Valverde Rijkaardot „másolná” • SportTV

Valverde Rijkaardot „másolná”

2018. 01. 14. 11:00    
Olvasási idő: 2 perc

Vasárnap négy mérkőzéssel folytatódik a LaLiga utolsó „őszi” fordulója, amelynek végén hivatalosan is félidényes első lesz a Barcelona. Természetesen ott leszünk az éllovas sosem egyszerű San Sebastian-i kiszállásán, előtte pedig az első négybe igyekvő, azaz őszi BL-helyre hajtó Sevilla vendégjátékát mutatjuk egy másik baszk városban, Vitoriában a kiesőjelölt Alavés otthonában.

ALAVÉS–SEVILLA

Szombaton a La Coruna-i Deportivo igencsak megszorongatta a jelenleg is dobogós Valencia gigáját, a hosszabbítás pillanataiban hatalmas helyzete volt az egyenlítéshez, ami azomban kimaradt. A másik Deportivo, a vitoriai Alavés hasonló tettre készül a Sevilla ellen, amely tagja annak az ötös csoportnak, amelyből hárman a vélhetőleg már biztosan BL-helyen végző Barcához csatlakoznak az idény végén. A hazaiaknál szokásos sérültlista – Litri, Aéexis, Vigaray és Burgui – nem bővült, a vendégek szakvezetője, a tavaly év végén elküldött beteg EDuardo Berizzo helyét átvevő Vincenzo Montella szintén sérülés miatt nem számíthat portugál válogatott védőjére, Daniel Carricóra és a múlt héten kiállított argentin küzéppályás Noco Parejára sem. Az andalúzoknak azért sem lesz könnyű dolguk, mert hagyományosan sokkal gyengébbek idegenben, mint hazai pályán. Ebben az idényben is eddig 3-szor nyertek, viszont kétszer annyi vereséget szenvedtek a Ramón Sánchez Pizjuántól távol.
(Élvonalbeli örökmérlegük: 14 mérk.–5 Alavés-győz.–3 döntetlen–6 Sevilla-győz./17–20-as gólkülönbség; Vitoriában: 7–4–2–1/8–5; a 2016–17. évi idényben: Sevillában 1–2, Vitoriában 1–1.)

REAL SOCIEDAD–BARCELONA

A Barca vasárnap abba a stadionba látogat, amelyben legutóbb közel 10 és fél esztendeje, 2007 májusában sikerült győznie! Akkor még Frank Rijkaard volt a katalánok mestere, azóta a két BL-győztes szakvezetőnek, Pep Guardiolának és Lusi Enriquének, valamint Tito Vilanovának és Tata Martinónak sem sikerült győzelemre vinnie aktuális együttesét San Sebastianban. Az elmúlt 8 Barca-fellépés-mérlege az Anoetában: 2 döntetlen, 6 vereség. Az akkori együttesekből az utolsó mohikán Leo Messi, aki 88 percet játszott az egyébként Eto’o és Iniesta góljaival 2–­0-ra megnyert találkozón. (Ha néhány hónappal korábban lett volna a mérkőzés, még Xabi Prieto is játszhatott volna, a Real ikonja azonban azóta szögre akasztotta a futballcsukáját.) Nos, ezt a negatív szériát készül megtörni Ernesto Valverde együttesével. A mester meccskeretének nem tagja a már kölcsönbe Isztambulba távozó Arda Turan, valamint Deulofeu, Rafinha és Aleix Vidal sem. Umtiti és Paco Alcácer sérülét, nem teljesen egészséges még a frissen igazolt Philippe Coutinho sem, míg Yerry Mina átigazolási irataira csak szombaton reggel kerültek az utolsó aláírások és pecsétek, így még a kolumbiai védő sem bevethető.
„Az olyan nagycsapat, mint a Barca ellen játszani mindig különleges. Képesek vagyunk bántani őket, nagy meccset akarunk csinálni és megszerezni a három pontot” – nyilatkozta a baszkok válogatott védője, Mikel Oyarzabal, akit egyre többször emlegetnek a másik, a madridi Real nyártól lehetséges játékosaként.
(Élvonalbeli örökmérlegük: 140 mérk.–32 Real Sociedad-győz.–31 döntetlen–77 Barcelona-győz./142–275-ös gólkülönbség; San Sebastianban: 70–29–24–17/102–92; a 2016–17. évi idényben: San Sebastianban 1–1, Barcelonában 2–3.)

LALIGA SANTANDER, 19. forduló. Sport1 16:00 Deportivo Alavés–FC Sevilla (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Várhidi Péter); Sport1 20:30 Real Socieadad–FC Barcelona (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Petur András, szakkommentátor: Bognár György)