Jöttek az 50-esek, de minek?! • SportTV

Jöttek az 50-esek, de minek?!

2017. 12. 27. 15:29    
Olvasási idő: < 1 perc

James Harden egymást követő két NBA-meccsen jutott 50 pont fölé (mindkétszer 51-ig), de a Houston Rockets mindkét találkozót elveszítette. Pár nappal az események után ihletet kaptunk, és mazsolázni kezdtünk a basketball-reference oldalon a statisztikák között.

December 20-án és 22-én is 51 pontot dobott James Harden, a Houston Rockets MVP- és pontkirályi címére hajtó sztárja, azonban előbb a Los Angeles Lakers, majd a Los Angeles Clippers ellen is kikapott a texasi alakulat. A mi statisztikánk szerint Harden álomhatárhoz jutott: a Clippers elleni teljesítménye volt a századik alkalom az NBA történetében az 1963-64-es szezon óta, amikor egy játékos – akár az alapszakaszban, akár a rájátszásban – elérte az 50 pontos határt, de a csapata vereséget szenvedett, és mivel ezt kétszer egymás után tette meg, a 99. alkalom is az övé lett.


Megnéztük az arányokat, hogy ha egy játékos megszórja magát legalább 50 ponttal, akkor általában nyer-e a csapata. Nem állítjuk, hogy törvényszerű a győzelem, de úgy tűnik, ha egy sztár elkapja a fonalat, az csapatára is jó hatással van. A fent említett időszakban összesen 377 alkalommal érte el a ligában játékos az ötven pontot, ezek közül 277 alkalommal győztesen vonult le társaival a pályáról, ugyanakkor 100-szor volt bukta a vége. Szóval, az esetek többségében, 73,5 százalékban őszinte a meccsvégi pacsi a társaktól.
A leginkább morcos 1978 április 9-én a Denver Nuggets, illetve 2017. március 24-én a Phoenix Suns lehetett. Előbbiben David Thompson dobott 73, utóbbiban Devin Booker 70 pontot, ám egyik sem volt elég a győzelemhez.


A jelenleg is futó szezonban eddig ötször szórt valaki 50 fölött, Harden háromszor, LeBron James és Bradley Beal egyszer-egyszer, ötből három a győztes meccsek aránya.

(Sport TV)

A basketball-reference oldalán az 1963-64-es szezontól lehetet részletesen rákeresni az egyéni teljesítményekre, a korábbi szezonokat ezért nem tudtuk figyelembe venni.