Kézilabda-szuperszombat az S1-en • SportTV

Kézilabda-szuperszombat az S1-en

2017. 12. 02. 09:21    
Olvasási idő: 3 perc

„Kézilabda-szuperszombat” szlogennel hirdetjük december 2-ai Sport1-es délutánunkat-esténket már egy jó ideje, s valóban, nehéz ennél érdekesebb programot adni magyar sportszerető nézőnek. Előbb a Szeged és a Veszprém soros hazai BL-meccsét közvetítjük élőben egyaránt lengyel ellenféllel szemben, majd következik a magyar női válogatott nyitó találkozója a németországi vb-ről, amelyen a mieinknek a címvédő Norvégia lesz az ellenfele.

MOL-PICK SZEGED–ORLEN WISLA PLOCK

A kétfelvonásos magyar-lengyel BL-csata könnyebbiknek ígérkező fele a szegedieké.
Ha abból indulunk ki. Hogy az idei BL-kiírás két erősebb csoportjának (A-, B-) 12 csapatából egyedül a Plock nyeretlen még, vagy abból, hogy két hete a hazaiak milyen parádés játékkal győzték le a BL-rekorder Barcelonát, akkor egészen egyértelműnek tűnik a szombati mérkőzés kimenetele. Ugyanakkor a Szeged – sajnos – a múlt héten bemutatót tartott abból is, hogyan tud kikapni egy olyan együttestől, amely ellen egyértelmű esélyesként lép pályára. Sajnos, a kristianstadi vereséggel a Mol-Pick kiszállni látszik a négyes versenyfutásból, amelyet korábban a Nantes-tal, a Barcelonával és a Löwennel folytatott a csoport virtuális dobogójáért, hiszen jelenleg már három pont a hátránya németekkel és a spanyolokkal szemben. Az 5. hely biztos megőrzéséhez viszont kellene a két pont a gyengébb ellenfél ellen otthon. Merthogy a Plock gyengébb csapat, azt a szegediek éppen a két együttes lengyelországi találkozóján bizonyították be, amelyen háromgólos félidei vezetés után hétgólos győzelmet arattak. Azon a mérkőzésen a sok jó teljesítmény közül is kiemelkedett Bodó Richárdé, aki a csapat góljainak több mint egy negyedét, 9-et helyezett el a Wisla hálójában.

(A két csapat nemzetközi kupamérlege: 3 mérkőzés, 3 Szeged-győzelem, 85–59-es gólkülönbség. A legutóbbi mérkőzés: Plock–Szeged 26–33 (12–15), 2017. október 11., BL-csoportmérkőzés.)


TELEKOM VESZPRÉM–PGE VIVE KIELCE

A tavalyi, sosem feledhető BL-döntő óta minden Veszprém–Kielce meccs különleges. A tavalyi kölni „tragédia” (a mi szempontunkból mindenképpen az…) után a lengyelek már ebben a kiírásban is borsot törtek a veszprémiek orra alá: a Telekom négymeccses győzelmi rajtsorozatát éppen ők törték meg október közpén, egy végletekig kiélezett találkozón. „Első és legfontosabb, hogy a szurkolóink bizalmát visszaszerezzük. Azt gondolom, hogy az elmúlt 3 Bajnokok Ligája mérkőzés nem úgy sikerült, ahogyan azt mi játékosok, illetve a szurkolók szerették, vagy elvárták volna. Nyilván mi sem ezt vártuk magunktól, úgyhogy most ez a legfontosabb. Nehéz csatát várok, hiszen a Kielce továbbra is jó csapat, annak ellenére, hogy több új játékos érkezett hozzájuk a nyáron. Az elmúlt meccsek tapasztalatai alapján mindenképpen a védekezésünket kell sokkal acélosabbá és agresszívebbé tenni ahhoz, hogy újra azt a Veszprémet lássa a közönség, amit évekkel ezelőtt látott. Én, mint csapatkapitány igyekezni fogok a fiúkat fejben összerázni. Ez egy intő jel volt mindannyiunknak, ezzel a csapattársaim is tisztában vannak. Többet fogunk most beszélgetni az elmúlt mérkőzések történéseiről. Semmi nincs veszve. Azt tudjuk, hogy ennél jóval több kell, és ezt szeretnénk már a Kielce ellen megmutatni” – nyilatkozta a csapatkapitány Nagy László a veszprémi klub hivatalos honlapjának. Nála jobban pedig aligha tudja bárki is összefoglalni a mérkőzés előtt a csapat jelenlegi helyzetét…

(A két csapat nemzetközi kupamérlege: 8 mérkőzés, 5 Veszprém-győzelem, 1 döntetlen, 2 Kielce-győzelem, 243–229-es gólkülönbség. A legutóbbi mérkőzés: Kielce–Veszprém 32–32 (16–15), 2017. október 15., BL-csoportmérkőzés.)


MAGYARORSZÁG–NORVÉGIA

Rögtön a legnehezebbel kezdi a magyar női válogatott a világbajnokságot. Az ellenfél a vb- és Eb-címvédő, olimpiai bronzérmes norvég válogatott. Ha emellé odatesszük a magyar csapat szereplését ezen a három legutóbbi nagy tornán – vb-12., Eb-12., nem vett részt – , a napnál is világosabbak az esélyek. Am persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy játék nélkül is oda lehet adni mindkét pontot a skandinávoknak. Válogatottunk éppen egy hete az ellenfél otthonában, a Möbelringen-kupán bizonyította, hogy nincs fényévekkel elmaradva a vb-címvédőtől. Egészen a meccs hajrájáig tartotta a lépést ellenfelével, s csak néhány eladott labda utáni villámakcióból dobott gólokkal nyert végül biztosan, öt góllal. Kim Rasmussent ismerve, nem kérdés, hogy ennek a találkozónak is 100%-os erőbedobással vág neki csapatunk, az viszont cseppet sem mindegy, hogy egy (kalkulálható) vereség mennyi energiát vesz el az együttestől. Persze, ne legyünk pesszimisták. Ha egy – csodával felérő – pontszerzéssel, netán győzelemmel indítanánk a tornát, az olyan lökést is adhatna válogatottunknak, hogy akár az éremcsatákig is elvigyen az így szerzett lendület.
(A két válogatott örök mérlege: 80 mérkőzés, 49 magyar győzelem, 3 döntetlen, 28 norvég győzelem, 1718–1648-as gólkülönbség. A legutóbbi mérkőzés: Norvégia–Magyarország 29–24 (11-12), 2017. november 25., felkészülési mérkőzés.)

Sport1 15:30 MOL-Pick Szeged–Orlen Wisla Plock VELUX EHF BL A-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Herbert Gábor, riporter: Fazekas Erzsébet, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Juhász István); Sport1 17:45 Telekom Veszprém– PGE Vive Kielce VELUX EHF BL B-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Pásztor István, riporter: Takács Rita, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Juhász István);
Sport1 20:00 Magyarország–Norvégia női vb B-csoportmérkőzés (kommentátor: Petur András, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Deli Rita és Tóth Tímea)