Címvédő, délszláv körítésben • SportTV

Címvédő, délszláv körítésben

2018. 01. 13. 10:25    
Olvasási idő: 2 perc

Szombaton a „magyaros” D-csoport (Varasd – a mieink az olimpiai bajnok dánokkal kezdenek) és a fővárosi C-jelű négyes is bemutatkozik a horvátországi férfikézilabda-Eb-n. Mi ez utóbbi két mérkőzését közvetítjük a Sport2-n.

Hogy milyen fantasztikusan erős volt az egykori jugoszláv kézilabda, azt most , az egyik utódállamban rendezett kontinensbajnokságon (is) megtapasztalhatjuk. Az egykori országból azóta 7 önálló államalakulat lett, közülük öt (!) válogatottja is szerepel a mostani Eb 16-os mezőnyében. Ráadásul a horvátok, a szerbek és a montenegróiak korábban szereztek már érmeket a nagy tornákon, a szlovénok tavaly nyertek bronzérmet a vb-n és a macedónok kirakatcsapata, a Vardar tavaly nemcsak bejutott a férfi BL final fourjába, hanem egyenesen el is nyerte a trófeát!
A sorsolás szeszélye folytán az öt délszláv együttes összesen két csoportba kapott besorolást, a horvátok és a szerbek a spliti A-csoportban elsőre egymással meccseltek (tízgólos hazai győzelem született), a zágrábi C-jelű négyesbe pedig a másik három került, a címvédő Németország mellé.
Az első találkozót a legutóbbi, lengyelországi Eb-n fantasztikus ifjú csapatukkal győztes németek játsszák Montenegróval. A fekete hegy országának fiai a kakukktojások, válogatott szinten nem nyertek még érmet nagy tornán, s klubjaik közül is az élcsapat Buducsnoszt csupán egy ízben jutott el a Challenge-kupa nyolcaddöntőjébe és a BL-selejtezőn még sosem jutott túl. A válogatott most összesen negyedszer, sorrendben harmadszor kvalfikálta magát az Eb-re, eddig a csúcsot a 2008-as 12. hely jelentette. Az Eb-címvédő németek a tavalyi vb-n eljutottak ugyan a kieséses fázisba, ott azonban meglepetésre kikaptak Katartól, s csupán a 9. pozícióban fejezték be azt a tornát. Christian Prokop együttesének távlati célja a tokiói olimpiai győzelem, efelé tenne egy nagy lépést ezen a tornán. A meccsnek – és a csoportgyőzelemnek is – Uwe Gensheimerék a favoritjai.
A másik mérkőzésen a vb-bronzérmes Szlovénia küzd meg Macedóniával. Délnyugati szomszédaink a tavalyi vb-b befutottak a világelitbe. Az egykor játékosként is pazar Veszelin Vujovics – 1988-ban ő volt az első Év játékosa a az EHF szavazásán – együttese az ország első vb-medálját szerezte meg friss, ötletes, bátor játékéval. Most Eb-n szeretné bizonyítani, nem egyszeri kiugrásról volt szó. A szlovénok egyébként 2000 óta egyetlen kivétellel (2014) minden alkalommal ott voltak a kontinenstornán, ám csupán egyszer, a 2004-ben hazai csarnokokban rendezett versenyen jutott éremig, ezüstöt nyert. A macedónok sem újoncok, 2012 óta már negyedszer szerepelnek Európa legjobb 16 csapata között. A csúcsot eddig a 2012-es 5. hely jelentette, akkor a Szerbiában rendezett tornán a helyosztón éppen Szlovánia ellen győztek 28–27-re. Érdekesség, hogy már akkor, hat éve is az a két játékos volt csapata frontembere, akik ma is: macedón oldalról Kirill Lazarov (8 gól), a szlovénoktól Jure Dolenec (7) volt csapata legeredményesebbje a Belgrád Arenában az 5. helyért lejátszott találkozón.

FÉRFIKÉZILABDA-EB, csoportkör. Sport2 17:15 Németország–Montenegró C-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Pásztor István); Sport2 19:30 Macedónia–Szlovénia C-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Pásztor István)