„Északi túrán” a magyar kézilabda • SportTV

„Északi túrán” a magyar kézilabda

2017. 11. 26. 11:40    
Olvasási idő: 3 perc

Három fontos kézilabdacsapatunk is a kontinens északi felében lép pályára vasárnap. Két klubcsapatunk BL-mérkőzést játszik, a Veszprém Dániában, a Szeged Svédországban, míg a női válogatott nemzetközi tornán Norvégiában mérkőzik meg – egy ázsiai nemzeti együttessel.

MAGYARORSZÁG–DÉL-KOREA

Gyakorlatilag a 3. helyért lép pályára válogatottunk a Möbelringen-kupa nemzetközi tornán Dél-Korea legjobbjai ellen. Mindkét együttes vereséget szenvedett a házigazda norvégoktól és az olimpiai bajnok oroszoktól is. A mieink veresége kisebb különbségű volt (az oroszoktól 2 góllal kaptunk ki, a koreaiak 5-tel, a norvégok 5-tel vertek meg minket, de 11-gyel az ázsiaiakat), így aztán döntetlen esetén is a mi csapatunké lenne a torna harmadik helye.
A magyar válogatott támadójátéka eddig elfogadhatónak minősíthető a tornán, a védekezés az oroszok ellen több alkalommal is szétesett, a házigazdák ellen a mérkőzés hajrájába fordulva az eladott labdák okozták az együttes vesztét. A dél-koreaiak általában olimpiától olimpiáig építkeznek, jelenlegi csapatukban sok a fiatal, tehetséges, de még messze nem kész játékos. Ha Kim Rasmussen csapata kellőképpen levonja az előző két mérkőzés tanulságait, esélyes a győzelem megszerzésére a koreaiak ellen, akikkel legutóbb nyolc éve (!) mérkőzött meg a nemzeti együttes. S egy győzelem tudatával sokkal jobb lenne a világbajnokságot megkezdeni jövő szombaton még akkor is, ha a vb-címvédő és a csapatot most éppen biztosan legyőző Norvégia lesz is az első ellenfél.
(A két válogatott örök mérlege: 23 mérkőzés, 10 magyar győzelem, 2 döntetlen, 11 dél-koreai győzelem, 659–682-es gólkülönbség. A legutóbbi mérkőzés: Magyarország–Dél-Korea 28–28 (17–11), 2009. december 13., vb-középdöntő)

AALBORG HANDBOLD–TELEKOM VESZPRÉM

A dán együttes nem sűrű résztvevője a Bajnokok Ligájának, a rendszeresen szereplő veszprémi csapattal csak egyszer találkozott. Az az egyetlen találkozás sima veszprémi győzelmet hozott november elején. A bakonyi gárda 30–14-es sikeréből az akkor (i) szenzációsan játszó Lékai Máté 7 góllal vette ki a részét. Mindkét együttes kettős vereséget szenvedett a csoportfelező dupla fordulóban, a dánok a Kielcétől kaptak ki otthon 6 góllal, ám idegenben csak eggyel. A Telekom oda-vissza öt góllal maradt alul a PSG-vel szemben. Ezzel együtt az Aalborg egy győzelemmel (a Celje ellen otthon) és 7 vereséggel sereghajtója a B-csoportnak, amelynek a Veszprém a dupla kudarc után is 3. helyezettje, mert korábban 5-ször is győzött, egy remi mellett. Ljubomir Vranjes csapatának a szokásos szófordulat szerint kötelező a győzelem, ám egy másik sablont idézve ezeket a legnehezebb elérni. Teljes koncentrációval azonban minden bizonnyal képes lesz erre a legutóbbi kiírás bronzérmese.
(A két csapat örök kupamérlege: 1 mérkőzés, 1 Veszprém-győzelem, 24–30-as gólkülönbség. A legutóbbi mérkőzés: Veszprém–Aalborg 30–24 (16–10), 2017. november 4., BL-csoportmérkőzés)

IFK KRISTIANSTAD–MOL-PICK SZEGED

Nyolcadszor találkozik a két csapat, az első két mérkőzésüket még az EHF-kupában vívták 2014-ben, azóta mindig a BL-csoportkörben mérkőznek meg. A közös nevező, hogy valamennyi eddigi csatát a szegediek nyerték meg. A legkisebb különbség 2 gól volt 2015 novemberében, a legnagyobb 11 gólos, az EHF-kupa visszavágón 2014 márciusában. A legutóbbi mérkőzésre október 1-jén került sor, amikor a Pick még a hullámvölgy előtt volt. Félidőben 9 góllal vezetett a Tisza-parti együttes, ennyi maradt a végén is a különbség. A legjobb szegedi játékosnak Bodó Richárd bizonyult, akinek 8 kísérletéből mind a 8 góllal zárult. Még ha most talán nem is lesz újabb százszázalékos játékosa a szegedieknek az aalborgi visszavágón, remélhetjük, hogy a Barcelona elleni felszabadító bravúrgyőzelem lendületével továbblépnek. A hétről a nyolcra.
(A két csapat örök kupamérlege: 7 mérkőzés, 7 Szeged-győzelem, 176–213-as gólkülönbség. A legutóbbi mérkőzés: Szeged–Kristianstad 36–27 (19–11), 2017. október 1., BL-csoportmérkőzés)

Sport2 16:00 Magyarország–Dél-Korea Möbelringen-kupa női felkészülési torna (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Tóth Tímea); Sport1 16:30 Aalborg Handbold–Telekom Veszprém VELUX EHF BL B-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Pásztor István); Sport1 18:45 IFK Kristianstad–MOL-Pick Szeged VELUX EHF BL A-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Juhász István)