Huszonöt „kupagyőzelem” a pályán • SportTV

Huszonöt „kupagyőzelem” a pályán

2018. 01. 05. 07:59    
Olvasási idő: 2 perc

Angliában a hagyományok szerint január első hétvégéje a legősibb folyamatos versenysorozaté, az FA-kupáé. A négynaposra duzzasztott 3. „nagyforduló” (3rd Round Proper) első játéknapján, pénteken két találkozót rendeznek, az ezeken fellépő négy csapat együttesen 25 alkalommal nyerte el a remek mívű trófeát a 136 eddigi befejezett kiírás során.

LIVERPOOL–EVERTON

Ebben a körben csatlakoznak a mezőnyhöz a Premier League és a Championship együttesei, szám szerint 44-en, a küzdelmek a legjobb 32-be jutásért zajlanak. Elsőként a Merseyside Derby csapatai, azaz a két liverpooli óriás csap össze, amelyek közös históriájuk 228. (!) tétmeccsét játsszák le egymás ellen. Az 1902. januári, azaz lassan 116 esztendős első kupameccsükkel együtt 23-szor mérkőztek meg az FA-kupában, az örökmérleg a 7-szeres győztes hazai vörösök számára kedvező, 10-szer nyertek eddig az 5-szörös FA-kupabirtokos Everton 7 sikerével szemben, 6 döntetlen mellett. Jürgen Klopp legénysége remek formában van, tavaly október 22., a Spurs elleni 1–4 óta 16 meccses veretlenségi sorozatot épített fel (12 győzelem, 4 döntetlen) az összes sorozatot figyelembe véve. Könnyen meglehet, hogy egyik klasszisa, Philippe Countinho búcsúmérkőzését játssza az Anfielden, a hírek szerint már csak napok vagy talán csak órák választják el attól, hogy régi vágya szerint az FC Barcelonába szerződjön a brazil válogatott állandó kezdőjátékosa. A vendég kékek reményeit legfeljebb az táplálhatja, hogy a fenti Pool-széria egyik döntetlenjét éppen ők csikarták ki egy szerencsés meccsen egy Rooney-11-essel egyenlítve a két együttes december 10-ei bajnokiján.

MAN. UNITED–DERBY

A másik péntek esti duellum két résztvevője a kupa második legtöbbszörös győztese, a Man United (12 FA-kupasiker – képünkön a legutóbbi, tavalyelőtti nyertes döntő egyik jelenete) és a jelenleg a Championship 2. helyén álló Derby County (1946 kupagyőztese). A Man United a két klub eddigi 10 kupatalálkozójából 7-et nyert meg, egy döntetlen mellett 2 Derby-siker született, igaz, abból a frissebb is 1897-ben, azaz potom 121 esztendővel ezelőtt született. A legutóbbi találkozójukon 3 éve egy fordulóval később, a negyedik körben Derbyben 3–1-re nyert az MU, igaz, Juan Mata csak a 83. percben véglegesítette a vörös ördögök sikerét. José Mourinho – akinek a szerződéshosszabbítási ügye az egyik legfrissebb téma az Old Traffordban – aligha engedheti meg magának – és csapatának – , hogy a második angol kupasorozatban is másodosztályú ellenfél ellen vérezzen el, a Ligakupában (aktuálisan EFL Cup) ugyanis a Bristol City állta az útját annak, hogy a portugál sztáredző az Uniteddel is megvédjen egy serleget…

FA-kupa, 3. forduló. Sport1 20:45 Liverpool–Everton (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba), Sport2 21:00 Manchester United–Derby County (kommentátor: Méhes Gábor)