Legutóbbi frissítés 2017. december 22. 18:33
Egyéni sportok

Levélben ajánlom! bezár

Szakácssegédből dartslegenda

Fotó: dartsjournalist.com

Egy 63 éves szingapúri játékos „lopta el a show-t” a PDC-világbajnokság első fordulójában. Paul Lim 2017-ben már a csapat-világbajnokságon is nagyot alkotott, most pedig az év legfontosabb tornáját kezdte remekül. A dartslegenda pénteken a második fordulóban a kétszeres világbajnok Gary Andersonnal méri össze az erejét.

„Amikor a Gary elleni meccsem előtt felmegyek a pódiumra, hinnem kell abban, hogy képes vagyok jól játszani. Nem Gary ellen kell dobálnom, hanem a saját játékomat kell hoznom és a saját 180-asaimat kell beszórnom. Így lehet magaddal ragadni a közönséget. Nekem pedig szükségem van arra, hogy lelkesítsem a szurkolókat. Ha pedig megverem Garyt, természetesen az egész családomat áthozom ide karácsonyozni.”
A PDC-vb első körének egyik nagy szenzációját okozó Paul Lim (Mark Webstert ejtette ki, nála nagyobb döbbenetet talán csak az Adrian Lewist elbúcsúztató Kevin Münch okozott) ezekkel a szavakkal hangolt a skótok kétszeres világbajnoka elleni, pénteki találkozóra. Nem lenne példa nélküli, hogy jobbnak bizonyul Andersonnál, hiszen az idei csapat-világbajnokságon Szingapúr 5–2-re megverte Skóciát, előbbiben ott volt Paul Lim, utóbbi együttesben pedig Anderson és Peter Wright is. „Remélem, megint összejön. Esély mindig van. Különben is, mit veszíthetek” – fejtegette Lim.
A dartsban a szingapúri mellett már pápua-új-guineai és amerikai színekben is versenyző Lim a szabadnapjain megnézte Londont, illetve többek között a fish&chips segítségével tett egy kis kulináris kirándulást is. Ez egyben időutazás is volt, hiszen Lim a hetvenes években a Knightsbridge Hotelben a séf gyakornokaként dolgozott, mellette pedig kocsmákban ismerkedett a dartsszal.

Fotó: skysports.co.uk

Elég jól sikerült neki, olyannyira, hogy a vb-k történetében ő lett az első, aki kilencnyilast dobott! Még 1990-ben (akkoriban csak egy vb volt, a ma már uralkodó PDC még sehol sem volt), Jack McKenna ellen. 52 ezer fontot kapott érte, a későbbi világbajnok Phil Taylor eközben összesen 24 ezret keresett a tornán. „Amikor a kilencnyilast dobtam, aznap reggel golfoztam. Csodásan éreztem magam, a testem és minden más is engedelmeskedett nekem. Tökéletesnek éreztem a napot, de persze egy pillanatig sem gondoltam arra, hogy kilencnyilast dobok. Persze, reménykedik benne az ember, de sohasem gondol rá komolyan – emlékezett vissza azokra az időkre Paul Lim. – Aztán amikor bedobja az ember az első 180-át, átfut az agyán automatikusan a lehetőség. Én a második 180-as után jutottam el ebbe a zónába. Vannak azok a pillanatok, amikor ihletett állapotban, érinthetetlennek érzed magad. Taylor és Van Gerwen ezért olyan nagy játékos, mert ők többször képesek belépni ide.”
Abból a pénzből megalapozta a jövőjét (ma a Darts Live nevű, elekronikus dartscuccokat forgalmazó cégnél dolgozik Hongkongban, a lakóhelye viszont Kalifornia), a darts iránti szenvedélye viszont megmaradt. De talán pontosabb, ha úgy fogalmazunk, visszatért. Merthogy 2003 és 2012 között nem versenyzett. Azóta viszont újra a porondon van. „Az előző év óta sokkal jobban élvezem a tornákat. Már nem vagyok fiatal, előbb-utóbb abba kell hagynom. De addig a napig képes vagyok lelkesedni az olyan pillanatokért, mint a Webster elleni győzelmem. Ilyeneket kívántam magamnak húszévesen, és ha választhatnék, újra erre az útra lépnék. Ma akkor is dartsozom, ha nem tudok aludni. Ez segít. Ha éjjel kettőkor felébredek, inkább dobálok, mintsem bekapcsolom a tévét” – vallotta be Lim.
Most viszont főműsoridőben kell dobálnia, és bizton számíthat a közönség támogatására. Nem csupán az első körben nyújtott teljesítménye, illetve Gary Anderson skót mivolta okán. Hanem azért is, mert Angliában legkésőbb a világbajnoki kilencnyilasa óta legendaként tisztelik. „Ez ma már történelem, és az emberek emlékeznek rám. Jól akarok játszani, hogy így őrizzenek meg az emlékezetükben” – mondta Lim.

(Sport TV)

A Sport1-en 20 órától élőben közvetítjük a PDC-vb-t.

Hozzászólás (1) Hozzászólok!

Fakesz 2017. 12. 22., 23:08

És néhány mm-en múlt a 9 nyilasa. Szerintem mindenki azért szurkolt, hogy az az utolsó dobás meglegyen :)

Szólj hozzá!