CR7 megdönthetetlen rekordja • SportTV

CR7 megdönthetetlen rekordja

2017. 12. 07. 10:44    
Olvasási idő: 3 perc

Az utolsó játéknap 33 gólt hozott – egy híján kétszer annyi, mint az egy nappal korábbi – köszönhetően elsősorban a liverpooli és a portói meccs gólzuhatagának. A hat forduló összgóltermése 306 (meccsenként 3,18), amely rekord a BL históriájában. (Az előző csúcs 292 volt, a 2000–01-es első csoportkörben.) Az abszolút gólrekorder Cristiano Ronaldo szépségdíjas bombájával megdönthetetlen – azaz már „csak” beállítható – csúcsot ért el: valamennyi találkozón betalált (legalább egyszer) a csoportkör hat fordulójában.

+ Ronaldo az első a BL 26. esztendeje íródó történetében, aki valamennyi fordulóban gólt szerzett a csoportkörben. Jelenleg 152 európai kupamérkőzésen 115 gólnál tart – ebből egyet BL-selejtezőn, egyet európai Szuperkupa-meccsen ért el, a többit a BL főtábláján és kieséses szakaszában.
o A négyszeres aranylabdás BL- és bajnoki effektivitása közt ég és föld a különbség. Mindkét sorozatban 21 kaput eltaláló lövése volt az idényben, ezekből a Bajnokok Ligájában 8 gól született, a LaLigában 2.
= Sergio Ramos 108. szereplésével a Real Madrid örök BL-játékosrangsorának 3. helyére lépett elő, lehagyva Roberto Carlost (107). Náluk több meccset csak Iker Casillas (150) és Raúl (130) játszott a királyi gárdában az elitligában.
+ Isco az első Real-játékos, aki a legutóbbi öt idényben legalább öt gólpasszal szolgálta ki társait tétmérkőzésen. A válogatott középpályás összesen 44 asszisztot adott az elmúlt fél évtizedben.
o Juan Foyth minden idők második legfiatalabb Spurs-játékosaként lépett pályára az APOEL ellen 19 éves 328 napos korában. Nála fiatalabban, 19 éves 174 napos korában csak Josh Onomah játszott a Tottenhamben a Bajnokok Ligájában.
= A Porto–Monaco lett a második BL-csoportmérkőzés, amelynek első félidejében két játékost is kiállítottak. Az első ilyen BL-meccset a Stadio Delle Alpiban játszották 2000. október 24-én, amikor a 3–1-re győztes Juventusból a 29. percben Zinédine Zidane, a 34.-ben Edgar Davids kapott piros lapot a Hamburg elleni találkozón.
+ Ez az idény hozta a BL történtének két gólokban leggazdagabb csapatteljesítményét a csoportkörben. A rekordot javító PSG (25 gól) mögé szerdán befutott a Liverpool (23). A további sorrend: 21 – Borussia Dortmund (2016–17. idény), 20-20 – Manchester United (1998-99), Barcelona (2011–12 és 2016–17) és Real Madrid (2013–14).
o A szerdai játéknapon az első félidőkben 17 gól született, éppen annyi, mint kedden a 8 meccs teljes játékideje alatt.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP


= Philippe Coutinho (képünkön) az első Liverpool-játékos, aki hazai BL-meccsen legalább két gólt szerzett Steve Gerrard óta. A Pool ikonja 2009. március 10-én a Real Madrid elleni 4–0-ás nyolcaddöntő-visszavágón lőtt kettőt az Anfield Roadon. Coutinho egyébként tétmérkőzésen először triplázott a vörösök színeiben.
+ Ugyancsak Gerrard korábbi gólszámát érte el a Pool másik brazilja, Roberto Firmino azzal, hogy hatnál több gólt szerzett egyazon BL-idényben. Ez a nagy kapitánynak ugyancsak a 2008–09-es szezonban sikerült, amikor 7-szer talált a kapuba.
o Pierre-Erick Aubameyang duplájával 25 gólos lett, ezzel beérte a Dortmund örök BL-góllistáján vezető Marco Reust. A gaboni csatár a harmadik játékos lett, aki BL-meccsen legalább ötször betalált a Real Madrid kapujába. Ez korábban csak Robert Lewandowskinak (6) és Alessandro Del Pierónak (5) sikerült.
= Vincent Aboubakar a második kameruni játékos, aki négynél több BL-gólt szerzett egyazon BL-szezonban. Ezt rajta kívül honfitársai közül csak Samuel Eto’o érte el, méghozzá négyszer is, legutóbb a 2010–11-es idényben.
+ London az első város, amelyben 500 BL-gól született. A városok további gólsorrendje a Bajnokok Ligájában: Madrid (495 – a Real–BVB öt góljával együtt), Manchester (395), Barcelona (380), München (345).
o Fernando Llorente 17. tétmérkőzésén az első gólját szerezte a Tottenham Horspur színeiben.
= A Sahtar Doneck a Man City 28 mérkőzéses veretlenségi sorozatának vetett véget. Ezt megelőzően a City április 23-án az Arsenal elleni FA-kupa-elődöntőben veszített tétmeccsen, ugyancsak 2­–1-re.
+ A BVB nyolcadik nyeretlen tétmeccsét játszotta sorozatban a Real elleni 2–3-mal. Legutóbb a Dortmundnak 2009 januárjától márciusáig volt ilyen hosszú rossz sorozata, még Jürgen Klopp irányításával.

o A Real–Dortmund az a párosítás, amelyben a legtöbb BL-meccset (13) játszották kiállítás nélkül.
= Anglia az első ország, amely 5 csapatot eljuttatott a BL kieséses szakaszáig. Ráadásul négy közülük megnyerte a csoportját, csak a Chelsea szorult azonos pontszámmal, rosszabb egymás elleni eredménnyel a győztes Roma mögé.
+ A Spurs 16 ponttal beállította az angol csapatok csoportkörös pontrekordját. Korábban az Arsenal szerzett ugyanennyi pontot 2005–06-ban, amikor a döntőig jutott és a Manchester United 2007–08-ban, amikor el is nyerte a trófeát.