. Ők is váltottak már 7 mérkőzést egymással a 2010-es első, pekingi összecsapásuk óta, a mérleg az amerikai szervaspecialista számára kedvező, 4-szer nyert a német 3-jával szemben.
Nem előbb mint este 7-kor az első kiemelt is megmutatja magát az osztrák fővárosban: Alexander „Sascha” Zverev (vlr.: 5. – képünkön) a szerb Viktor Troicki (vlr.: 48.) ellen kezd. A német klasszis már háromszor játszott a nála 11 évvel idősebb szerbbel: két éve Stuttgartban még kikapott tőle, tavaly Hallében, ugyancsak füvön már két szettben megverte, idén pedig a salakos római mesterversenyen sima két játszmában ugyancsak Zverev volt a jobb. Ez a kár jó előjel is lehet számára, mert a Foro Italicón később megnyerte a viadalt, élete első 1000-es mesterversenyén diadalmaskodva.
Zverevékkal zárul a bécsi műsor, de Bázelben még játszanak később is, nagy valószínűséggel részben vagy egészben meg tudjuk mutatni a korábban harmadik számú svájci teniszezőt, Marco Chiudinellit (vlr.: 353.) a holland Robin Haase (vlr.: 44.) ellen, akitől korábban egyszer már vereséget szenvedett. Bázelben egyébként a selejtezőből felkerült a főtáblára élversenyzőnk, Fucsovics Márton (vlr.: 203.), aki az első fordulóban majd az amerikai Jared Donaldsonnal játszik, ám arra a találkozóra csak hétfőt követően kerül majd sor.

Sport2 13:00-tól ATP 500-as tenisztorna, Bécs és/vagy Bázel (kommentátor: Ágai Kis András és Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs)