Négyen az életben maradásért • SportTV

Négyen az életben maradásért

2018. 01. 23. 09:11    
Olvasási idő: 2 perc

A varasdi II. középdöntő négy csapata szerdán egyként az életben maradásért küzd – más szinten. Míg a 4-6. helyezett macedón, cseh, szlovén trió győzelem esetén is maximum az 5. helyért menő mérkőzésre jogosító 3. helyben reménykedhet, a spanyolok számára még az elődöntő is elérhető, persze csak ha mindkét pontot megszerzik.

A kora esti Szlovénia–Spanyolország mérkőzés csapatai közül a vb-bronzérmes szlávok vannak a szorultabb helyzetben. Egyetlen ponttal rendelkeznek, a hátralévő két meccsüket (a spanyolokon kívül a csehekkel játszanak) meg kell nyerniük, s akkor is lehet, hogy csak a harmadik helyen zárnak a középdöntő csoportban. A vb-harmadik szlovének kemény falatnak számítanak, nem véletlenül mondta Viran Morros, a spanyol védelem oszlopa (képünkön éppen a macedón Taleszkit próbála meg feltartóztatni): „Ez a meccs cseppet sem lesz könnyű. Tudjuk ezt, de a győzelemre kell készülnünk.” Az FC Barcelona sztárja egy kicsit előre is nézett: „Nem akarok az elődöntőre gondolni, hogy bejutunk vagy sem. Azt tudom, mindig a következő mérkőzéssel kell foglalkoznunk, és azt meg kell nyernünk. Utána könnyebb előrenézni és a végső helyezéssel foglalkozni.”
A vasárnap esti, macedónok elleni fölényes 31–20-as győzelem után Spanyolországnak 4 pontja van. A sérülés miatt az egész Eb-t kihagyó szlovén sztár, a jobbátlövő Jure Dolenec emiatt nem játszhat barcelonai csapattársai ellen.
A szlovének eddigi 12 mérkőzésük közül egyetlenegyet nyertek meg csupán a spanyolok ellen. A legnagyobb tétű összecsapást a 2013-as vb-elődöntőben játszotta a két válogatott, a Hispániában rendezett tornán a házigazdák 26–22-re nyertek, majd két napra rá megszerezték a világbajnoki címet is.
Eb-meccseik rendre sok-sok gólt hoznak. A spanyolok még sosem lőttek annyi gólt kontinensbajnokságon, mint éppen a szlovének ellen, amikor 2010-ben 40–32-re verték meg a délszlávokat. Ugyancsak 72 gólt hozott 2006-os mérkőzésük is, amelyet szintén a spanyolok 39–33-ra nyertek meg.

A Macedónia–Csehország meccsen az exjugoszláv csapat nagy hendikeppel indul, gyakolatilag elveszítette elődöntős sanszait legnagyobb sztárja, Kiril Lazarov sérülésével. Az edző Raúl González hivatalosan is bejelentette, hogy a klasszis jobbátlövő már nem léphet többet pályára a tornán.
Legnagyobb gólgyárosuk és vezérük nélkül a macedónok esélye szubminimális a „továbbélésre”. Ha hátralévő két meccsüket a csehek és a dánok ellen mégis megnyerik, 7 ponttal még beérhetnek a 3. helyre, a másodikra már nagyon nehezen.
A csehek számára éppoly nagy cél ­– és éppoly nehéz – lehet a továbbjutás, ám ők nagyon boldogok a már eddig elértekkel is. „Itt vagyunk és már ezzel nagy örömet szereztünk szurkolóinknak és megyünk tovább, amennyire tudunk. Csak a saját meccsünkre figyelünk, nem arra, mi lehet még vagy mi nem” – mondta Jan Kubes társkapitány, miután csapata első középdöntős meccsén kikapott a németektől és 2 pontja maradt a táblázaton.
A két csapat legutóbbi Eb-mérkőzése négy éve Dániában 24–24-es döntetlent hozott. Két évvel korábban éppen a macedónok ütötték el a cseheket a középdöntőbe jutástól egy 27–21-es győzelemmel Nisben.
A csapatkapitány Sztojancse Sztoilov elégedett a macedónok eddigi tornájával és előre is tekint keddre: „Össze kell szednünk magunkat. A spanyolok elleni csupán egy vereség volt, az első rossz játékunkkal a tornán. Képesek vagyunk legyőzni előbb a cseheket, majd megharcolunk a hatalmas Dániával.”

(Sport TV)

FÉRFIKÉZILABDA-EB, középdöntő. Sport1 18:00 Szlovénia–Spanyolország II.-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztán, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet); Sport1 20:15 Macedónia–Csehország II.-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztán, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet)