Tovább szárnyal-e a City? • SportTV

Tovább szárnyal-e a City?

2018. 01. 06. 11:11    
Olvasási idő: 2 perc

Mai választékunk sem utolsó a 137. FA-kupa-kiírás 3. nagyfordulójából. Megmutatjuk a 2016-ban az „évszázad meglepetéseként” bajnokságot nyerő Leicester Cityt, az ebben az idényben az angol futballt domináló Manchester Cityt és a tavaly bajnokságot nyerő, a kupa döntőjéig menetelő Chelsea-t is.

Hiába a 137. ez az FA-kupakiírás, az angol futballklubok olyan sokan vannak, hogy még most is akad olyan párosítás, amelynek az egész labdarúgó-históriában nincs előzménye. Ilyen „szűz” párosítás a harmadoszályú Fleetwood FC és a Leicester City kettőse, amelyek most mérkőznek meg először egymással. Ha a szokásos „piramis módszerrel” egymás alá tesszük az angol profi osztályok bajnoki táblázatát, a Premier League-ben 8. rókák és a League One 12. helyezettje, a Fleetwood között 44 pozíciónyi a különbség, ez nagyjából meg is határozza az esélyeket. Persze tudjuk, a mérkőzést az FA-kupában játsszák, amelyben a megtáltosodó kicsik eddig még és ezután is majd sokadszor kiérdemlik az „óriásölő” jelzőt. Az majd elválik, hogy a Highbury Stadionban (persze, nem az Arsenal expályájáról van szó, csupán névazonosságról) az egykori ManCity-játékosból kiváló edzővé érő német Uwe Rösler legényei is kiérdemlik-e ezt a jelzőt a hozzájuk képest valóban óriásnak számító tavalyelőtti bajnokcsapat ellen.

A délutáni párosításban az ebben az idényben mindenkit lehengerlő Manchester City élvonalbeli ellenfelet fogad, a bajnokságban önmagához képest remeklő, 7. helyezett Burnley-t. A két együttes legutóbb októberben a Premiershipben találkozott, akkor Pep Guardiola legénysége ugyan simának mondható, 3–0-s sikert aratott a City of Manchesterben, de egészen a 73. percig csak 1­–0-ra vezetett Kun Agüero 11-esével és a második félidő hajrájába lépve három perc alatt szerzett Otamendi- és Sané-góllal (képünk az utóbbi pillanatában készült) véglegesítette csak győzelmét. Pepről tudjuk, hogy nagy híve a rotációnak, ebben a fázisban az jelentene nagy meglepetést, ha állandó kezdőcsapatából 4-5-nél több játékost tenne a pályára a kezdő sípszókor. Persze, a Citynek gyakorlatilag a B-csapatával is el kellene intéznie a Burnleyt, de azért ld. a fentebb az óriásölőkről írt passzust…

A nap harmadik FA-kupacsatája a Sport2-n a Norwich–Chelsea összecsapás. A két csapat 1936 óta féltucat alkalommal találkozott a kupasorozatban, a kanáriknak egyszer sem sikerült legyőzniük a kékeket, 2 iksz mellett 4 Chelsea-siker sorakozik az eredménylistákon. Az előjelek most sem kedvezőek a Carrow Roadon, bár a csapat az ünnepi bajnoki sűrűből 2 győzelem mellett 1-1 döntetlennel és vereséggel került ki, a Chelsea közben tartja harmadik helyét a két manchesteri együttes mögött a PL-ben, s az azért másik szint… Egyébiránt az előző bekezdés záró mondata erre a találkozóra is érvényes, csak be kell helyettesítenünk a ManCity helyére a Chelsea-t, a Burnley-ére meg a Norwichot.

FA-kupa, 3. forduló. Sport1 13:15 Fleetwood FC–Leicester City (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 16:00 Manchester City–Burnley FC (kommentátor: Gyulai Miklós); Sport2 18:30 Norwich City–Chelsea FC (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)