A csehek tovább álmodnának • SportTV

A csehek tovább álmodnának

2018. 01. 19. 08:53    
Olvasási idő: 2 perc

Majdnem a létező legszorosabb állással rajtol a II. középdöntő csoport Varasdban a férfikézilabda Eb-n. A csoportmeccsekről hozott eredmények alapján kialakuló induló tabellán nincs hibátlan és nincs pont nélküli együttes, az első macedónok csupán két ponttal előzik meg a sereghajtó szlovéneket – köztük négy, egyaránt kétpontos csapat helyezkedik el.

A kora esti találkozón, a Németország–Csehország mérkőzésen a címvédő küzd meg a torna meglepetéscsapatával. A németek nem túl büszkék eddigi teljesítményükre. „Azok után, hogy nem tudtuk az optimális négy pontot magunkkal hozni, és ahogy a macedónok ellen játszottunk, nem nagyon beszélgethetünk az elődöntőről” – állapította meg Silvio Heinevetter kapus. Pedig ha valaki, ő nagyon sokat tett azért az egy pontért, hiszen 25–25 után volt egy hatalmas védése. „Pedig a kezünkben tartottuk a másik pontot, amellyel sokkal erősebb lenne a pozíciónk most” – mondta a kapuvédő.
A másik oldalon a csehek valósággal úsznak a boldogságban. „A spanyolok elleni 25–32 után senkisem számolt velünk. Aztán negyven óra leforgása alatt megfordítottunk mindent. Hihetetlen, ahogy játékosaim legyőzték a dánokat és a magyarokat. Ez egy megvalósuló álom számunkra, szeretnénk tovább álmodni” – áradozott Jan Filip a csehek egyik kapitánya. Filip, aki társkapitányával, Jan Kubessel (aki a német Emstetten társedzője is) együtt sok éven át játszott a Bundesligában, számíthat a torna góllövőlistájának éllovasára, Ondrej Zdráhalára (képünkön), aki 25 gólt lőtt eddig a Eb-n – bánatunkra a mieinknek ebből 14-et – , néggyel többet mint a németek legjobbja, Uwe Gensheimer, aki a norvég Björnsennel osztozik eddig a második helyen.
A felkészülési meccseket is beszámítva a két csapat 20-szor ütközött meg egymással, a németek 15-ször nyertek, kétszer ikszeltek, a csehek csupán három sikert könyvelhettek el – az elmúlt években fontos mérkőzésein mégis a csehek a sikeresebbek a párharcban. 2013-ban Brnóban Eb-selejtezőn 24–22-re nyertek, többek közt emiatt nem jutottak ki a németek a dániai kontinenstornára. Egy évvel korábban Nisben a németek ugyancsak kikaptak 27–24-re a torna nyitó meccsén. Két évvel azelőtt, 2010-ben pedig Innsbruckban a középdöntőben játszottak 26–26-ot, ez az egyetlen döntetlenjük Eb-mérkőzésen egymás ellen.

A másik párosításban, a Szlovénia–Dánia csatában az egypontos délszlávok a kétpontos olimpiai bajnokkal néznek farkasszemet. A dánoknak tehát van egy kicsiny előnyük, de edzőjük, Nicolai Jacobsen szerint ez mit sem számít: „Ez az Eb megmutatta, hogy minden csapatnak van esélye, bárki legyőzhet bárkit. Úgy vélem, pillanatnyilag mind a hat csapatnak megvan a lehetősége arra, hogy elérje az elődöntőt” – latolgatta az esélyeket a dánok mestere.
Míg Szlovéniának eddig egyetlen Eb-elődöntője van – 2004-ben, hazai pályán – , a dánok már 7 alkalommal eljutottak a legjobb négy közé, közte 2008-ban és 2012-ben a trófeát is elhódították. A csehek ellen elszenvedett vereséggel a dánoknak ki-ki meccset kellett játszaniuk a spanyolokkal – már ami a versenyben maradást illeti –, és meg is nyerték a záró csoporttalálkozót 26–24-re. A szlovének is remekeltek harmadik találkozójukon, a macedónoktól elszenvedett vereség és a németek elleni remi után Eb-történetük legnagyobb győzelmét érték el Montenegró ellen. Gasper Marguc, a jobbszélső kissé csalódottan tekintett vissza első két összecsapásukra. „Még inkább sajnálhatjuk, hogy nem nyertünk a macedónok és a németek ellen, mert mindkét mérkőzés roppant szorosan alakult. De ha úgy játszunk, mint a legutóbbi két meccsünkön, bárkit képesek lehetünk legyőzni.”
A két válogatott legutóbbi nagy tornán vívott mérkőzése sima dán sikert hozott: a riói negyeddöntőben 37–30-ra nyert a későbbi olimpiai bajnok. Eb-találkozóig viszont tíz évet kell visszalapozni az évkönyvekben. Az is jó emlék a dánoknak, a 2008-as kontinensbajnokság középdöntőjének utolsó mérkőzésén 28–23-ra győztek, s végül azt a tornát is megnyerték Ausztriában.

(Sport TV)

FÉRFIKÉZILABDA-EB, középdöntő. Sport1 18:00 Németország–Csehország II.-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakértő-szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András); Sport1 20:30 Szlovénia–Dánia II.-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián, szakértő-szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András)