Mariota magának adott TD-passzt • SportTV

Mariota magának adott TD-passzt

2018. 01. 07. 03:33    
Olvasási idő: 2 perc

Marcus Mariota saját magának kiosztott touchdownpassza jelentette az egyik nagy fordulatot a Kansas City Chiefs-Tennessee Titans mérkőzésen. A Titans ezzel indult meg felfelé, a nagy menetelés vége pedig az lett, hogy 3-21-ről 22-21-re fordított a csapat és bejutott a főcsoport-elődöntőbe.

Nyilván több és hosszabb elemzés, nem pedig egy éjszakai lamentálás vezet el oda, hogy kiderüljön, mi okozta a Kansas City Chiefs döbbenetes leolvadását a Tennessee Titans ellen az NFL-playoff nyitányán, de azért két elemet okvetlenül kiemelnénk. A nagyszünetben ugyebár még 21-3-ra vezetett a Chiefs, a vége 22-21 lett „nem oda”, a fordítási hadműveletet pedig ez a jelenet indította el a harmadik negyed derekán:

A hatyardos vonalon, harmadik kísérletnél tehát Marcus Mariota, a Titans quarterbackje a hivatalos jegyzőkönyv szerint önmagának adott touchdownpasszt. Merthogy a passzába beleütött Darrelle Revis, a felpattanó labdát nyújtotta be a célterületre Mariota (a szabálykönyv szerint azok után, hogy egy védő beleüt a labdába, minden támadóból elkapó lesz, így szabályos volt a mozdulatsor), ezzel Brad Johnson, a Minnesota Vikings QB-jának 1997-es bravúrja óta ő az első, aki önmagának ad TD-passzt az NFL-ben. A Super Bowl-korszakban pedig ő az első játékos, aki a rájátszásban passzolt és elkapott touchdownnal is büszkélkedhet ugyanazon a mérkőzésen – ráadásul ugyanabból a játékból! Mariota egyébként az egyetemi időszakát is figyelembe véve negyedszer könyvelhetett el elkapott TD-t, kettőt még az Oregonon és immár kettőt a Titans mezében. Csak az elsőnél még nem magától, hanem a running back Antonio Andrewstól kapta a passzt.
Az már csak egy statisztikai érdekesség, hogy Mariota 1980 óta az első olyan QB, aki az egyetemen elhódította a Heisman-trófeát (az ottani MVP-címet), majd pedig idegenben playoffmeccset tudott nyerni az NFL-ben. 38 évvel ezelőtt Jim Plunkettnek jött össze ugyanez az Oakland Raiders mezében – majd pedig megnyerte a Super Bowlt a gárdával.
Mariota „ön TD-passzán” túl a Kansas City támadó kulcsembereinek elképesztő visszaesése is kellett a Tennessee fordításához.

Fotó: twitter.com/ESPNStatsInfo

Fotó: twitter.com/ESPNStatsInfo

Tyreek Hill, Travis Kelce és Kareem Hunt ragyogó első negyedet produkált, majd a maradék három felvonásban egyikük sem tudta hozni az első negyedben termelt yardjai felét (!) sem. Kelce esetében mentség, hogy még a nagyszünet előtt agyrázkódással kiszállt a partiból, de két kollégája végig a pályán volt.

(Sport TV)