Az olasz és az angol éllovas csatája • SportTV

Az olasz és az angol éllovas csatája

2017. 11. 01. 10:15    
Olvasási idő: 4 perc

Mivel Isztambulban korábban is játszanak, ezúttal négy (!) élő és egy felvételes mérkőzéssel jelentkezünk a BL 4. fordulójának második napjáról. S persze a másik három mérkőzés góljait is láthatják rögtön az élő találkozó befejezése után a Sport1-en.

BESIKTAS JK–AS MONACO

A két együttes eddigi egyetlen európai kupatalálkozóját két hete játszották, meglepetésre a török együttes nyert a II. Lajos Stadionban. Ezzel egyébként a „sasok” csapata az első török klub, amely három egymást követő győzelemmel rajtolt a milliomos elitligában. A „visszavágón” már egyetlen pont is elég a fekete-fehéreknek a már matematikailag biztos továbbjutáshoz. A Besiktas francia klubtól egyébként hazai pályán még sosem szenvedett vereséget, 4-ból 3-szor nyert, egyszer remizett. Ám az legutóbbi győzelmének nem örülhetett maradéktalanul, mert a Lyont hiába győzte le 2–1-re hazai pályán az Európa-liga negyeddöntőjében, mert ugyanennyire kapott ki Franciaországban és a gól nélküli hosszabbítás után a 11-es párbajt 7-6-ra elveszítette. A Monaco eddig csupán egyetlen pontocskát csipegetett össze a BL-kiírásban – Lipcsében remizett – , gyakorlatilag mindhárom visszavágóját meg kell nyernie a továbbjutáshoz. A hercegségbeli együttes egyébként „végigpróbálta” a nagy török hármast az BEK-/BL-ben: a Galata ellen 1989-ben negyeddöntőt bukott (0–1, 1–1), az 1994-es csoportkörben oda-vissza nyert (2–0, 3–0), a 2000-es első csoportkörben otthon nyert, idegenben vesztett (3–2, 2–4), a Fenerrel viszont sikeres selejtezőt vívott tavaly (3–1, 1–2), elindulva az elődöntőig vezető úton. A Besiktasszal meg most akaszkodik össze, s Isztambulban kell javítania a hatalmas blama után. Leonardo Jardim együttese egyébként a két héttel ezelőtti vereség óta két bajnokit nyert, egyformán 2–0-ra a Caen és a Bordeaux ellen, ezzel felzárkózott a 2. helyre a Ligue1-ben, négy ponttal követve a vezető PSG-t. A vendéglátó BJK jól hasít a BL-ben, de a Süper Ligben csak a 3., a Galata 5, az új nagycsapat Istanbul Basaksehir 2 ponttal előzi meg.

NAPOLI–MANCHESTER CITY

Két hete is, most is a két topliga, a Serie A és a Premier League listavezetőjeként mérkőzik meg a két együttes. Mindketten veretlenül, egy döntetlen mellett csupa győzelemmel néznek maguk mögé a bajnoki táblázaton, a City 11 meccs után öt ponttal előzi meg a városi rivális Unitedet, a Napoli 10 találkozót követően 2 ponttal áll egy másik 3-szoros BEK-/BL-győztes, az Inter előtt. A City of Manchesterben született 2–1-es eredmény tökéletesen szimmetrikus mérleget eredményez a két csapat közt: 1-1 győzelem mellett 1 döntetlen, 4 rúgott és kapott gól áll mindkét oldalon. A BL-csoportban a City százszázalékos teljesítménnyel vezet, a nápolyiak azonban a Sahtarral futnak versenyt a második továbbjutó helyért. Maurizio Sarri csapatának most a pozitív történelmi mérleg őrzése (is) a feladata: angol bajnokságban szereplő csapattól még sosem kapott ki a San Paolóban (3 győzelem, 1 döntetlen). A City viszont 6 itáliai fellépéséből egyet sikerrel zárt, a Romát sikerült legyőznie a 2014-es BL-csoportkörben 2–0-ra. A Guardiola-legénység egyébként idegenben nem túl acélos, legutóbbi 7 kiszállásból csupán egyetlen egyet nyert meg Rotterdamban, a másik 6-ból háromszor kikapott, 3-szor remizett. Csak halkan jegyezzük meg: egy döntetlen most egyik csapatnak sem jönne rosszul: az angolok már továbbjutnának vele, az olaszok pedig még Sahtar-siker esetén is saját kezükben tarthatják a sorsukat, mert az ukránokat még fogadják a San Paolóban.

BORUSSIA DORTMUND–APOEL NICOSIA

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A Borussia október közepéig egyértelműen két arcát mutatta: a bajnokságban szárnyalt, a BL-ben mindkét erős ellenfelével szemben alulmaradt. Aztán következett a Leipzig elleni hazai vereség, a Bajnokok Ligájában pedig csak döntetlen Nicosiában. S bár a kupában brillírozott a BVB, a Bundesligában elszenvedett újabb kudarc (Hannover 2–4) miatt már csak második a táblázaton. A BL-ben csak akkor van esély, ha mindhárom visszavágót megnyeri a Borussia, ehhez azonban óriási formajavulásra van szüksége Peter Bosz együttesének. Az APOEL-ben mi természetesen fokozott figyelemmel kísérjük Sallai Roland (képünkön a Spurs ellen) szereplését. A fiatal válogatott középpályás mindhárom eddigi meccsen szerepet kapott, de egyiket sem játszotta végig. A csapat a bajnokságban a sorozatos címvédések után jelenleg csak 8., de három meccsel van elmaradva az aktuális fordulószámtól (10), a vesztett pontok tekintetében 2. Sallai az AEK ellen a múlt héten megszerezte második bajnoki gólját (1-3-as vesztes meccsen), most szombaton ismét végigjátszotta az Etnikosz Ahna elleni 1–1-es mérkőzést. Eddigi összmutatói a ligában: 6 meccs –ebből 5 kezdőként – , 480 játékperc, 2 gól; a BL-ben 3 mérkőzés (2-szer volt kezdő), 141 perc.

FC PORTO–RB LEIPZIG

A lipcsei együttes rohamléptekkel fejlődik, a Bajnokok Ligájában is. Első mérkőzésén megszerezte első pontját (a Monaco ellen), a harmadikon a korábbi kétszeres győztes Porto ellen az első győzelmét is. Ugyan országa rekordbajnoka és -kupagyőztese, a Bayern azért még erősebb a lipcseieknél (a kupában 11-esekkel, a Bundesligában 2–0-val bizonyult jobbnak), Gulácsi Péter együttes ismét dobogós helyen áll a bajnokságban, s esetleges portói pontszerzéssel versenyben maradhat a továbbjutásért az elitligában is. A magyar válogatott kapus alapember Lipcsében: az idény 13 tétmérkőzésből 12-n végig ő őrizte az RB kapuját. Dolga lesz elég Portóban is, a listavezető sárkányok a bajnokságban 10 meccsen 28 gólt szereztek (vezetik is veretlenül a bajnokságot a Sporting előtt 1 ponttal), persze a BL-ben más a képlet, az eddigi 3 találkozón „csak” 6 gólt szereztek. Amúgy az FCP mérlegét a német csapatok ellen éppen a lipcseiek lendítették át negatívba: 32 összecsapásból 12-t nyertek, 13-at veszítettek, 7 döntetlen mellett. Most egy győzelemmel ismét egyensúlyba kerülne a mérleg. Aminél persze kicsit fontosabb, hogy azzal ismét továbbjutó helyre kerülnének a kékek, akik sorozatban hetedszer főtáblások, összesen 22-edszer, s ebből 12 alkalommal továbbléphettek a kieséses szakaszba.

BAJNOKOK LIGÁJA, 4. FORDULÓ, 2. JÁTÉKNAP

Liverpool FC–NK Maribor, E-csoport (felv., Sport2 22:45)
FC Sevilla–Szpartak Moszkva, E-csoport
SSC Napoli–Manchester City, F-csoport (Sport1 20:00)
Sahtar Doneck–SC Feyenoord, F-csoport
FC Porto–RB Leipzig, G-csoport (Film Mánia 20:30, felv. csütörtök Sport1 15:00)
Besiktas JK–AS Monaco, G-csoport (Sport2 17:45)
Tottenham Hotspur–Real Madrid, H-csoport (felv., péntek Sport1 18:00)
Borussia Dortmund–APOEL Nicosia, H-csoport (Sport2 20:30)
(Összefoglaló a nap mérkőzéseiről Sport1 22:45)

BAJNOKOK LIGÁJA, 4. forduló, 2. játéknap. Sport1 17:45 Besiktas JK–AS Monaco G-csoportmérkőzés (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 20:00 SSC Napoli–Manchester City F-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila, Hegyi Iván és Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 Borussia Dortmund–APOEL Nicosia H-csoportmérkőzés (kommentátor: Petur András); Film Mánia 20:30 FC Porto–RB Leipzig G-csoportmérkőzés (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport1 22:45 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Farkas Norbert és Matuz Krisztián, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila, Hegyi Iván és Nyilasi Tibor); Sport2 22:45 Liverpool FC–NK Maribor E-csoportmérkőzés (felv., kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)