Kupagyőztes kavalkád keddre • SportTV

Kupagyőztes kavalkád keddre

2017. 10. 24. 10:10    
Olvasási idő: 3 perc

A második fordulóval folytatódik a német nemzeti kupaküzdelem, a DFB-kupa, amelyben a nyolcaddöntőbe kerülés a tét. Kedden és szerdán összesen négy mérkőzést közvetítünk. Az első napi négy csapatunk közül hárman korábban már elhódították a serleget, mi több, a negyedik is volt már 7-szer kupagyőztes, de „csak” az akkor még létező NDK-ban. Mi több, történetük során mind a négyen szerepeltek már európai kupadöntőben is, de hárman közülük csak négy évtizede, a hetvenes években…

DÜSSELDORF–MÖNCHENGLADBACH

A korosabb szurkolók közül jó néhányan emlékezhetnek az egykori KEK 1979-es döntőjére, amelyet szenzációs mérkőzésen, hosszabbítás után 4–3-ra nyert meg az FC Barcelona a Fortuna Düsseldorf ellen. (A meccset nem mellesleg Palotai Károly vezette Bázelben – kiválóan…) A német együttes akkoriban igazi kupacsapatnak számított, az előző évben döntős volt a DFB-kupában (azért indulhatott a KEK-ben, mert a bajnok és kupagyőztes Kölntől a fináléban kapott ki), valamint abban az évben és egy esztendő múlva meg is nyerte a nemzeti kupát. (A háromszor egymás utáni döntőbe jutásra előtte senki, után meg csak a Werder, a Bayern – kétszer – és a Dortmund volt csak képes). A düsseldorfiak azóta messze kerültek az akkori magaslatoktól, az elmúlt évtizedekben megjárták a Regional- és az Oberliga poklát is. Legutóbb azonban 2012–13-ban egy esztendőn át ismét a Bundesligában szerepeltek, a s a kiesés óta minden egyes évben tervezik a visszakerülést. Könnyen meglehet, hogy éppen az az idény hozza meg az áhított visszatérést, hiszen 11 forduló után a Fortuna három pont előnnyel vezeti a Bundesliga2 bajnoki táblázatát, tíz legutóbbi mérkőzéséből 9-et megnyerve. Igaz, az előző kupafordulóban csak a hosszabbításban sikerült kivernie a szintén jobb napokat látott, jelenleg ugyancsak másodosztályú Bielefeldet.
A Mönchengladbachnak még a Fortunánál is gazdagabb a múltja és közel hasonló a kupamúltja is. A Borussia 5 ízben játszhatott DFB-kupafinálét (a Fortuna 7-szer), viszont 3 alkalommal győztesen hagyhatta el a játékteret. Igaz, a Gladbach is már több mint két évtizede, 1995-ben jutott el a döntőig, az volt a harmadik sikere, 3–0-ra győzte le a Wolfsburgot. A „zebrák” a bajnokságban a középmezőnyben helyezkednek el, 9 forduló után 14 pontjuk van, eggyel vannak csak elmaradva a már El-indulást érő pozícióban álló Hannovertől. Az első kupafordulóban 2–1-re győzték le az RW Essent. Elég tekintélyes a fekete-fehérek sérültlistája: Helmeroth, Doukouré, Benes, Strobl, Drmic és Sinkalla sem állhat Dieter Hecking edző rendelkezésére.
A két együttes korábban Hárommérkőzést vívott a DFB-kupában, legutóbb a 2012–13-as kiírásban ugyancsak a 2. fordulóban 0–0-s döntetlen után a 96. percben szerzett Nando-góllal a Fortuna jutott tovább. Előtte 1976-ban a nyolcaddöntőben (3–2), 1971-ben pedig a negyeddöntőben (3–1) ugyancsak a düsseldorfiak örühettek, azaz a Gladbach eddig még egyszer sem búcsúztatta mostani vendélátóját a kupából.

MAGDEBURG–BORUSSIA DORTMUND

A házigazda szász együttes kupagyőztes, nem is egyszeres. Igaz, a DFB-Pokalt még nem emelhette magasba, de az egykori NDK szövetségi kupáját (DFLV-Pokal) 7-szer (holtversenyes rekord a Dynamo Dresdennel), az egyesített Németországban saját tartományi kupáját (Saxo-Altach Pokal) nem kevesebb mint 11-szer megszerezte már. (No meg KEK-győztes volt 1973–74-ben.) Jelenleg a Bundesliga3-ban szerepel, 11 forduló után a 2. helyen áll, azaz harcban van a másodosztályba jutásért. Az előző körben első osztályú csapatot, az Augsburgot búcsúztatta hazai 2–0-val.
Ettől persze még a vendég BVB a toronymagas favoritja a párosításnak. A Borussia 4 győzelmével és 5 további döntőjével csupán 5. az örök ranglistán, ám a legutóbbi 6 kiírásból ötször eljutott a berlini döntőig, s idén májusban meg is nyerte azt. Az őszi idényt parádésan nyitotta a csapat, hétmeccses veretlenségi sorozattal a bajnokságban, az első öt fordulóban még gólt sem kapott. A BL-ben azonban első két mérkőzését elveszítette, a harmadikon csak ikszelt és a Bundesligában is becsúszott az első gikszer a Leipzig elleni hazai vereség formájában. Az elmúlt néhány kellemetlen eredményt követően a kritikusok a túlzottan nyílt játék miatt bírálták Peter Bosz mestert, aki továbbra is kitart koncepciója mellett. A dortmundiak csapatába többen is visszatérhetnek: Schmelzer egykori csapata ellen léphet pályára, miután a bajnokin már helyettesítette az eltiltott Papasztathopuloszt, Raphael Guerreiro és André Schürrle hosszú sérülés után Magdeburgban kezdhet ismét a sárga-feketék csapatában. A két együttes egyetlen egyszer, tíz éve játszott egymással a kupában, akkor az első fordulóban Magdeburgban a BVB fölényes, 4–1-es győzelmet aratott. (Mivel sosem szerepeltek egyazon bajnokságban, egyszersmind az volt a két csapat eddig egyetlen tétmérkőzése is.)

DFB-kupa, 2. forduló. Sport1 18:15 Fortuna Düsseldorf–Borussia Mönchengladbach (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 20:30 1. FC Magdeburg–Borussia Dortmund (kommentátor: Matuz Krisztián, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila)