Tankolt a Golden State Warriors! • SportTV

Tankolt a Golden State Warriors!

2017. 10. 28. 18:11    
Olvasási idő: 2 perc

Az egykori GM-asszisztens szerint a Golden State Warriors is „tankolt”, hogy jobb draftcetliknek köszönhetően erősítse meg keretét, amely mára a legjobb lett az NBA-ben.

Az NBA mindent megtesz azért, hogy a csapatok ne folyamodjanak a „tankolás” (jobb draftcetlik reményében szándékos vereségek sorozata) eszközéhez, de néha azért kiderül, akadnak franchise-ok, amelyek tudatosan bevállalják ezt. Most éppen a bajnoki címvédő Golden State Warriorsról derült ki, hogy 2012 márciusában a jövőért feláldozta a jelent.
Az esetről Travis Schlenk, az Atlanta Hawks general managere számolt be, aki 2012-ben még a Warriorsnál volt az ottani GM asszisztense. Akkor márciusban a Golden State hátulról a harmadik volt a Nyugati főcsoportban, viszont a Keleti főcsoport összes olyan csapatánál jobb mérlege volt, amely nem állt playoffhelyen. Ha minden így maradt volna, a Warriorsnak csak négy százalék esélye lett volna arra, hogy az első hét között válasszon a drafton. De ez kevés volt a csapatnak, inkább elcserélte akkor legjobbnak tartott kosarasát, Monta Ellist a Milwaukee Buckshoz, cserében többek között megkapta a sérült Andrew Bogutot. Majd 17 meccset elvesztett az utolsó 20-ból, így végül hetediknek draftolhatott és el is hozta a kiszemelt Harrison Barnest.
„Tudtuk, sohasem lett volna akkoriban centerünk a Golden State-nél. A jövőre való tekintettel úgy voltunk vele, nekünk az a jó, ha tudjuk, akkor egészségesen kapjuk vissza. Stepht pedig lecsendesítettük. És tudtuk, be kell kerülnünk a legrosszabb hét közé, hogy megtarthassuk a draftcetlinket, ami nagyon fontos volt nekünk. Hogy tankolás lett volna? Azt hiszem. A következő évek miatti tudatos döntés volt. Neked egy franchise vezetőjeként azt kell tenned, ami a franchise-nak a legjobb. És néha ez azt jelenti, hogy mindenáron védened kell a draftjogodat” – fejtegette Schlenk.
Bogut lett a Warriors-védekezés fejlődésének fő letéteményese, Barnes pedig kulcsszerepet vállalt a csapat 2015-ös bajnoki címéből. Az már csak járulékos haszon volt, hogy Andre Iguodala és talán Kevin Durant idecsalogatásában is volt némi szerepük.

(Sport TV)