Kurzawa és a PSG is rekorder • SportTV

Kurzawa és a PSG is rekorder

2017. 11. 01. 11:16    
Olvasási idő: 3 perc

A hatodik BL-játéknapon 20 gól született – egyedül a Barca játszott gól nélküli döntetlent Athénben – , amely pontosan meccsenkénti 3-as gólátlagot jelent. Matematikailag csak a PSG és a a Bayern München véglegesítette helyét már négy kör után a kieséses szakaszban, de igen közel került ehhez a Manchester United és az FC Barcelona is.

,

+ A francia csapat a 4., a német a 6. alkalommal véglegesítette továbbjutását már az első négy nap után a BL-ben. A Bayern ráadásul az elmúlt öt idényből már negyedszer cselekedte meg ezt.
o Lionel Messi 119. BL-meccsét játszotta Athénban, ezzel az örök ranglista 10. helyét foglalja el Xabi Alonso és Zlatan Ibrahimovic társaságában.
= Stephan El Shaarawy a 38. másodpercben elért találatával a Roma BL-történetének leggyorsabb gólszerzője lett. Az eddigi házi rekordot Mohamed Szalah tartotta 1:41 perccel. A gól egyébként a leggyorsabb BL-találat 2013. november 26.óta, amikor az Arsenal középpályása, Jack Wilshere a 27. másodpercben vette be az Olympique Marseille kapuját.
+ Az egyiptomi származású olasz válogatott csatár az ötödik játékos Christian Panucci, Antonio Cassano, Marco Borriello és Philippe Mexes után, aki a Roma és a Milan színeiben is gólt szerzett a Bajnokok Ligájában. Első félideji duplája pedig a negyedik a klub BL-históriájában, korábban erre Totti, Gervinho és De Rossi volt képes.
o Neymar 25. góljával – Mario Jardellel holtversenyben – a harmadik legeredményesebb brazil a milliomos elitligában. Csak Kaká (30) és Rivaldo (27) szerzett több BL-gólt náluk honfitársaik közül. A brazil csatárzseni a BL-idény első négy mérkőzésén egyaránt betalált, erre korábban honfitársai közül Sonny Anderson volt képes még 2002-ben a Lyon színeiben.
= Diego Perotti a második argentin futballista, aki a rómaiak színeiben BL-találatot ért el. Az első Gabriel Batistuta volt 2002-ben.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

+ Mile Svilar (képünkön) 18 éves 65 napos korában minden idők legfiatalabb kapusa lett, aki 11-est hárított a BL-ben. Az ifjú szlovén egyben a második portás a Bajnokok Ligája történetében Nikolaj Mihajlov után, aki egynél több öngólt vétett (s persze az első, aki első két BL-meccsén cselekedte meg ezt).
o Anthony Martial a 6. MU-játékos, aki büntetőt rontott a BL-ben Van Nistelrooy, Saha, C. Ronaldo, Nani és Van Persie követőjeként.
= A Barcelona csaknem öt év után maradt eredménytelen a BL csoportkörében. Legutóbb ez 2012. december 5-én fordult elő a katalán csapattal (Benfica ellen 0­–0)
+ Layvin Kurzawa (felső képünkön) az első védőjátékos, aki mesterhármast ért el a csúcsligában. (Egyes vélekedések szerint Franck Sauzée az Olympique Marseille-ből is megtette ezt, mások ide helyezik Gareth Bale-t is, aki még a Spursban az Inter ellen hármat lőtt a San Siróban. A „hivatalos” felállás szerint akkor balhátvédet játszott, valójában szonban a középpálya bal oldalán futballozott. Más vélekedések szerint Sauzée is inkább középpályás volt, éppúgy mint a hol hátvédként, hol középpályásként feltüntetett grúz Levan Kobiasvili, aki a Schalke színeiben lőtt hármat a PSV-nek 2004-ben.)
o Cesc Fabregas a Chelsea-ben pályára lépve a 9. spanyol játékos lett, aki elérte a 100 meccses szereplési határt a BL-ben. Az őt megelőző nyolcak: Casillas 166 (egyes források szerint 167), Xavi (151), Raúl (142), Iniesta (125), X. Alonso (119), Puyol (115), Sergio Ramos és Víctor Valdés (106-106).
+ Igor Akinfejev, a CSZKA kapusa 8. egymást követő mérkőzésén is kapott gólt a BL-ben. A moszkvaiak portása 43. alkalommal épett fel a csúcsligában és 11 esztendeje annak, hogy egy mérkőzést kapott gól nélkül tudott zárni abban.
o Míchel, a Qarabag középpályása a negyedik spanyol játékos, aki légiósként betalált az Atlético Madrid kapujába. Három elődje: Fernando Torres, Xabi Alonso és Álvaro Morata.
= A PSG négy forduló után 17 góllal áll, ez új rekord. A régit a Manchester United tartotta 16-tal 1998–99-ben, amikor a végén meg is nyerte a Bajnokok Ligáját.
+ Javi Martínez 38. BL-mérkőzésén szerezte meg első gólját a Celtic elleni győztes találattal. A védekező középpályás ezzel a csúcsliga históriájának 137. spanyol gólszerzője lett.
o A Chelsea az első angol csapat, amely ebben a BL-kiírásban vereséget szenvedett. A négy angol BL-együttes (a két manchesteri, a Spurs és a Chelsea) összesített mérlege eddig: 12 győzelem, 4 döntetlen és 1 vereség.