Finn–cseh párharc a BL-döntőért • SportTV

Finn–cseh párharc a BL-döntőért

2018. 01. 09. 10:19    
Olvasási idő: 2 perc

A negyedik kiírását élő jégkorong BL eddig „svéd kupasorozat” volt – mindháromszor svéd győzelem született, egy ízben házidöntő után – , most könnyen meglehet, hogy két cseh csapat vívja majd a finálét.

Az egyik ágon cseh–finn, másikon cseh-svéd (egy csapatot azért a sárga-kékek is delegáltak a négy közé…) párviadalt vívnak az elődöntőben, a rájátszásban már szokásos kétmeccses formában. Mi elsőként az előbbi duó első találkozóját közvetítjük, a JYP vendégeként az Ocelári Trinec lép fel.
Az egyetemi város, Jyväskylä együttese az alapszakaszban a C-csoport másodikjaként jutott tovább az SC Zug mögött, éppúgy 11 pontot szerezve, mint svájci vetélytársa, csak az egymás elleni mérleg (3–6, 3–2) miatt maradt le a csoportgyőzelemről. (A csoportban még a fehérorosz Nyeman Grodno és az EBEL-t képviselő Vienna Capitals szerepelt még.) A nyolcaddöntőben a JYP összesítésben egy góllal bizonyult jobbnak a párharcban a szintén finn, tamperei Tappara ellen (3–1, 2–3). Következett egy cseh együttes, a Kometa Brno, a hazai 3–3 után Csehországban 5–3-ra győzött a finn gárda, amely most egy másik csehvel meccselhet.
Az Ocelári Trinec a csoportkörben szintén a 2. helyen zárt 13 megszerzett ponttal, a 15 pontos svájci SC Zug mögött, a svéd HV71-et (8) és a dán Esbjerg Energyt (0) megelőzve. A cseh gárda tiszta svéd ágon jutott el az elődöntőig, előbb a Malmö Redhawkst (kétszer 2–1), majd a Byrnäs IF-et (3–1 és 5–3) is kettős győzelemmel búcsúztatva.
A legfontosabb egyéni statisztikákat vizsgálva a Trinec legjobb pontszerzője, Jirí Polansky 10 pontjával ötös holtversenyben 6. a liga kanadai listáján, a finnek legeredményesebbje, Jani Tuppurainen 8 ponttal holtversenyes 15. a rangsorban. A kapusok rangsorát éppen a Trinec kapuvédője, Simon Hrubec vezeti, 9 meccsen elért 96.47%-os védési hatékonyságával. Ugyanezen a listán a finnek jobbik kapusa, Jussi Olkinuori csupán a 19., 92.36%-os védési rátával (6 meccsen).
A mérkőzés visszavágóját jövő héten rendezik Trinecben. A másik elődöntőben a svéd Växjö Lakers a cseh Bílí Tygri Libereccel mérkőzik meg.

Sport2 18:00 JYP Jyväskylä–Ocelári Trinec jégkorong BL, elődöntő, első mérkőzés (kommentátor: Gyulai Miklós)