A Barcáé Európa nagy fala • SportTV

A Barcáé Európa nagy fala

2017. 11. 01. 12:03    
Olvasási idő: < 1 perc

Muszáj dicsérni a Barcelona védelmét, ha a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában kapott gólokat nézzük, a katalánok négyesének nincs párja Európában.

Egy Messivel és Luis Suárezzel felálló csapat esetében talán furcsa a védelmet dicsérni, de most ezt kell tennünk. A bajnokságban és a Bajnokok Ligájában veretlen Barcelona ugyanis elég biztos védelmi alapokon nyugszik, ennek az alakzatnak is jócskán része van abban, hogy a csapat a bajnokságban és a BL-ben lejátszott 14 tétmérkőzésen mindössze négy gólt kapott, hármat a bajnokságban (a Getafétól, az Eibartól és az Atlético Madridtól), egyet pedig a BL-ben (az Olympiakosztól otthon).
Ha a két legfontosabb sorozatban kapott gólokat tekintjük, a katalánok állnak a legjobban Európában. Az ebben a rangsorban második Manchester United öt kapott gólt számlál (négyet a Premier League-ben, egyet a BL-ben), a Manchester City (a Napoli elleni, idegenbeli fellépés előtt) hétnél tart (6+1), a PSG (8+0) pedig nyolcnál. És ami a Barca esetében kiemelendő, csak az Atléticót erősítő Saúl gólja vezetett az együttes pontvesztéséhez. A Top5 bajnokságban egyébként nincs olyan együttes, amely kevesebb gólt kapott volna a Barcelonánál. A BL-re ez már nem igaz, ott a PSG négy kör utáni nullája felülmúlhatatlan.
A remek barcelonai védekezés jelentős részben annak köszönhető, hogy Ernesto Valverde vezetőedző nagyjából megtalálta az ideális összetételt hátul. A kapuban Ter Stegen helye megkérdőjelezhetetlen, a védőnégyesből Umtiti, Piqué és Jordi Alba helye fix, a jobb oldalon Sergio Roberto és Semedo váltogatja egymást. Ha nagy a baj, Digne vagy Mascherano még beszállhat, más nem nagyon.
Ter Stegennél mindenképpen meg kell még említeni, hogy egy rekordja máris van, a bajnokságban 10 forduló alatt mindössze három gólt kapott, a Barca korábban sohasem állt ilyen kevés kapott góllal 900 percnyi futball után.

(Sport TV)