Csúcsrangadók, csúcsfavoritokkal • SportTV

Csúcsrangadók, csúcsfavoritokkal

2018. 01. 20. 08:46    
Olvasási idő: 3 perc

Talán a középdöntő két legnagyobb csatáját várhatjuk a zágrábi I. csoport második körétől. Az első találkozón a két százszázalékos együttes közül a győztes praktikusan fél lábbal már az elődöntőben érezheti magát. A másodikon az dől el, a házigazda vagy a vb-ezüstérmes őrzi meg az esélyét ugyanerre.

A kora esti találkozó, a Franciaország–Svédország két, a középdöntőben eddig hibátlan együttes csatája. (Könnyű nekik, még nem mérkőztek a második szakaszban, két győzelmüket a csoportkörből hozták magukkal.) A svédek vereséggel indították a tornát Izland ellen, ám utána javítottak a két délszláv együttes, a szerb és a horvát legyőzésével. A szakemberek szerint a házigazdák legyőzése a svédek legszebb és legmeggyőzőbb sikere volt a „Bengan Boys” aranykora óta – így hívták a skandináv nemzeti csapatot 1994 és 2002 között, amikor rekordként négy alkalommal elhódították a kontinensbajnoki trófeát. A svédek önbizalma most magasan szárnyal: „Ha ilyen kézilabdát játszunk, jó esélyünk van arra, hogy jó meccseink legyenek, nyerjünk is közülük többet és túléljük a középdöntőt is” – mondta s csapatkapitány Niclas Ekberg. Persze az első ellenfél rögtön a legnehezebb: a regnáló világbajnok, a torna egyetlen százszázalékos csapata, Franciaország. Olyan fiatal sztárjai, mint Dika Mem, Nedim Remili és Thomotey N’Guessan (neki sérülés miatt már véget ért a torna), a francia gárda legyőzte sorrendben Norvégiát, Fehéroroszországot és Ausztriát is. A 20 éves Mem, a Barcelona jobbátlövője 15 szerzett góljával a torna legjobb támadói közé került, gyakorlatilag szinte megállíthatatlan. „Nekünk most a további meccsekre kell készülnünk, kiemelten a házigazdák elleni csatára. Horvátország revánsra készül ellenünk, az egész ország a csapata mögött áll. Három napunk van, hogy felkészüljünk a kritikus ütközetre” – tekintett előre Didier Dinart, a kékek játékosként olimpiai, világ- és Európa bajnok jelenlegi szövetségi kapitánya.
A két együttes eddig hússzor találkozott, egyaránt 10-10 győzelmet számlálnak. A fontosabb meccsekből – többek közt a 2012-es olimpiai döntőből vagy a tavalyi vb-negyeddöntőből (képünk ezen a mérkőzésen készült) – egyaránt a franciák kerültek ki győztesen.

A másik párosításhoz, a Horvátország–Norvégia csatához a hazaiak „nyerni vagy meghalni” alapon állnak hozzá, hiszen a svédek elleni vereséget cipelik magukkal a középdöntőben. Ráadásul legutóbbi három mérkőzésük egyikén sem játszottak kirobbanó formában, a fehéroroszok ellen is csak kiszenvedték a győzelmet. Erősen meglátszik játékukon kiemelkedő klasszisuk, Duvnjak hiánya, aki a szerbek elleni találkozón sérült meg olyan súlyosan, hogy már nem léphet pályára a tornán. Kapusaik ha nem is gyengélkednek, de nem tudnak klasszisvédésekkel lendíteni a csapaton, együttesen átlagban 22 százalékos védési hatékonyságukon jócskán javítani kell.
„A svédek tipikus skandináv kézilabdával vertek meg minket. Minden hibát góllal büntettek meg. Türelmeseknek kell lennünk, nem szabad gyors gólokat kapni, és a hatosfalunknak áthatolhatatlannak kell lennie” – adta ki a „taktikai utasítást” a házigazdák jobbátlövője, Luka Stepancic.
Norvégiának megvan az esélye, hogy elüsse a házigazdát az elődöntőtől. A meccs győztesének 6 pontja lesz és egy meccse még hátra – a hazaiaknak a franciák, a norvégoknak a „skandináv testvér” svédek lesznek az utolsó riválisai – azaz még őrzi a lehetőséget az éremcsata megvívására.
Ivan Cupic lehet a horvátok legjobb Eb-gólszerzője, ha akár csak egy gólt is lő a norvégoknak. Utolsó hetesét a beloruszok ellen kihagyta, már azzal is megelőzhette volna a legendás Ivano Balicot.
A csapatok eddig 7 Eb-mérkőzést vívtak, a horvátok négyszer nyertek, beleértve az előző, lengyelországi Eb bronzmeccsét is. Ugyancsak legyőzték a skandinávokat az olimpiai kvalifikációs tornán Dániában, ezzel elütve őket a riói részvételtől. A norvégok a tavalyi vb-elődöntőben vágtak vissza – az volt a két csapat legutóbbi összecsapása – , 28:25-ös győzelmet aratva, amellyel bejutottak a világbajnoki fináléba.

(Sport TV)

FÉRFI KÉZILABDA-EB, középdöntő. Sport2, 18:15, Franciaország–Svédország, I. csoport (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Borsos Attila); Sport2, 20:30, Horvátország–Norvégia, I. csoport (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Borsos Attila)

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

A CÍMVÉDŐ FOLYTATNÁ SIKERSOROZATÁT

A címvédő SZKA Szentpétervár remekül teljest ebben az évben (is) a KHL-ben. A gárda az idei hat mérkőzése mindegyikét megnyerte 26–8-as összesített gólkülönbséggel. A Gagarin-kupa-győztes a teljes idényben 132 pontot gyűjtött eddig, 56-tal többet szombati ellenfelénél, az Amur Habarovszknál, amely az összevont ligatáblázat 10. helyén áll. A szibériai együttes ugyancsak féltucat meccset játszott 2018-ban, „sorminta” eredménnyel: az első három hazaiból egyet nyert, kettőt vesztett, a következő három idegenbeliből az elsőt elbukta, a legutóbbi kettőt viszont Minszkben és Rigában egyformán megnyerte. Kérdés, kicsit északabbra mire lesz képes az Amur, amely az SZKA-val már játszott az idényben novemberben, amikor Habarovszkban 3–2-ra alulmaradt a vendég szentpéterváriakkal szemben.
Sport2 15:00 SZKA Szentpétervár–Amur Habarovszk KHL alapszakasz-mérkőzés (kommentátor: Engyel istván)