Hova jöhet még az NBA? • SportTV

Hova jöhet még az NBA?

2018. 01. 14. 15:14    
Olvasási idő: 5 perc

Adam Silver londoni sajtótájékoztatóján, és úgy egyébként is sokszor kérdezik, miért nincs több helyen és több NBA alapszakaszmeccs Európában. A komisszár a logisztikát hozta fel fő oknak, de semmit sem tart lehetetlennek, mindent megfontolnak, stb… Ez totális fikció, de megnéztük, egyébként arénaügyileg hogy áll Európa?

Ha tudni szeretné valaki, hogyan néz ki egy sajtótájékoztató, amit Adam Silver, az NBA komisszárja tart Európában, röviden összefoglaljuk:
Silver: – Uraim, köszönjük mindenkinek (felsorolás), hogy itt lehetünk. Remek esemény ez itt, a londoni O2-aréna olyan színvonalat hoz, ami eléri egy NBA-aréna színvonalát. Kérdések?
Újságírók kérdeznek a FIBA-Euroliga viszályról. – Az NBA kívülálló, de sajnálatos helyzet, mondja a komisszár. A mezszponzorokról. Jó ötlet volt, teljes a siker. A bírókról. Igazából nincs több szituáció, mint korábban, csak ma már mindent rögzít a kamera és a mikrofon HD-ben, így minden eljut az emberekhez, és többet beszélnek róla. De megoldják a helyzetet. És innentől arról érdeklődnek tulajdonképpen egyfolytában az újságírók, a közelükben hol lehetne ilyen meccs. Ezúttal Európából Párizs, Berlin és Isztambul hangzott el nyíltan, illetve megkérdezte valaki, lehetne-e több meccs is az öreg kontinensen. Ezekre minden eseten azt válaszolja Adam Silver, hogy minden helyszínt és minden lehetőséget megfontolnak, de például a mostani meccsen szereplő két csapat sem játszott csütörtök előtt öt napig, és legközelebb vasárnap lépnek pályára az Államokban. Jelentős szervezést igényel egy ilyen túra, ami megnehezíti a dolgokat. És ha valaki az NFL-t hozza fel pozitív példának, annak azt mondja, igen, az NFL több meccset rendez Londonban, de ott a csapatok hetente egyszer játszanak, nem olyan bonyolult a logisztika, ráadásul a versenynaptárba sem kell belenyúlni.

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

Mielőtt magam is besétáltam volna az O2 Arenába, elgondolkoztam azon, mit tudhat London és az O2, amit nem tud már aréna. Hát, az állam leesett, olyan hatalmas létesítmény épült a brit fővárosba, ami sokkal több egy meccshelyszínnél. Tulajdonképpen egy óriási szórakoztatóközpont az egész, aminek a fő attrakciója a csaknem 20 ezres aréna. Ráadásul éppen építkeznek, talán tovább csinosítják vagy bővítik, ezt nem tudhatjuk. Szóval, maradjunk annyiban, ez az egy meccs biztosan marad Londonban, de egyelőre játékból azért érdemes átnézni, milyen arénák vannak Európában, ahol egyébként nem lenne lehetetlen ilyen eseményeket szervezni.
Olyan csarnokokat sorolunk fel, ahol ebben az évtizedben játszott meccset NBA-csapat vagy az amerikai válogatott, illetve ahol még nem, de elfér legalább 17 000 néző (17583-an férnek el a legkisebb NBA-arénában Sacramentóban).

Kezdjük azzal a három várossal, amelyikre rákérdeztek Silvernél, és amelyikre nem mondott rögtön nemet:
– Párizs és az AccorHotels Arena: 15 603 néző fér el benne, volt már itt előszezonmeccs, és a világ öt leglátogatottabb arénája között van, és ugyanaz az AEG üzemelteti, aki a londoni O2-t is. Silver válasza miatt, ha fogadni kellene, mi lehet a második helyszín alapszakaszmeccsnek Európából, mi Párizsra tennénk (még ha picit kisebb is az aréna).
– Berlin és a Mercedes-Benz Arena: Az Alba Berlin otthona, itt szokott vendégül látni NBA-csapatokat, szintén az AEG üzemelteti, és Silver elégedett a kiváló partnerrel. Valamivel kisebb, 14 500-an férnek el itt kosármeccsen.
– Isztambul és az Ülker Sports Arena, Sinan Erdem Dome, Abdi Ipacki Arena hármas: A Fenerbahce az elsőben játssza hazai meccseit, így itt fogadja az NBA-csapatokat is barátságos meccseken, 13 800-an férnek el benne. A város legnagyobb arénája a 16 000-es Sinan Erden Dome, ahol 2010-ben játszott az amerikai válogatott a világbajnokságon, az Abdi Ipacki Arena szintén a 2010-es kosárlabda-vb helyszíne volt, itt játszotta csoportmeccseit a Team USA, 12 500-an férnek el az arénában. A háromból a Sinan Erden Dome lehet logikus választás.

Ahol játszottak már NBA-csapatok egymással előszezonmeccset a 2010-es években:
– Manchester és a Manchester Arena: Ez az első lépés a mézesbödönhöz (mármint az előszezonmeccs). London és Párizs mellett Manchester a harmadik ilyen város, sőt a 2012-es londoni olimpia előtt a Team USA is megfordult itt. 20 500 néző tud helyet foglalni egy kosármeccsen. Lehetne két angol városban NBA-meccs?

Ahol játszott a Team USA 2010 óta:
– Bilbao és a Bizkaia Arena: Az amerikai gárda a kosármeccsen 15 483 embert befogadó arénában játszotta csoportmeccseit a vb-n 2014-ben, de járt már itt NBA-csapat is.
– Barcelona és a Palau Saint Jordi: 16 670 néző, 2014-es vb-helyszín, látták az amerikaiak is, és itt győzte le 2010-ben az Euroliga-győztes Barcelona az akkori bajnok Los Angeles Lakerst. Egyébként Párizs mellett szerintünk ide van a legnagyobb esély NBA-meccset hozni. Többek között azért, mert az EuroLeague központja is a városban van, és ha nem lenne olyan a politikai helyzet, amilyen, hivatkoznánk a spanyol játékosok számára is.
– Madrid és a WiZink Center vagy a Caja Mágica: Az elsőnek olyan hosszú a hivatalos neve, hogy nem kezdenénk bele, de itt rendezték a 2014-es vb döntőjét is, és jártak már itt NBA-csapatok is szép számmal. 15 000 ember szórakozhatna a meccs során. A Caja Mágicát sokan inkább teniszstadionként ismerik, pedig zárható és 12 442-en férnek el benne.
– Athén és a O.A.C.A Olympic Indoor Hall: 2010-ben az amerikai válogatott ellátogatott a pokolba, hogy játsszon egy meccset a görögök ellen. E sorok írója egyszer eljutott egy Olympiakosz– Panathinaikosz meccsre, és elmondhatja, az a hangulat emberfeletti, pedig az a kisebb athéni csarnok volt…A nagyobb a Panathinaikosz otthona, ahol 18 989 néző fér el kényelmesen, de 2013-ban voltak már 25 300-an is. Ne kérdezze senki, hogyan! Nekünk ez az ötlet Antetokounmpo miatt lenne szimpatikus.
– Las Palmas és a Gran Canaria Arena: Csak azért írjuk ide, mert muszáj, 10 200 fő befogadására alkalmas, és a 2014-es spanyolországi vb előtt játszott itt egy bemutatómeccset a válogatott.

Ahol játszott európai ellenfél ellen 2010 óta NBA-csapat:
– Milánó és a Mediolanum Forum: Olaszország eddig kimaradt a felsorolásból, de nem feledkezünk meg az Olimpia Milano otthonáról. 12 700 néző fér el itt vidáman.

Ahova beférnek 17 000-en, olyan országban van, ahol van kultúrája a sportágnak, de az elmúlt 8 évben elkerülte az NBA:
– Belgrád és a Stark Arena: Minden magyar szíve akkor dobbanna leghangosabban, ha Belgrádba hoznák egy meccs erejéig az NBA-t nekünk. Okuk lenne is rá, hiszen ebből a régióból azért pár sztár bekerült már a ligába, és a 18 386-os befogadóképesség versenyképes, állóhelyekkel együtt 24 232 nézőt is be lehet préselni. Ez a csúcs, ennél többen fedett arénában nem néztek még kosármeccset Európában.
– Köln és a Lanxess Arena: A magyar kézilabda-szurkolók nagyon jól ismerik a remek hangulatú német arénát. Bár a remek hangulatról elsősorban a Veszprém-tábor gondoskodik a kézilabda Final4-okon, azért maga a létesítmény is nagyon mutatós. Ha kézilabdán elférnek 19 750-en, vélhetően a kosárlabdán is megoldanák ezt.

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

Összességében ismét leszögezzük, a felsorolás fikció. És ha az NBA úgy gondolja, hoz még át Európába meccset, de azt nem a londoni O2 Arenában rendezi meg, jelentős szervezőmunkát kell fektetnie az eseménybe. London van nagyjából legközelebb a keleti parthoz, ott ez a csodás aréna, és az NBA európai központja is. Ezért több felsorolt helyszínt mi automatikusan kizárnánk.

Hat helyszínt tudnánk kiválasztani a fenti szempontokat összesítése után, amit megfontolásra érdemesnek tartunk (ebben a sorrendben):
1. Párizs: Silver szavai alapján erre látjuk a legnagyobb esélyt
2. Barcelona: az EuroLeague-központ miatt, és mert itt rendszeresen fellépnek az Európába látogató csapatok.
3. Manchester: azért harmadik csak, mert az országban már van egy meccs, de minden adott, hogy ez megvalósuljon.
4. Athén: Biztosak vagyunk benne, hogy a Milwaukee Bucks kapna az alkalmon, ha lehetősége lenne rá, hogy a feltüzelt szurkolók elé hazahozza Antetokounmpót, de picit messzebb van a többieknél.
5. Köln: Németország első számú arénája, 5000-rel többen férnek el itt, mint Berlinben. Egyre több német van az NBA-ben, egyre fontosabb szerepet kapnak.
6. Belgrád: Álmodunk egy kicsit, és elmondjuk, a hatalmas létesítmény vonzó lehet a ligának, de sokkal messzebb van, mint Európa nyugati nagyvárosai, és olyan nagy szerb sztár nincs az NBA-ben, mint a görög Giannis, akire könnyen rá lehetne szervezni egy athéni meccset.

Ne feledjük, hogy az NBA hibátlanul működő (üzleti) gépezet, amelyben ha szerveznek több európai meccset, akkor is csak olyan döntés születik, ami megtérül vagy legalábbis megéri rákölteni kicsit a ligának. A legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás a bővítésre egyébként az volna, ha két csapat jönne Londonba, és két meccset játszana három nap alatt, mint 2011-ben. Igény lenne rá, a mostani 19 ezer jegyet is egy óra alatt elkapkodták.

(Sport TV)