James éve: mennyi? 33! • SportTV

James éve: mennyi? 33!

2018. 01. 01. 23:15    
Olvasási idő: 6 perc

LeBron James 33 éves lett december 30-án, és továbbra is versenyben van az MVP-címért, mert megállíthatatlan zsenije a kosárlabdának. Ahelyett, hogy az egész pályafutását idéznénk fel, most csak az elmúlt egy évét vesszük górcső alá. Nem unatkozott 2017-ben sem. Mindamellett jön 2018 első Dől a LÉJ! listája, a sport1tv.hu MVP-esélyeket taglaló cikksorozata.

Mielőtt LeBron James elmúlt egy évét vizsgálnánk, lássunk egy adatot, ami segíthet nekünk abban, hogy képbe kerüljünk, miért nagy öröm, hogy James 33 évesen ilyen elképesztően jól játszik. Legutóbb az 1999-es díjátadón fordult elő, hogy egy legalább 33 éves játékos kapja a legjobbnak járó elismerést. Akkor Karl Malone lett a liga legjobbja 35 évesen, azóta csak kétszer fordult elő, hogy a 33. évét betöltő játékos a Top3-ban végezzen a szavazáson (mert abban most szinte 100 százalékig biztosak vagyunk, hogy ha nem áll a feje tetejére a világ, James az első háromban lesz), 2007-ben Steve Nash, 2005-ben pedig Shaquille O’Neal lett második 33-33 évesen. Ez azt jelenti, hogy volt már ilyen, de nem túl gyakori a ligában, hogy valaki ilyen korban ilyen teljesítményre legyen képes, főleg nem akkor, ha már 18 éves kora óta játszik az NBA-ben, ráadásul olyan stílusban, hogy az fizikálisan nagyon megterhelő. Malone erőcsatár, Nash irányító, O’Neal pedig center, aki Jameshez hasonló pozícióban (dobóhátvéd vagy kiscsatár) szerepelt és 33 év felett díjazott volt legutóbb, ő természetesen Michael Jordan 1998-ból (35 évesen lett MVP).
De ha már szülinapja volt és pont az év egyik utolsó napjára esik ez, nézzük, miképp telt az elmúlt éve a Királynak!

A PÁLYÁN
Bevallotta, hogy a 2016-17-es szezon volt az eddigi legfurcsább a pályafutása során. A Cavaliers döntőbe jutott, de ott a Golden State Warriors simán elintézte a címvédőt (4-1). Pedig Jamesre nem lehetett panasz, az NBA történetében először a döntő meccsein tripla-dupla átlagot hozott (33,6 pont, 12 pattanó, 10 gólpassz), az alapszakaszban pedig addigi karrierje legmagasabb gólpassz- és lepattanó-átlagát produkálta, negyedik lett az MVP-szavazáson, továbbá bekerült az All-NBA Teambe is. A playoffban megelőzte Michael Jordant, most már ő vezeti a rájátszásban szerzett pontok örökranglistáját.
A nyár legfontosabb eseménye, hogy elköszönt tőle fegyverhordozója, Kyrie Irving, aki ki akart lépni James árnyékából, és cserét kért. Végül az egyik legnagyobb keleti riválishoz, a Boston Celticshez került, cserébe mások mellet Isaiah Thomas érkezett Clevelandbe James mellé, azonban a 33. születésnapig nem léphettek együtt pályára Thomas elhúzódó sérülése miatt.
A 2017-18-as szezonban megdobta karrierje második legtöbb pontját egy meccsen (57-et a Wizards ellen), megelőzte Larry Birdöt, már 62 tripla-duplánál jár, amivel hatodik az all-time listán. Csatlakozott Michael Jordanhez abban, hogy már több mint 800 alapszakaszmeccsen dobott zsinórban legalább 10 pontot. Legutóbb 2007. január 5-én nem érte el a kétszámjegyű mutatót. A születésnapján játszott volt a 827. ilyen meccse zsinórban, Jordan sorozata 866-ig tartott. Ezt James akár meg is döntheti még ebben a szezonban. Minden idők legfiatalabbjaként átlépte a 29000-es határt, és már csak meccsek választják el a 30000 ponttól (nyolcadikként ér majd oda a liga történetében). Novemberben karrierje 1299. meccsén és 1082. alapszakaszmeccsén először állították ki. Csak a szülinapi buli nem sikerült jól, csapata kikapott a Utah Jazz otthonában.

MAGÁNEMBERKÉNT
Továbbra sem felejtette el többször is felszólalni rendkívül fontos ügyekben, többek között Donald Trump munkássága ellen vagy a színesbőrűek egyenlőségért. De az oktatás ügye is fontos neki, iskolát alapított az iskolában nehezen boldoguló gyermekek részére. A közösségért végzett munkájáért 2017-ben ő kapta a J. Walter Kennedy Citizenship Awardot az NBA-ben. Az üzlet is jól megy, továbbra is ő az egyik legtöbb pénzt kereső sportoló, ráadásul a TIME magazin szerint továbbra is ott van a világ 100 legbefolyásosabb embere között. És nem csak a Cavaliestől kapott fizetése és szponzorpénzei vannak, hiszen ésszerűen fekteti be a megkeresett vagyont. Többek között filmes cége (Uninterrupted) is hasít, 2017-ben a The Carter Effect című, Vince Carterről szóló dokumentumfim, amelynek ő volt az egyik producere, díjat kapott a torontói filmfesztiválon.

Nem unatkozott a kosaras, aki a pályán mutatott teljesítményével a sport1tv.hu MVP-listáján az első kettőben van. Nézzük ki szerepel még a legjobb 15-ben 2018. január elsején. Volt egy hét szünetünk, úgyhogy a két héttel ezelőtti listához képet viszonyítunk.

1. James Harden (Houston Rockets, 26-9) 0
A Rocketsnek pocsék két hete volt, zsinórban öt vereséget gyűjtött a csapat két győzelem között, és már nem ligaelső, de Harden ezeken a meccseken is termelte a pontokat. Volt két 50+-os találkozója, illetve a hét meccsen 35,9 pontos és 8,9-es gólpasszos átlaga. Ami fájó lehet neki, hogy egykori csapata, az OKC és a keleti listavezető Celtics elleni zakó is benne volt a szériában. A Lakers elleni szilveszteri meccsen Harden 40 pontjának is köszönhetően nyert a csapat, de megsérült a szakállas sztár.

2. LeBron James (Cleveland Cavaliers, 24-12) 0
Bármilyen sok szépet és jót írtunk a nemrég szülinapját ünneplő szupersztárról, most épp nincs túl jó időszaka csapatának, amely legutóbbi öt meccséből csak egyet tudott megnyerni, és az egyik legfontosabb ütközetet, a Warriors elleni karácsonyi meccset is elbukta. Arról mi is írtunk, hogy ez alakulhatott volna másképp, de James sem brillírozik annyira (magához képest). Ellenben hamarosan debütálhat végre Isaiah Thomas, és Kevin Love is egyre jobban segíti a Királyt, kíváncsian várjuk, ők hárman hogyan muzsikálnak majd együtt. Hiába ligaelső a Warriors, hiába játszott Durant jobban karácsonykor, James a második. A szülinapi meccse ilyen volt:

3. Kevin Durant (Golden State Warriors, 29-8) +1

Durant sunyiban felhozta ligaelsőnek a Warriorst úgy, hogy Stephen Curry kihagyott 11 meccset. Ebben az időszakban az oaklandiak 9-2-es mutatót hoztak össze, és karácsonykor szereztek egy Cavaliers-skalpot, és ebben a korábbi MVP Durantnak elévülhetetlen érdemei voltak. Szerintünk ő lesz december hónap játékosa nyugaton, a csapat 13-2-es hónapot zárt, Durant ebből meccsenként 27 ponttal, 7,1 lepattanóval, 5,9 gólpasszal és 2,5 blokkal vette ki a részét. A blokkok száma különösen magas, Draymond Green (az előző szezon legjobb védője) odáig ment, hogy ő Durantnek adná az év védője díjat.

4. Kyrie Irving (Boston Celtics, 30-10) -1
Durant és a Warriors szárnyalása elég ahhoz, hogy Irving egyet hátra lépjen a listán. A Celtics vezeti továbbra is a keleti konferenciát, de hattal több meccset játszott, mint a Raptors, illetve néggyel többet, mint a Cavaliers, az elmúlt két hétben 5-3-as mutatót tudtak a kelták. A legemlékezetesebb momentum az elmúlt időszakból az volt, ahogyan a Rockets ellen felállt a csapat 26 pontos hátrányból, Irving pedig épp 26 pontot dobott ezen a meccsen. Az irányító egyébként immár 11 mérkőzés óta dobott legalább 20 pontot minden meccsen, és a szezon összesen vívott 38 meccséből 30-szor elérte ezt a határt. Kiegyensúlyozott, továbbra is lubickol a zöld-fehér dresszben.

5. DeMar DeRozan (Toronto Raptors, 24-10) +1
E sorok írásáig három játékost választottak meg már legalább kétszer a hét játékosának ebben a szezonban, James Hardent, LeBron Jamest és DeMar DeRozant. Ez pedig nagyon nem véletlen, rászolgált erre a Raptors hátvédje, akiben minden este benne van a szépen, csendben megszerzett 25 pont (24,1 az átlaga), ráadásul a csapaté a keleti konferencia második helye. A Philadelphia elleni győztes meccsen dobott 45 pontja karriercsúcs, a Raptors 11-3-as decembere pedig igazolja, hogy jól működnek a dolgok Kanadában. Már csak idegenben kellene olyan jónak lenni, mint hazai pályán, és nem csak egy-egy napokra lehetnek keleti elsők a raptorok.

6. Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks, 19-15) -1
A Milwaukee Bucks sztárja a szezonban játszott 32 meccséből 31-szer elérte a 20 pontos határt, legutóbb két hónapja, november elsején jött össze csak 14. Szóval, Jason Kidd mindig számíthat a görögre, ezért játszik meccsenként 38,1 percet (ezzel ligaelső), és dob 29,1 pontot (második), 10,4 lepattanó (hetedik), 4,6 gólpassz (34.), 1,7 labdaszerzés (13.) és 1,3 blokk (14.) társaságában. A múlt héten legtöbbször negatív témában került elő a neve, mert úgy nyert Oklahomában a csapata, hogy a döntő dupla előtt kilépett, de megadták a kosarat. De ő csak azt tette, ami a dolga.

7. Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder, 20-17) + 2
Valami elindult az OKC háza táján, legutóbbi cikkünk után a Thunder hat győzelmet szerzett zsinórban, amelyet ugyan két vereség követett, de a csapat két hét alatt felugrott a nyugati konferencia ötödik helyére. Mindez elsősorban Russell Westbrooknak köszönhető, aki ebben az időszakban előbb 38 pontos szezoncsúcsot dobott (Denver), majd megdöntötte ezt, amikor 40-et szórt (Bucks), szerzett két tripla-duplát, december 25-én a hét játékosának választották, és magasan 50 százalék felett dobott mezőnyből. A decembert 12-5-tel zárta a Thunder, az irányító vezeti a ligát a gólpasszok tekintetében, karrierje során pedig már 91 tripla-duplánál jár.

8. Stephen Curry (Golden State Warriors, 29-8) 0
Curryvel kapcsolatban az elmúlt két hét legfontosabb híre, hogy visszatért sérüléséből, és ennek eléggé meg is adta a módját. 10 triplát dobott és 38 pontot szerzett a Grizzlies ellen. Retteghet az NBA, ha a ligaleső teljes sorral indul harcba ellenük, és az edző Steve Kerr feleségének is lesz mitől tartania, mert állítólag az asszony is jobban néz ki, amikor Stephen Curry ilyen ihletett formában játszik.

9. LaMarcus Aldridge (San Antonio Spurs, 25-12) -2
A Rockets botladozásának köszönhetően a Spurs két meccsre megközelítette a jelenleg legjobban szereplő texasi csapatot. Kawhi Leonard visszatért, de még nem 100 százalékos, így a karmesteri pálca továbbra is LaMarcus Aldridge kezében van, akinek szerepéről mi sem árulkodóbb adat, mint hogy az elmúlt két hétben azokon a meccseken, amelyeken nem érte el a 19 pontot (kétszer volt ilyen), azokon szenvedett vereséget a csapata. A további öt találkozó Spurs-sikerrel zárult. Érdekes adat a csapattal kapcsolatban, hogy a keretéből a szezon során először december 28-án volt mindenki bevethető.

10. Jimmy Butler (Minnesota Timberwolves, 23-14) ÚJ
Jimmy Butler december elsején eldöntötte, hogy jobban kiveszi a részét a támadásokból is, és a hónapban mindössze két meccsen nem érte el a 20 pontos határt, 13-szor igen, ráadásul hatszor 30 pont felett zárt. A 15-16 pont körüli átlaga szépen lassan felszökött, január elsején 21,3 pontos átlaggal már ő a nyugati konferencia negyedik helyén álló Timberwolves legjobb pontszerzője. Mindez főleg annak fényében fontos, hogy a Wolves 10-5-ös mérleggel zárta a hónapot.

+ 5 DeMarcus Cousins (NOP), Anthony Davis (NOP), Joel Embiid (PHI), Damian Lillard (POR), Victor Oladipo (IND)

(Sport TV)