Le a kalappal Aldridge előtt! • SportTV

Le a kalappal Aldridge előtt!

2017. 12. 12. 10:56    
Olvasási idő: 5 perc

Sokkal jobban megy a San Antonio Spurs szekere, mint azt Kawhi Leonard sérülése okán bárki is várta volna. A 19-8-as szezonkezdet fő letéteményese LaMarcus Aldridge, aki vezére tud lenni a csapatnak. Többek között ez is kell ahhoz, hogy jelenleg a Spursé a nyugati harmadik hely. Jön a december 11-i Dől a LÉJ!, és egy kis tisztelgés LaMarcus Aldridge eddigi produkciója előtt.

Bár a nyár folyamán és állítólag egy évvel ezelőtt is szó volt róla, hogy a San Antonio Spurs megszabadul LaMarcus Aldridge-től, sokak meglepetésére a klub októberben bejelentette, a magasember három éves 72,3 millió dolláros szerződéshosszabbítást írt alá csapatával. Állítólag meg is beszélte Gregg Popovich-csal, miért nem érezte olyan jól magát az elmúlt két évben, és miért teljesített a várakozások alatt. Maradjunk annyiban, erre szükség volt. A mester azt nyilatkozta, elsősorban ő volt ebben a hibás, mert meg akarta mondani Aldridge-nek, mit csináljon, ahelyett, hogy hagyta volna, hogy önmaga legyen, és ez mostantól másképp lesz. Valóban úgy tűnik, jobban megy Aldridge-nek, ha LaMarcus Aldridge-t kell alakítania, és megérte azt a pénzt, amit a Spurs fizet neki.
Pedig teher nyomhatta volna a vállát, mert az tudott volt, hogy Kawhi Leonard hiányában határozatlan ideig ő kerül reflektorfénybe. Aldridge azonban remekül teljesített ebben az időszakban. És mivel úgy néz ki, Leonard a jövő héten visszatér, ha nem szurkolunk durván a Spurs ellen, abban bízunk, hogy a pályán nem kiütik egymás erejét, hanem megsokszorozzák majd.
Addig is összefoglalnánk Aldridge teljesítményét a 2017-18-as szezon első 26 meccsén. 22,7 pont, 8,1 lepattanóval, 2,2 gólpasszal, 1,2 blokkal és 0,5 labdaszerzéssel 33,4 játékperc alatt. A szezonbeli 36 perces átlaga magasabb, mint bármikor korábban pályafutása során, egészen pontosan 24,4 (a legjobb portlandi évében ez 23,8 volt). 26 meccséből 18-szor érte el a 20 pontot, négyszer 30 felett termelt, a szezoncsúcsa pedig a Memphis elleni 41 egység, amire két nappal korábban a Dallas elleni 33-mal melegített. Úgy tűnik, jól érzi magát a pályán és a társak is bíznak benne, a legutóbbi 10 meccsen 8-2-es győzelmi mutatót hozott össze a Spurs, és az OKC elleni vereség estéjén sok más társával együtt Aldridge sem játszott.
És ha már a társak szóba kerültek, nem mondjuk azt, hogy kizárólag Aldridge-on múlik a Spurs sikere, mert Gregg Popovich ül a kispadon, és az ő szerepe megkérdőjelezhetetlen. De például e sorok írója szerint Rudy Gay szereplése bombameglepetés. Nem volt benne biztos egyáltalán, hogy az Achilles-szakadás után ilyen jó formában tér vissza, és még illeszkedik is majd a Spursbe. Aztán 21 meccsen remekült szállt be csereként, hogy Kyle Anderson kiválása után kezdőként álljon helyt. De Tony Parker visszatérése után eddig 100 százalékos a szezonban (6 meccs, 6 győzelem). A ligaelső Boston ellen pedig Manu Ginobili mutatta meg, hogy á 40 felett is lehet rá számítani.
Aldridge a listánkon van, nem az elsők között, de minden elismerést megérdemel.
Most pedig jöjjön a december 11-i Dől a LÉJ-listánk!

1. James Harden (Houston Rockets, 20-4) 0

Kilences győzelmi sorozata után hétfőn hivatalosan a Houston Rockets a ligaelső 20-4-es mérleggel, így már nem is falra hányt borsó, amikor a Szakáll azt mondja, nem MVP-címet akar nyerni, hanem bajnoki címet. Bár picit kételkedünk azért benne, hogy őt nem motiválja ugyanannyira az egyéni elismerés, mint a csapat sikeressége, azért jól megy a Rakéta, ez a lényeg. Chris Paul veretlen még a Rockets színeiben, és egyre több időt tölt a parketten, Hardennél csökken a gólpasszok száma, ellenben pontszerzésben tovább javult. A Portlandnek dobott 48 pont erre kiváló bizonyíték.

2. LeBron James (Cleveland Cavaliers, 19-8) 0

A Cavaliers beállította saját franchise-rekordját egy 13-as győzelmi sorozattal, ami végül az Indiana Pacers ellen ért véget. Ettől függetlenül az elmúlt hét napban 3-1-es mérleget hozott össze az ohiói csapat, amiben James hozta a tőle megszokott domináns játékot és átlagot, a Sixers ellen pedig masszív tripla-duplát (30-13-13). Rossz hír az ellenfeleknek, hogy már várja Isiaiah Thomas visszatérését, és hogy még csak 80 százalékosnak érzi magát.

3. Kyrie Irving (Boston Celtics, 23-5) 0
A már nem ligaelső Boston irányítójával kapcsolatban a nagy nyerőszéria lezárultával és persze a két James (Harden és LeBron) brutális szezonjával elcsendesültek kicsit az MVP-esélyes hangok. Pedig korrekt hete volt a csapatnak, szoros meccsen kapott ki idegenben a San Antonio Spurstől, de legyőzte a Buckst, a Maverickst és a Pistonst. Irving a Bucks és a Spurs ellen is 30 pont felett termelt, de azért meglepő, hogy irányítóként csak egy-egy gólpassz jött össze ezeken a meccseken. De mondjuk San Antonióban is lehetett volna nyerő ember, csak Ginobili elvitte a show-t. Nézzük, mit műveltek Antetokounmpóval egymás ellen múlt hét hétfőn.

4. Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks, 15-10) +3
Újra MVP-formát mutat a Görög Szörny, 40 pontot dobott a Bostonnak (rendben, ez vereség volt), majd zsinórban három dupla-duplával három győzelemre vezetett a Bucks legénységét a Detroit, a Dallas és a Utah ellen. Főleg a Jazz játékosai fognak keserűen gondolni az ellene vívott csatára. Az előrelépésnél sokat számított az is, hogy a csapat a legutóbbi 10 meccsén 7-3-as mérleget hozott, és persze az, hogy Antetokounmpo minden egyes este megtölti a statisztikai lapot. És most kapaszkodjon meg mindenki! A szezonban eddig összesen egyetlen meccse volt, amikor nem érte el a 20 pontot. Mi ez, ha nem MVP-szint? Statisztikai adataival kizárólag Harden és James vetélkedhet.

5. Stephen Curry (Golden State Warriors, 21-6) – 1
Nem vesztettük el a hitünket Steph Curryben akkor sem, ha ezen a héten csak egy mérkőzésen játszott, mert azon remekelt. 31 ponttal és 11 gólpasszal zárta a találkozót, de sajnos nem a lefújás pillanatában, mert megsérült a bokája. Azért egy NBA-csúcs belefért, bedobta 2000. tripláját, amihez 227 meccsel (!!!) kevesebbre volt szüksége, mint az eddigi csúcstartó Ray Allennek. Kevin Durant gondoskodott róla, hogy Curry kiesése ne okozzon jelentős problémát a Warriorsnak (erről bővebben alább), amely már zsinórban hat győzelemmel üldözi a Rocketset.

6. LaMarcus Aldridge (San Antonio Spurs, 19-8) -1
Aldridge-ről fentebb elmélkedtünk már, és bár talán érthetetlen, miért éppen akkor dicsérjük, amikor egy helyet hátracsúszik a listán, de Antetokounmpo újra túlságosan ihletett formát mutat. A Spurs négyes győzelmi sorozatot hozott össze a héten, és magabiztosan tartja a nyugati harmadik helyét. Ezeken a meccseken Aldridge saját magát alakította, kiegyensúlyozottan minden meccsen ugyanazt, amit mindenki vár tőle, de ez elég is volt. A Boston ellen például ő egyenlített a végén, mielőtt Ginobili lezárta a meccset.

7. DeMar DeRozan (Toronto Raptors, 17-7) +1
DeRozan nem az a játékos, akitől nap mint nap hangos a sajtó, viszont az, aki minden meccsen könnyedén szállít csendben 25 pontot, és akinek a csapata második-harmadik helyen áll a keleti főcsoportban és épp hatmeccses győzelmi szériát épített. Az elmúlt héten három meccset nyert a Raptors, DeRozan 23,7 pontot dobott átlagban és 7,7 gólpasszt adott.

8. Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder, 12-13) +1
Csak egy kicsit muzsikálna jobban a Thunder, Westbrook a mennybe mehetne. 22,8 pont, 9,9 gólpassz (ligaelső), 9,3 lepattanó és 2 labdaszerzés a szezonátlaga, ráadásul némi fény az éjszakában, hogy az elmúlt öt meccséből négyet megnyert az OKC. A múlt héten megvívott három meccsén Westbrook kétszer tripla-duplázott (a két győztesen), ezeken 28,3 pontot, 11,3 gólpasszt és 10,7 lepattanót szerzett. Ha így folytatja, visszatérhet a tavalyi Westbrook.

9. Kevin Durant (Golden State Warriors, 21-6) ÚJ
Előbb kiszórták a Pelicans elleni meccsen (azt a meccset ugye Curry hozta a Warriorsnak). Viszont Curry megsérült, és nélküle egyértelmű vezérszerep hárul Kevin Durantre, és ő nem az a típus, aki nem él a lehetőséggel. Amikor a csapattárs nélkül először kellett pályára lépnie annak szülővárosában, Charlotte-ban, Durant megszerezte pályafutása kilencedik és első warriorsbeli tripla-dupláját (35 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz) a Hornets ellen. A Warriors zsinórban hatodik idegenbeli meccsén pedig 36-ot szórt a Pistonsnak. Senkinek sem kérdés, hogy egyébként Curry és Durant is más megítélés alá esne, ha külön csapatba játszana, és egymaga húzná csapata szekerét. Kerr és Curry szerint is a Warriors még profitálhat az irányító sérüléséből, hiszen nélküle is tudnia kell játszania a csapatnak. Durant pedig jó, nagyon jó, nem volt 19 pontosnál rosszabb meccse a szezonban.

10. DeMarcus Cousins (New Orleans Pelicans, 14-13) ÚJ
Múlt hét hétfőn kiállítással kezdte a hetet a Warriors ellen, miután összeszólalkozott Kevin Duranttel. Aztán két napra rá szezonbeli második 40-20-as meccsét mutatta be a Nuggets ellen (ezzel az ötödik játékos, aki ezt egy szezonban kétszer is meg tudta csinálni). Majd volt csapatát, a Kingst is megszórta (38 pont), azonban nem játszott jól és vereség lett a meccs vége. A Sixers ellen győzelemmel, 23 ponttal és 9 lepattanóval zárta a hetet. Sajnos nem láthattuk, hogyan birkóznak meg Joel Embiiddel a palánk alatt.

További ötös:
Anthony Davis (NOP), Joel Embiid (PHI), Kristaps Porzingis NYK), Damian Lillard (POR), Karl-Anthony Towns MIN)

(Sport TV)