Három exkupagyőztes a Sport1-en • SportTV

Három exkupagyőztes a Sport1-en

2017. 12. 19. 08:48    
Olvasási idő: 2 perc

Az esztendő vége felé közeledve a DFB-kupában is lejátsszák a 3. forduló, azaz a nyolcaddöntő mérkőzéseit. A keddi két mérkőzésünk résztvevői közül három együttes 12 korábbi kupagyőzelmet mondhat magáénak, a negyedik Mainz viszont még a döntőig sem jutott el históriája során.

FSV MAINZ–VfB STUTTGART

Ha a két csapat bajnoki teljesítményéből indulunk ki, kiegyenlítettek az esélyek. Mindkét együttes 17 pontot gyűjtött a Bundesliga őszi idényében, a most hazai pályán fellépő Mainz csupán eggyel rosszabb gólkülönbsége miatt áll az utolsó, a Stuttgart az utolsó előtti bennmaradó helyen. Az FSV az utolsó őszi bajnoki fordulóban a kiesés szempontjából fontos mérkőzésen 2–2-re végzett Brémában úgy, hogy 0–2-ről mentett pontot, méghozzá Fabian Frei 93.(!) percben szerzett góljával. A Stuttgart is minden dicséretet megérdemel, a 79. percig tartotta magát a rekordbajnok-listavezető Bayern ellen, s csak 1–0-ra maradt alul végül. A bajnokságban korán, a 2. fordulóban játszottak egymással, augusztus 26-án a Mercedes-Benz_Arenában az exválogatott, exbayernes, vb-bronzérmes Holger Badstuber egyetlen góljával nyertek a szászok. Ugyanezzel az eredménnyel, 1–0-s stuttgarti sikerrel végződött egyetlen eddigi kupatalálkozójuk is, 1983 augusztusában Mainzban nyert a VfB, az egyetlen gólt itt meg egy másik középső védő, a (hét évvel későbbi) világbajnok Guido Buchwald jegyezte.

SCHALKE 04–1. FC KÖLN

Szintén a Bundesliga-szereplésből kiindulva ezt a meccset le sem kellene játszani (persze, lejátsszák…), akkora a különbség jelenleg a két együttes között. A Stuttgart 2., a Köln sereghajtó (18.), potom 24 ponttal szereztek többet, 18-cal több gólt rúgtak, de „csak” 11-gyel kaptak kevesebbet a gelsenkircheniek. Az utolsó fordulóban a Schalke ikszelt Frankfurtban, a Köln viszont megszerezte idénybeli első (!) győzelmét, a Wolfsburg ellen, Clemens találatával. Mindkét klub kupatörténelme gazdag, az S04 12, a Köln 10 kupafináléban volt érdekelve, ezekből a Schalke ötször (legutóbb 2011-bn), a Köln 4-szer (legutóbb 1983-ban) diadalmaskodott. Ez már a 118. tétmérkőzésük lesz egymással, az örök mérlege a kölnieknek jobb. A legutóbbi Bundesliga-bajnokijukon 2–2-es döntetlen született Gelsenkirchenben, a hazaiak kétszer is vezettek, mindkétszer a fiatal, 21 éves francia csatár, Sehrou Guirassy egyenlített (képünkön társaival ünnepel), aki eddigi 18 Bundesliga-fellépése 4 góljának felét éppen azon a meccsen érte el a Veltins Arenában. A két együttes 1971 és 2006 között ötször került szembe egymással a kupában, ebből háromszor elődöntőztek, az öt párharcból 4-szer a Köln jutott tovább. A legemlékezetesebb mégis az egyetlen Schalke-siker. 1971–72-ben még oda-visszavágós volt az elődöntő. Az első meccsen a Köln 4–1-re győzött otthon, a visszavágót 5–2-re nyerte meg a Schalke úgy, hogy 3–2 után az utolsó 8 percben a válogatott, de a győztes Eb-keretből kimaradó Helmut Kremers két tizenegyest is értékesített. A hosszabbításban két cserejátékos, a gelsenkircheni Beverungen és a kölni Biskup is kihagyott egy-egy büntetőt, majd a továbbjutásról döntő 11-es párbajban 6–5-re nyertek a hazaiak, az utolsó kölni rúgást a 8 évvel később Európa-bajnoki címet szerző Bernd Cullmann hibázta el. Most persze egy meccsen dől el a továbbjutás, ha a 90 perc döntetlenül végződik, itt is jöhet a hosszabbítás, szükség esetén a 11-es rúgások.

DFB-KUPA nyolcaddöntő. Sport1 18:15 FSV Mainz 05–VfB Stuttgart (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György); Sport1 20:30 FC Schalke 04–1. FC Köln (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György)