Az Eb-mezőny fele elrajtol • SportTV

Az Eb-mezőny fele elrajtol

2018. 01. 12. 09:13    
Olvasási idő: 2 perc

A mezőny fele, azaz nyolc csapat megkezdi szereplését pénteken a horvátországi férfikézilabda Európa-bajnokságon. Mi az első nap három mérkőzéssel jelentkezünk, az A-csoportból élőben egy északi és egy vérbeli exjugoszláv derbit, felvételről pedig a B-ből a tavalyi világbajnoki döntő visszavágóját közvetítjük.

A mezőny 16 csapatát 4, négycsapatos csoportba sorsolták, Splitben, Porecben, Zágrábban és Varasdon játszanak az egyes csoportok, körmérkőzéses rendszerben. Minden csoportból három együttes jut a középdöntőbe, ahol az A- és B-, valamint a C- és D-csoport továbbjutói alkotnak egy-egy újabb, hatcsapatos csoportot. Az együttesek magukkal viszik az alapkörben szerzett pontokat és gólokat, majd a másik csoport három csapatával játszanak egy-egy mérkőzést. A középdöntők első és második helyezettjei keresztbe játszanak az elődöntőben, majd az 1-8. helyekért rendezett mérkőzésekkel zárul a torna január utolsó hétvégéjén.

A nyitó napon a spliti A-csoportban Svédország–Izland mérkőzéssel kezdődik meg a kontinensbajnokság. A két örök rivális közül a svédeké az Eb-specialista csapat (4 győzelemmel ők vezetik az örökranglistát, igaz, legutóbbi aranyukat elég régen, 2002-ben szerezték, otthon) és az övék az eredményesebb együttes is az elmúlt évek világversenyein. A tavalyi vb-n mindkét csapat vesztét a bajnok franciák okozták, előbb a nyolcaddöntőben Izlandot, majd a negyeddöntőben Svédországot ütötték el a továbbjutástól. Az előző Eb-n a sárga-kékek a 8.-ak lettek, a kék-pirosak viszont nem is élték túl a csoportkört. Mindkét csapat kulcsjátékosai légiósok, zömmel a német Bundesligában szerepelnek, a svédektől a kieli szélső Nicklas Ekberg, az izlandiaktól a Veszprémból Barcelonába távozó Aron Pálmarsson számít kulcsjátékosnak.

A csoport másik, esti rangadója két legnagyobb jugoszláv extagköztársaság csapata. Horvátország és Szerbia közt zajlik. Kettejük közül a horvátok vitték tovább eredményesebben a jugoszláv kézilabda-hagyományt, a szétválás óta két olimpiát és egy vb-t is nyertek, az Eb-kről két ezüst a termésük. A szerbek legutóbb a 2015-ös, hazai vb-n szereztek medáliát, méghozzá ezüstöt, ezenkívül van még két Eb- és egy vb-bronzuk. Mivel a közel 11 ezres spliti Spaladium Arenában minimum 10 és félezren nekik szurkolnak majd, a hazai pálya előnye is csatlakozik a nagyobb szakmai erősségekhez – meglepetés lenne a vendégek pontszerzése.

A poreci B-csoport azzal a mérkőzéssel kezdődik, amely a tavalyi galliai vb zárómeccse volt: a francia-norvég összecsapással. Mivel a franciák újra szeretnék egyesíteni az összes válogatott trófea birtoklását, a tavalyi vb-siker után az Eb-t célozzák meg, hogy aztán 2019-ben világbajnoki aranyuk megvédésével és Tokióban az olimpiai elsőséggel folytassák. A „történelmi sorminta” velük van: 2006-ban, 2010-ben és 2014-ben is a kékek nyertek – most újabb négy évvel vagyunk előző (Eb-)sikerük után.

FÉRFIKÉZILABDA-VB, csoportkör. Sport1 18:15 Svédország–Izland A-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Pásztor István, szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Pásztor István); Sport1 20:15 Horvátország–Szerbia A-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Pásztor István); Sport1 23:00 Franciaország–Norvégia B-csoportmérkőzés (felv., kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Borsos Attila)