Zidane nem a legrosszabb edző • SportTV

Zidane nem a legrosszabb edző

2017. 11. 05. 05:06    
Olvasási idő: 3 perc

Vasárnap három mérkőzést közvetítünk – kettőt a Sport1-en, egyet a Sport2-n – , estére kiderül, elbír-e a minden máskorinál erősebb győzelmi kényszerrel a címvédő ás 11 pontos hátrányát 8-ra csökkenteni igyekvő Real Madrid.

LEVANTE–GIRONA

Nagyon sokszor előfordult már, hogy egy nagycsapat ellen erőn felül teljesítő, bravúrt elérő kiscsapat a következő játéknapon a töredékére sem képes előző produkciójának. A vasárnapi matinémeccsen elválik, a Real-verő Girona beáll-e ebbe a sorba, vagy képes ellenállni a remekül kezdő, de sokat visszaeső Levantének. A kupában nem sikerült: hazai pályán, a Montoliviben – igen, ott, ahol a Real zátonyra futott egy hete – simán 2–0-ra nyertek a kék-vörösök. Amúgy a Levante a bajnokságban szeptember 21., a Real Sociedad elleni 3–0 óta nyeretlen, ennek a szériának is szívesen véget vetnének Juan Muniz tanítványai.
A két csapatnak ez lesz az első élvonalbeli meccse, de a kupameccs előtt is játszottak egymással, még a másodosztályban 6 meccset 2008 és 2017 között, ezekból a Levante 3-at, a Girona egyet nyert meg, 2 iksz mellett, valenciai csapat 11, a katalán együttes 6 gólt szerzett.
(Örök mérleg az élvonalban: most játszanak először.)

CELTA VIGO–ATHLETIC BILBAO

Kér, ebben az idényben messze alulteljesítő együttes csap össze a Balaídosban, egymás kárára kellene megkezdeniük a felkapaszkodást a képességeiket megillető helyre. Mindkét együttesnek akad gólképes játékosa is, a galíciaiaknál az uruguayi Maxi Gómez (5 gól) és a válogatott Iago Aspas (4), míg a baszkoknál is egy régi motorosra, Aritz Adúrizra számíthatnak a szurkolók és a csapattársak. Az Athletic a nemzetközi színtéren is harcol, csütörtökön éppen „életben tartó” győzelmet aratott a svéd Östersund fölött. Ahhoz, hogy a LaLigában is meginduljon felfelé, olyat kellene cselekednie, ami augusztus dereka, az idény eleje óta nem sikerült: egymás után két mérkőzést kellene megnyernie. Ehhez járt úton kellene tovább járnia: 2002 óta, azaz másfél évtizede veretlen a Balaídosban, az elmúlt három meccset meg egyenesen meg is nyerte…
(Örök mérleg az élvonalban: 102 mérkőzés–25 Celta-győz.–21 dönt.–56 Athletic-győz./121–208-as gólkül.; Vigóban 51–22–12–17/77–63; a 2016–17-es idényben: Bilbaóban 1–2, Vigóban 3–0)

REAL MADRID–LAS PALMAS

A kirláyi gárda irányítását éppen 22 hónapja átvevő Zidane „országlása” legmélyebb gödrében van: elmúlt 8 meccséből csupán kettőt nyert meg. „A legegyszerűbb módja, hogy megmagyarázzam a vereségeket az, ha azt mondom: ez a futball. A kritika az, amit nem tudok elkerülni” – mondta a mester a sajtótájékoztatón az újságíróknak. „Nem vagyok a legjobb edző a világon, aminek tartottak nem is olyan régen, de a legrosszabb sem vagyok. Nincs eufória, amikor jól mennek a dolgok, vagy letargia, ha rosszul, megpróbálok középen maradni. Olyasmiről van szó, amit játékosként tanultam, s most megértem a játékosaimat. Nem vagyunk boldogok a két elvesztett mérkőzés után, de ez nem változtat a céljainkon. A futballban néha rossz sorozatokba esel, tavaly is megtörtént ez velünk és hamar kilábaltunk a bajokból. Most is ez fog történni. Az egyetlen dolog, amire koncentrálhatunk, a következő mérkőzés megnyerése, és mi mindent megteszünk ennek érdekében. A külső tényezőket nem tudjuk befolyásolni, csak a aját kemény munkánkat folytathatjuk. Nem hiszem, hogy rosszabbul játszunk, néha egy kicsit rosszabbul megy, de ez nem vonatkozik az egész játékra vagy minden mérkőzésre.” Az edző válaszolt a sérültek állapotát firtató kérdésekre is: „Boldogok vagyunk, hogy Dani Carvajal és Gareth Bale is visszatér, de szükségünk van Mateo Kovacicra, aki azt hiszem, jövő héten csatlakozhat hozzánk. Carvajal már rendben van, Bale is részt vett már a második a csapattal közös edzésen is. Normális folyamat során térnek visza, Daninak meg kell adni a megfelelő nyugalmat. Reméljük, Gareth velünk marad és nem megy el a válogatottjával, mert azt akarjuk, hogy velünk maradjon és minél hamarabb visszatérjen Madridba” – utlat Zidane arra, hogy Wales még alig gyógyultan is idényt tart a szélső szolgálataira, noha már nincs érdekelve a világbajnoki részvételértfolytatott küzdelemben.
(Örök mérleg az élvonalban: 66 mérkőzés–44 Real Madrid-győz.–15 dönt.–7 Las Palmas-győz./177–62-es gólkül.; Madridban 33–28–5–0/116–22; a 2016–17-es idényben: Las Palmasba 2–2, Madridban 3–3)

LaLiga Santander, 11. forduló. Sport1 11:45 Levante UD–FC Girona (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 16:15 Celta Vigo–Athletic Bilbao (kommentátor: Matuz Krisztián); Sport1 20:45 Real Madrid–Las Palmas UD (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Petur András, szakértő: László Csaba)